Sobotní duel kromě čtyř branek přinesl také tři pokutové kopy a jedno vyloučení. Zatímco domácí Zdeněk Šturma s hostujícím kapitánem Davidem Čížkem byli úspěšní, slovenský kanonýr Pavol Masaryk za stavu 2:1 proti brankáři Čermákovi neuspěl.

Favorit si cestu za třemi body zbytečně zkomplikoval, ale ve druhé půli přidal z penalty třetí branku a po vyloučení zadáka Ondřeje Sládoka závěr nepříliš pohledného duelu v klidu dohrál. Hodonín protáhl vítěznou sérii na dvanáct zápasů, navíc proti Pelhřimovu úspěšně pokřtil nové červenočerné dresy.

„Jsem rád, že nám přinesly štěstí," usmíval se jeden z domácích trenérů Oldřich Matůšek.

I pětapadesátiletý kouč ale našel ve hře domácího celku spoustu nedostatků. Diváci, kteří čekali podobnou kanonádu jako před týdnem v Polné, museli být zklamaní. Žádné střelecké manévry se na stadionu U Červených domků nekonaly, sobotní duel z divizního průměru vybočoval snad pouze počtem penalt. „Je nesmírně těžké hráče namotivovat na slabší soupeře. Od začátku sezony tvrdím, že se nebojím zápasů se silnějšími týmy, ale jak se kluci podívají na tabulku, a vidí, že je soupeř od osmého místa níž, tak jsou v přístupu laxní," říká Matůšek.

Favorit byl však i nepozorný. Pelhřimov totiž mohl skórovat už po třinácti vteřinách. Zaváhání obránce Mareše, který v základní sestavě nastoupil místo nemocného beka Fojtíka, však Bartoň nepotrestal, když z úhlu pálil pouze do boční sítě. „Začátek jsme měli špatný," přiznal Matůšek.

Slovácký celek se rozjížděl pozvolna. Po čtvrt hodině hry se do zakončení dostal Šturma. Zkušený záložník ale po Poláchově rohu ani nadvakrát nedotlačil balon do sítě.

Hodonín poprvé udeřil v 17. minutě. Kapitán Polách si chytře vyměnil balon s Masarykem a za pomoci teče jednoho z bránících hráčů, který střelu domácího špílmachra ztlumil, poslal favorita do vedení.

Klid přinesla premiérová trefa Tomáše Mareše. Devatenáctiletý mladík zakončil parádní akci na jeden dotek a pohodlně zvýšil na 2:0.

Lídr čtvrté nejvyšší soutěže pak mohl své vedení ještě navýšit, ale stoper Konečný hlavičkoval po standardní situaci Polácha zblízka nad.

Pelhřimov dlouho nijak nebezpečný nebyl. Až ve 35. minutě brankář Petráš po nedorozumění s Konečným fauloval Bartoně a mladý sudí Zaoral nařídil proti Hodonínu pokutový kop. Míč si na bílý puntík postavil hostující kapitán Čížek, který tvrdou a umístěnou ranou snížil na 2:1. „Zápasy si takto sami komplikujeme už druhou sezonu," láteří Matůšek. „Místo toho, abychom se dostali do pohody, tak vlastními chybami soupeře postavíme na nohy," kroutí hlavou kouč brankářů.

V závěru prvního poločasu ale zahrávali pokutový kop i Hodonínští. Jenže slovenský bombarďák Masaryk při penaltě selhal. Gólman Čermák zkušenému útočníkovi vystihl směr a nepříliš prudkou střelu bravurně zneškodnil. „Penalta je věcí hlavy hráče," tvrdí Matůšek. „Navíc i divizní brankáři se dívají na video, takže se na zápasy a možné střelce připravují," přidává poznatek.

Celek z Vysočiny vycítil šanci a po přestávce protivníka pořádně pozlobil. Hodonín naopak ve druhé půli vypadl z rytmu a zbytkem utkání se spíše protrápil. „Hlavní problém byl, že jsme strašně dlouho drželi balon. Navíc jsme málo využívali krajní hráče. Snažili jsme se pořád proniknout středem hřiště. Tím jsme to soupeři ulehčovali," míní Matůšek.

Zato hosté pozorně bránili a vyráželi k rychlým protiútokům. Blízko vyrovnání byl dvakrát útočník Obranec, který nejprve hlavičkoval po rohovém kopu nad a vzápětí po úniku z poloviny hřiště střílel zbrkle mimo.

Hodonín ve druhé půli příliš nebezpečný nebyl. V 66. minutě Polách zatřásl břevnem, další tutovky favorit neměl. Vysvobození přinesl až nedovolený zákrok hostujícího beka Sládoka, který stáhl Masaryka a po přísném vyloučení musel ze hřiště. „Nechápu přesně výklad pravidel. Stažení tam sice bylo, ale na druhé straně v prvním poločase udělal to samé gólman Hodonína. A zatímco my jsme dostali dva tresty, soupeř pouze jeden," zlobil se kouč Pelhřimova Martin Moravec.

Vzápětí navíc Šturma s přehledem proměnil penaltu a za stavu 3:1 bylo rozhodnuto. „V Hodoníně jsme neměli co ztratit, protože jsme přijeli na půdu nejlepšího divizního týmu a hlavního adepte na postup. Neodehráli jsme tady ale vůbec špatný zápas," uvedl Moravec. „Samozřejmě soupeř byl herně lepší a častěji držel míč, ale my jsme dobře vyřešili některé brejkové situace. V zápase jsme měli dvě tři tutovky, které jsme mohli proměnit. Při troše štěstí jsme zápas klidně mohli i zremizovat," byl přesvědčen hostující kouč. „Kdybychom proměnili šance, mohlo to vypadat jinak. Na druhé straně ale uznávám kvalitu soupeře, Hodonín je v čele tabulky zcela zaslouženě," dodal Moravec.

Rozjetou Komňackého partu nyní čeká náročný dvojzápas. Polách a spol. se v neděli dopoledne představí ve Slavičíně, za dva týdny pak doma ve šlágru podzimu přivítá druhé Rosice. „Za výbornými výsledky je výborná parta. Kluci si vyhovují, atmosféra na tréninku je velmi pozitivní. V Hodoníně jsem tak dobré mužstvo nezažil. Jsem rád, že mohu být jeho součástí," dodal Matůšek.

FK Hodonín – FK Pelhřimov 3:1 (2:1)

Branky: 18. Tomáš Polách, 30. Tomáš Mareš, 79. Zdeněk Šturma z penalty – 35. David Čížek z penalty. Rozhodčí: Zaoral – Řezníček, Kulička (Prokeš). Žluté karty: Petráš, Masaryk, Polách – V. Poul. Červená karta: 79. Ondřej Sládok (Pelhřimov). Diváci: 305.

Hodonín: Petráš – Červinek, Kyselka, Konečný, Mareš – Holešinský (85. Varmuža), Paděra, Bartoš (83. Hesek), Šturma – Polách (89. Dovhanyuk) – Masaryk.

Pelhřimov: Čermák – Čížek, Pícha, Vacek, Sládok – Bartoň (81. Ryšavý), D. Poul, Kmoch (83. Horký), V. Poul, Homolka – Obranec (70. Pikl).