Poslední venkovní klání, které se mělo na hřišti ve Vlkoši uskutečnit v sobotu 19. listopadu, sice zhatilo nevlídné počasí a akce musela být pořadateli zrušena, ale přípravy na další ročník tradičního halového turnaje pokračují podle plánu.

V sobotu 10. prosince se v Kyjově představí osm týmů. Kromě pořádajícího Vlkoše, který opět po roce vyšle do boje o celkové prvenství dvě družstva, se na nové palubovce sklárenské sportovní haly utkají také moravské divizní celky Svratka Brno, Líšeň a Troubsko nebo účastník zlínské krajské soutěže Lužkovice. Favoritem na vítězství je ovšem prvoligová Myjava, která na Slovácko dorazí i s hodonínskou odchovankyní Markétou Koplíkovou. Bez šance nejsou ani další slovenské týmy Topoľčany a Senec. „O výsledky nám na podobných turnajích až tolik nejde. Chceme hlavně dát prostor všem našim děvčatům. Aby si holky dobře zahrály a v konkurenci týmů z Moravy a Slovenska nabraly cenné zkušenosti, které jim pomohou ve fotbalovém růstu," říká vedoucí ženského týmu DFO Sokol Vlkoš Josef Novosad.

Celek z Kyjovska má za sebou mimořádně povedenou podzimní část. Ženy Sokola v divizi B vyhrály devět z deseti zápasů, po závěrečné těsné domácí porážce 1:2 s Novými Sady ale přepustily vedoucí pozici Holešovským holkám, druhý je právě jediný přemožitel Vlkoše.

Všechny tři týmy mají shodně sedmadvacet bodů, slovácký celek má ovšem nejhorší skóre, takže drží zatím bronzovou pozici.

Juniorka Sokola sehrála poslední turnaj podzimu v Líšni, kde skončila v konkurenci týmů Kotvrdovic, Svratky Brno a Líšně první. „V této turnajové soutěži se po polovině sezony držíme na vedoucí příčce, ale podstatnější pro nás je, že se na Moravě nějaká juniorská soutěž vůbec hraje a my jsme u toho," chlubí se Novosad.

Známý fotbalový funkcionář a propagátor ženské kopané nejen na Hodonínsku, hodnotí první polovinu sezony pozitivně. „Jsme přesvědčení, že náš přístup k fotbalu a k tréninkovému procesu je správný," říká Novosad. „Kromě soutěžních zápasů s děvčaty ročně odehrajeme minimálně šest přípravných zápasů a například letos jsme pořádaly šest turnajů a dalších jsme se zúčastnili," pokračuje. „Holky to baví, každým zápasem nebo turnajem navíc dostávají další zkušenosti. Pak i mistrovské zápasy pro ně mohou být zábavou," tvrdí Novosad.

I když kádr Vlkoše patří k nejširším v divizní soutěži a na soupisce Sokola běžně je šestnáct až osmnáct jmen, vedení klubu by družstvo rádo doplnilo o nové tváře. „Ideální stav je pro nás takový, že budeme mít v kádru šestnáct žen a minimálně devatenáct juniorek ve věku třináct až osmnáct let," usmívá se Novosad.