Domácí tým poslal do vedení ve 21. minutě útočník Jakub Šípek, pojistku přidal ve druhém poločase Patrik Žitný. Odveta se hraje ve čtvrtek v Mikulově.

Kouč českého mládežnického výběru Luboš Kozel byl po úterním přípravném zápase spokojený s výsledkem i výkonem mužstva. „Utkání hodnotím jenom pozitivně. I přestože podmínky byly kvůli počasí a podmáčenému terénu hodně náročné, hráli jsme kombinační fotbal. Směrem dopředu to bylo dobré. I když jsme se vzadu dopustili několika chyb, vítězství je i vzhledem k počtu vyložených šancí naprosto zasloužené," řekl známý trenér.

Kozel se na Slovácku musel obejít bez šestice hráčů Sparty, které čekala pohárová odveta v Podgorici. Brňan Ladislav se zase připravoval na středeční ligovou dohrávku se Slávií Praha. Šanci předvést se tak dostali další šikovní mladíci.

Hráči ze Slavie, Ostravy, Olomouce, Dukly, Plzně, Brna, Teplic nebo Hradce Králové početný realizační tým, ve kterém kromě hlavního kouče Kozla jsou i bývalí ligový fotbalisté či reprezentanti Miroslav Holeňák, Radek Bejbl, Antonín Kinský či patron Luboš Kubík, rozhodně nezklamali.

Česká osmnáctka měla hlavně v prvním poločase herně jasně navrch a pohlednými kombinačními akcemi se dostávala do vyložených šancí i zakončení. „Někteří hráči ukázali, že v nich je potenciál a že týmu mají co dát," chválil svěřence Kozel.

Černou Horu po čtvrthodině hry dvakrát zachránila konstrukce branky. Nejprve střelu Šípka po parádní akci vyrazil gólman Milovič na břevno, které hostům pomohlo i po následném rohovém kopu a zakončení kapitána Krále.

Mladí Češi měli dál navrch. Žitný střílel z výhodné pozici placírkou nad. Za svoji aktivitu byli borci v červených dresech odměněni až ve 21. minutě. Po závaru před soupeřovou brankou poslal balon do sítě důsledný Šípek.

Černohorci byli vzápětí blízko vyrovnání, ale stoper Ceklič po standardní situaci ve skluzu dorážel nad. Centrovaný míč přitom zřejmě mířil za bezmocného brankáře Bačkovského. Následně pálil Marušič do tyče. „Dozadu nám to už tolik nešlo. Několika chybami jsme soupeři nabídli šance," uvedl Kozel.

Jeho tým však měl příležitostí ke skórování podstatně víc. Gólman Milovič spoluhráče podržel při střelách Graciara i Pfeifera.

Po přestávce už vyložených šancí ubylo, česká osmnáctka však vrstevníky z Černé Hory dál převyšovala v pohybu, důrazu i kombinaci. Po hodině hry se do zakončení dostal Žitný, pohotový brankář ale dobře zasáhl.

Záložník Teplic se gólu dočkal v 66. minutě. Talentovaný středopolař po parádním vysunutí Beňa zvýšil na 2:0. „Byla to taková šmudla. Ale jsem rád, že tam propadla," usmíval se šťastný střelec.

Čeští mladíci mohli vyhrát ještě vyšším rozdílem, ale Pfeifer po Zifčákově přihrávce, stejně jako krajní bek Lauko, kterého vysunul do šance středopolař Moučka, v koncovce neuspěl.

Balkánci mohli v uvolněném závěru výsledek snížit, ale střídající Vukčevič, který byl v tu chvíli na mokrém trávníku sotva několik vteřin, na Bačkovského nevyzrál. „Myslím, že jsme zápas zvládli výborně," uvedl Žitný.

„Na soupeře jsme se velmi dobře připravili. Směrem dopředu to bylo dobré. Akorát příště musíme proměnit pár šancí navíc," ví teplický fotbalista, který si na stadionu v Šardicích stejně jako zbytek týmu odbyl svoji premiéru.

„Prostředí bylo hezké, hřiště sice trochu kluzké, ale jinak výborné," chválil pořadatele Žitný.

České mladíky nerozhodilo ani nevlídné podzimní počasí, které na Slovácku panuje. „Déšť nám nevadil, s podmínkami jsme se vypořádali výborně," řekl Žitný.

Odveta se hraje na stadionu Pálavy v Mikulově ve čtvrtek od patnácti hodin. „Šanci dostanou další kluci," dodal Kozel.

Česká republika U18 – Černá Hora U18 2:0 (1:0)

Branky: 21. Jakub Šípek, 66. Patrik Žitný. Rozhodčí: Dubravský – Antoníček, Batík. Žluté karty: Beňo, Palečko (oba Česká republika). Diváci: 105.

Česko U18: Bačkovský – Dolba, Neuer, Král (76. Čihák), Lauko (85. Hellebrand) – Graciar (46. Zifčák), Beňo (69. Palečko), Moučka, Žitný, Pfeifer (69. Sláma) – Šípek (76. Růsek).

Černá Hora U18: Milovič – Krulanovič, Cklič, Kumburovič, Prenkočevič – Hot, Zečevič (69. Jovanovič), Terzič (46. Peličič), Vukotič (69. Popovič), Becirovič (66. Bujiša) – Marušič (82. Vukčevič).