„Hodně si toho považujeme. Těší nás i způsob, jakým jsme finále zvládli. Náš herní projev byl vyspělý," řekl kouč vítězného družstva Libor Škodík starší.

Bzenec je teprve třetím klubem z krajského přeboru, který může získat double. V roce 2014 se to povedlo Mutěnicím, vloni se zase radovaly Bohunice.

Celek z Hodonínska první úkol zvládl, dalšímu cíli se kvapem blíží. Slovan má soutěž skvěle rozehranou. Krajský přebor vede o šest bodů, navíc má oproti druhým Bohunicím ještě dva zápasy k dobru.

První letošní trofej získali Bzenečtí na stadionu ligové Zbrojovky. V Brně na Srbské proti téměř jistému vítězi první A třídy skupiny A potvrdili vynikající jarní formu a ve dvanáctém zápase si připsali dvanácté vítězství. „Hráče jsem připravoval na to, že finále poháru je specifické utkání. Není to celoroční soutěž, ale jeden zápas, který rozhodne o všem. Jsem rád, že to kluci pochopili a že to takto zvládli. Z naší strany to byla paráda," prohlásil Škodík.

Bzenec měl úchvatný vstup do utkání, soupeře z nižší soutěž smetl za devět minut, kdy na světelné tabuli svítilo 3:0. „Do zápasu jsme šli s určitou taktikou. Věděl jsem, že jsme směrem dopředu silní a že dokážeme perfektně kombinovat, což se potvrdilo," uvedl bzenecký kouč.

Slovan tak dokonale zaskočil a zmrazil tišnovský celek s exligovým Švancarou v sestavě. O první trefu se postarali reprezentanti Jihomoravského kraje v Regions Cupu.

Ve 3. minutě vybojoval míč proti váhajícímu Schneiderovi Kasala a přihrávkou před prázdnou branku vyzval ke skórování Zůbka. Pak špílmachr Šmahaj parádně vysunul kanonýra Kasalu, který v samostatném úniku nezaváhal.

V 9. minutě pak Škodík mladší technickou ranou k levé tyči z rohu vápna zvýšil už na 3:0. „Až jsem se děsil toho, jak skóre rychle narůstalo," přiznal kouč Slovanu.

„Nevěděl jsem, co brzké vedení 3:0 s mužstvem udělá. Ale týmu jsem věřil, že to zvládne," přidal zkušený trenér.

Polovina hlavní tribuny zaplněná bzeneckými fandy byla ve varu. „Deset, deset," skandovali někteří.

Tišnov se toužil vrátit do hry, snaha o zdramatizování zápasu však byla marná. Po Švancarově průniku střílel mimo nekrytý Kuldan. Další pokus si připsal Krejčíř, ale ani jeho střela se mezi tři tyče nevešla. „Tišnov ukázal svoji kvalitu, příliš nebezpečný ale nebyl. Místy měl sice optický tlak, ale s nakopávanými balony jsme si poradili," řekl Škodík.

Jeho tým na rozdíl od divizního Hodonína dokázal ubránit i Švancaru, který byl nejnebezpečnějším hráčem poražených. „Měli to na něm postavené. Pokud by ho tam neměli, byl by Tišnov ještě méně nebezpečný," míní kouč Slovanu.

„Soupeř nehrál špatně, ale po taktické stránce to moc nezvládl," doplnil.

Zato lídr krajského přeboru dál exceloval. Ve 32. minutě to bylo po hezké souhře 4:0. Záložník Šmahaj si na šestnáctce vtipně narazil míč se Škodíkem a balon chytře dloubl přes vyběhnutého Jíchu do sítě.

Slovan měl i ve druhé půli navrch. Horňák po rohovém kopu u ani na dvakrát nepřekonal tišnovského gólmana. Pátou branku přidal až Škodík, který v 62. minutě po rohu Šmahaje a břevnu Mlýnka zblízka dotlačil míč do sítě.

V závěru měly oba týmy ještě jednu šanci. Kuldana vychytal střídají Zeman, příležitost Kasaly zase zmařil Jíchův náhradník Macháč. „Jsem rád, že mi návrat takto vyšel. Moc jsem to tady sice nepoznával, nostalgie ale ve mně zůstala. Na pět let strávených na Srbské nejde zapomenout," pravil Škodík.

Mužstva si užívala prostředí ligového stadionu i báječné kulisy. Středeční finále Jihomoravského krajského poháru FAČR sledovalo rekordních 1311 diváků. Jde o nejvyšší návštěvu na utkání dvou krajských týmů na jihu Moravy minimálně od roku 2006. „Kulisa byla parádní. Všem lidem patří velký dík. Bylo by hezké, kdyby takovéto návštěvy byly častěji. Když dojde hodně lidí i hráči se víc snaží," říká bzenecký kouč, který svěřence při oslavách nekrotil.

Slovan však rychle musí přepnout na mistrovský režim, už v sobotu doma hostí silné Ráječko. „Sám jsem zvědavý na to, jak duel zvládneme. Já jsem optimista. Věřím v sílu kolektivu," prohlásil Škodík.

Bzenečtí si ve středu večer premiérový triumf v poháru vychutnávali. Kasala a spol. Neslavili pouze na Srbské, ale i cestou z Brna na benzinových stanicích a doma ve Bzenci. „Kluci už na trávníku avizovali, že to bude bujaré a trochu se protáhne," usmíval se kouč Slovanu.

Finále krajského poháru mužů

AFK Tišnov – Slovan Bzenec 0:5 (0:4)

Branky: 9. a 62. Škodík, 3. Zůbek, 7. Kasala, 32. Šmahaj. Rozhodčí: Chabiča – Šenkýř, Smekal. Žlutá karta: Bubeníček (Tišnov). Diváků: 1 311.

Tišnov: Jícha (60. Macháč) – Chlup (60. Bartoš), Bubeníček, Schneider, Mičánek (46. Marvan) – Babička, Krejčíř (75. Traore), Kuldan, Zdražil – Švancara, Hansl (46. Sodomka).

Bzenec: Maňák (46. Zeman) – Mokrý (70. Valenta), Dulovecz (70. Špaček), Lejsal, Mlýnek – Matula (46. Pyclík), Horňák, Škodík, Šmahaj, Zůbek (77. Dobeš) – Kasala.