O branky vítězek se podělily Tereza Molková, Klaudie Fabová, Katarína Strožová, Kamila Dubcová a Michaela Dubcová. „Nechci se opakovat, ale zatím nás rakouské týmy až tolik neprověřily. Je ale dobře, že střílíme hodně gólů. Snad nám to vydrží,“ přeje si kapitánka Slovácka Kristýna Janků.

Celek Neulengbachu byl třetím rakouským týmem, se kterým se přední český ženský tým v letní přestávce utkal. Už předtím Moravanky zvítězily s Landhausem 8:1, Sturm Graz zase přehrály 5:3. A podobně vypadal i nedělní zápas v Moravanech. „Není náhoda, že hrajeme s rakouskými týmy. Mají to k nám blízko. U nás moc kvalitních družstev není, proto volíme tuto konfrontaci,“ vysvětluje trenér Petr Vlachovský.

Po úvodním oťukávání jako první zahrozily hostující hráčky, samostatný nájezd ale zneškodnila pohotová gólmanka Lipková. Slovácko zareagovalo akcí M. Dubcové. Její pokus však skončil v náruči hostující brankářky. Prvního gólu se diváci dočkali ve 20. minutě. Tereza Molková stejně jako před týdnem proti Sturmu Graz zakroutila centr až do brány.

Po půlhodině hry domácímu celku pomohl rozhodčí. Po přísně odpískaném nepřímém kopu za otálení rakouské brankářky s rozehrávkou skórovala Michaela Dubcová. Vzápětí dorazila balon do sítě Fabová a bylo to 3:0. Povedený poločas završila průnikem a střelou do odkryté branky Kamila Dubcová. „V první půli jsme hrály dobře. Držely jsme balon, kombinovaly. Soupeř nás až tolik neprověřil. Spíš my jsme byli nebezpečné,“ řekla Janků.

Mladý záložník Filip Chaloupka přispěl k postupu fotbalistů Dubňan do 1. kola Krajského poháru JmKFS.
Dubňany stvrdily postup v krajském poháru až v penaltovém rozstřelu

Fotbalistky Slovácka udeřily i na začátku druhého poločasu. Hned ve 48. minutě se dorážkou prosadila střídající Strožová.

Hráčky Neulengbachu to ani ve velkém vedru nezabalily a výsledek sympaticky zkorigovaly na konečných 5:2. „Přípravu zatím hodnotím pozitivně. Všechno jede podle plánu. V zápasech podáváme docela kvalitní výkony. Trápí nás pouze zranění Elišky Janíkové, které bude chybět měsíc. Jinak spíše řešíme drobnější šrámy,“ uvedl domácí trenér Petr Vlachovský.

Ženy Slovácka, které v minulých dnech absolvovaly v Horním Němčí tradiční soustředění, vyrukovaly na zahraničního soupeře i se dvěma posilami. Z Moskvy klub získal Rusku Varvaru Bychovovou, druhou legionářkou je Američanka Hayley Katkowski.

Po zranění se do týmu vrací i Jaquelyn Pazová, o místo v základní sestavě žen zabojují také šikovné juniorky. Zmiňované hráčky by měly nahradit opory Ashley Cambell, Nicole Waters a hlavně kapitánku Nikolu Sedláčkovou, která zamířila do pražské Slavie. „Je to spíš taková obměna kádru,“ říká Vlachovský. „Asi až sezona ukáže, jestli budeme silnější nebo slabší. Spíše si myslím, že budeme přibližně na stejné úrovni. Největší výhodou je, že naše mladé hráčky jsou za o rok starší,“ myslí si kouč Slovácka.

Ligové boje odstartují v neděli 13. srpna. Ženy Slovácka na Širůchu ve Starém Městě přivítají nováčka nejvyšší soutěže, Lokomotivu Brno Horní Heršpice. „Nechci mít velké cíle, ale chceme Pražanky prohánět,“ říká Janků.

Přehnané ambice nemá ani Vlachovský. „Samozřejmě bychom si přáli být jednou druzí nebo první, ale kvalita soupeřek je velká. Jejich možnosti jsou oproti nám několikanásobně vyšší. Pokusíme se však Slavii i Spartu překvapit. Třeba to zrovna letos vyjde,“ uvedl známý trenér.

Výkon fotbalistek ocenila i slušná návštěva. „Na závěr patří poděkování jak domácím pořadatelům za velmi dobré podmínky a perfektně připravené hřiště, tak i všem fanouškům, kteří si na utkání našli cestu,“ prohlásil Vlachovský, který pochází právě z Moravan. „Je tady hezký areál. Jsem rád, že můžeme myšlenku dívčího fotbalu šířit dále,“ dodal.

Přípravný fotbal žen - 

1.FC Slovácko – SV Neulengbach 5:2 (4:0) hráno na hřišti v Moravanech 

Branky Slovácka: 20. Tereza Molková, 30. Michaela Dubcová, 35. Klaudie Fabová, 40. Kamila Dubcová, 50. Katarína Strožová
1. FC Slovácko: Lipková – Molková, Strnadelová, Janků, Sedlačíková – Katkowski, K. Dubcová, Maťavková – M. Dubcová, Bychkova, Fabová (Lysáková, Strožová)