Na jaře byl věkový průměr Strážovic kolem čtyřiceti let. I když trenér Vladislav Mořický často složitě skládal základní sestavu, Sokol potrápil většinu soupeřů a sezonu úspěšně dokončil ve středu tabulky na osmém místě.

V dalším ročníku už se ale v obci na Kyjovsku na dospělý fotbal chodit nebude. Funkcionáři Strážovic totiž mužstvo do soutěže nepřihlásilo. „Těch důvodů nebo faktorů bylo víc, ale tím hlavním je slabá hráčská základna ve Strážovicích. Uplynulou sezonu jsme měli asi pět kmenových hráčů, zbytek byli kluci z Kyjova a z Hodonína. Navíc k nám z Vacenovic dojížděl trenér Vladislav Mořický,“ upozorňuje dlouholetý jednatel strážovického Sokola Zbyněk Válka.

Ten stejně jako další zapálení funkcionáři v okolních obcích dlouho bojoval s nezájmem domácích mladých kluků a odchovanců. „Prostě měli jiné priority, k nimž fotbal rozhodně nepatřil a bez dobré základny s nějakou perspektivou do budoucna se fotbal dělat nedá, aspoň ne dlouhodobě,“ ví Válka.

Vedení Sokola se dlouhodobě dařilo shánět zkušené borce z okolí. To však nešlo donekonečna a stavět kádr pouze na hráčích odjinud byl v malé obci zbytečný luxus. „Navíc dost kluků mělo přes čtyřicet let. Z nichž se někteří vyjádřili v tom smyslu, že už by chtěli taky končit, což by znamenalo opět přestavbu kádru, a takhle jsme to u nás uměle udržovali několik posledních let, což bylo i finančně nákladné,“ prohlásil Válka.

Peníze ale nebyly ve Strážovicích hlavní problém. Jedním z dalších důvodů bylo právě odstoupení Války z funkce jednatele. „Měl jsem na starost spoustu věcí. Většina hráčských změn a přestupů šla přes moji osobu,“ říká známý činovník, který fotbalu obětoval spoustu volného času i energie. Nyní dostal přednost soukromí život. „Fotbalu jsem se ať už jako hráč nebo později funkcionář věnoval od útlého mládí až doposud. I když mi hodně dal, tak mi také hodně vzal, a to hlavně v rovině osobního života,“ přiznává Válka. „Funkce jednatele byla pomalu jako mé druhé povolání. Přišel jsem o elán a ztratil motivaci do další práce, jelikož jsem se neustále potýkal pořád dokola s těmi samými problémy, a to vás nemůže bavit do nekonečna,“ pokračuje.

Podobně zapálených nadšenců je nejen ve Strážovicích málo. „Celý fotbal u nás stál na čtyřech až pěti lidech, což opravdu není moc. Nikomu dalšímu se do něčeho podobného zřejmě už moc nechtělo,“ uzavírá Válka.