Jen dva měsíce života čekaly po narození holčičku z Mikulčic. Její otec tvrdil, že mu spadla z přebalovacího pultu. Lékařům se zranění nezdála, proto předali případ policii. Ta podezírá otce dítěte z trestného činu.

„Při výslechu podezřelý třiadvacetiletý otec sdělil policistům, že dítě plakalo. Ještě před tím, než jej přebaloval a došlo k jeho pádu, měl ho udeřit do hlavy,“ informovala mluvčí jihomoravských policistů Jana Šípková. K události mělo dojít o vánočních svátcích.

Poraněnou holčičku přivezl otec nejdříve do hodonínské nemocnice. „Dítěti jsme poskytli základní péči a okamžitě jsme ho od nás transportovali do brněnské Fakultní nemocnice v Brně Černých Polích,“ řekl ředitel hodonínské nemocnice Pavel Baláš.

Lékaři nemohli pomoci

Mluvčí fakultní nemocnice Anna Nesvadbová potvrdila, že do nemocnice skutečně přijali dvouměsíční miminko, lékaři už mu ale bohužel nedokázali nijak pomoci.

„Poranění holčičky byla neslučitelná se životem, skonala v naší nemocnici. Nedalo se s tím nic dělat,“ řekla Nesvadbová. Bližší informace však nemohla poskytnout, protože k tomu nedostala souhlas od rodičů.

Podle prvních zpráv měl otec svoji dceru přebalovat a při tom dítě upadlo z přebalovacího pultu na zem a způsobilo si vážná poranění.

„Podle předběžných informací způsobená zranění neodpovídala pouze pádu z přebalovacího pultu. Co bylo příčinou úmrtí dítěte upřesní až výsledky soudní pitvy,“ uvedla policejní mluvčí Jana Šípková. Vyšetřování je podle mluvčí teprve na samém začátku. Výsledky pitvy budou až za několik týdnů.

Pokud se prokáže, že podezřelý muž spáchal trestný čin ublížení na zdraví s následkem smrti, může mu podle Šípkové hrozit až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

Rodina mrtvého dítěte se s lidmi v obci nestýká

Zděšení zavládlo včera v Mikulčicích. Po vesnici se rozšířila zpráva, že v jednom zdejším domě zemřelo dvouměsíční dítě zřejmě rukou vlastního otce. Po obědě už se po návsi rojily televizní štáby, ale místní jen kroutili hlavami.

„Slyšel jsem to v rádiu, ale podrobnosti nevím a vůbec tu rodinu neznám,“ zněla nejčastější odpověď na zvídavé dotazy novinářů.
Pohled na polorozbořený dům dával vědět, že nejde o běžnou rodinku. Pouze pár jedinců se odhodlalo hovořit.

„Jsou to takoví zvláštní lidé. Znám se trochu s dědečkem mrtvé holčičky, protože jsme spolu dříve pracovali. Je to takový samorost, ale solidní chlap.

Toho mládence, co měl dítě zabít, ale vůbec neznám, vlastně ani nevím, jak se jmenuje,“ vyjádřil se jeden z kolemjdoucích, který jako jeden z mála místních tušil, že se v domě na návsi událo něco zlého. Den před Silvestrem jej totiž na ulici oslovil kriminalista, který se na rodinu vyptával.

„Přestože je moc neznám, je to šok. Manželka je z toho úplně zdrcená,“ dodal muž.

Šťastná rodinka?

Také starosta Mikulčic Josef Helešic na včerejší den hned tak nezapomene. „Je to hrozná zpráva. Ještě 15. prosince na vítání nových občánků přitom vypadali všichni jako šťastná rodinka. I když to nebyla úplně vzorová domácnost, něco takového bych nikdy nečekal,“ svěřil se starosta.

I když na fotografiích z vítání se otec i matka dítěte smáli, dvouměsíční Lenka se Nového roku nedožila. Při vyšetřování třiadvacetiletý otec nejprve tvrdil, že mu dítě upadlo při přebalování, později přiznal, že dcerku uhodil. Policie jej obvinila z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Že nešlo o zrovna vzorovou domácnost potvrzují i další místní. Většinou si ale jen domýšlí, co se mohlo v běžné dny za zdmi domu dít.

„Jsou tam zvláštní rodinné poměry. Dědeček holčičky si svého času bral svou manželku z donucení. Potom od nich odešla. Pak to s nimi asi šlo z kopce,“ spekuluje další z místních.

Jací ale skutečně jsou obyvatelé domu, kde se udála tragédie, a jak spolu vycházeli, nikdo z místních neví. S nikým mimo příbuzné se rodina nestýká a ani nejbližší sousedé nejsou schopni říct nějakou osobní zkušenost.

„Vůbec nevím, kdo tam bydlí, ani kolik jich tam žije,“ řekla dokonce žena bydlící v bezprostředním sousedství.

Problémy nebyly

Přestože o domě kolují po vesnici různé zvěsti, ani obecní úřad s nimi nikdy neměl žádnou negativní zkušenost.

„Nepamatuji si, že bychom s nimi museli řešit nějaké přestupky. Rozhodně to nebyla rodina, o jaké občas člověk slyší, že se její členové perou navzájem. V tomto směru s nimi problémy nikdy nebyly,“ uvedl starosta.

Když i jeho na Silvestra oslovila policie s dotazy na pověst rodiny, myslel si spíše, že se bude jednat o drobnější přestupek.