Stovka diváků viděla v Mikulově pouze průměrný fotbal. Ani jeden z týmů neměl výrazně navrch. „Sedmdesát minut bylo vyrovnaných,“ říká zraněný záložník Milotic a člen výkonného výboru klubu Radek Kundrata.

Hosté v Mikulově pozorně bránili a spoléhali na dlouhé nákopy na útočníky a standardní situace. V prvním poločase nebezpečně hlavičkoval Vaněk, jeden z domácích hráčů však míč vykopl z brankové čáry. Kasan zase pálil z úhlu nad.

Domácí se snažili, ale proti pozorné obraně se těžko prosazovali. Co nezachytila milotická defenziva, zneškodnil pozorný gólman Grufík.

Osmnáctiletý dorostenec inkasoval až v 63. minutě, kdy se z pětadvaceti metrů k tyči trefil o rok starší Matěj Mikáč a Pálava vedla 1:0. Hostující gólman si se střelou domácího hráče asi měl poradit. „V tu chvíli nikdo v historický okamžik milotického fotbalu ani nedoufal. Milotice po gólu nevěděly, kde jim hlava stojí a domácí hráli s hosty bago,“ přiznává Kundrata.

Mikulov, který se proti lídrovi soutěže prezentoval slušnou kombinační hrou, měl ve druhé půli ještě jednu šanci, když se sám před brankářem Grufíkem ocitl jeden z domácích hráčů. Ten ale tak dlouho váhal se zakončením, až mu míč výborným zákrokem sebral Hofr. Zkušený zadák si přitom obnovil zranění a střídal.

Milotice se za nepříznivého stavu i díky změnám v sestavě zvedly a dlouhými nákopy se tlačily do koncovky. Jednoduchá hra přinesla tlak i šance. Vyrovnání po rohu kapitána Šifela zařídil na zadní tyči neobsazený Kasan. Důrazný forvard míč uklidil do sítě.

Rozhodnutí měl na kopačce Petr Holub, který v šestnáctce soupeře přešel přes dva bránící hráče, ale v tisíciprocentní šanci pálil pouze do gólmana. Obrat završil až střídající Pavel Toman. Ratíškovický odchovanec přišel na hřiště v 60. minutě místo Budíka a sobotní duel nakonec rozhodl.

Chvilku před koncem prodloužil centr hlavou Holub a na zadní tyči skluzem uklidil míč do sítě Toman. Právě jeho trefa zajistila celku z Hodonínska triumf v I.B třídě.

Domácí se v hektickém závěru snažili o vyrovnání. Na poslední roh šel i brankář. Míče se ovšem zmocnil Šifel, který mohl jít sám přes celé hřiště na prázdnou branku, ale byl faulován. Poté rozhodčí zápas ukončil a mohly vypuknout oslavy. „Jsem rád, že to kluci takto zvládli. Nebyl to jednoduchý zápas, ale bojovností jsme to urvali,“ prohlásil Kundrata.

Postup do vyšší třídy ale vedení milotického klubu stále zvažuje. „Budeme o něm teprve jednat s hráči příští týden po posledním zápase. Kluci mají týden na přemýšlení,“ říká Kundrata.

Milotice završí parádní ročník domácím duelem se Strážnicí. Utkání se hraje už v sobotu.

Vacenovice zvítězily pošesté v řadě. Duel v Křepicích rozhodl Sladký

Fotbalisté Vacenovic živí naději na postup do vyšší soutěže z druhého místa. Tým kouče Petra Bezouška v nejnižší krajské soutěži zvítězil pošesté v řadě a v tabulce se drží za jistým vítězem z Milotic a druhou Hroznovou Lhotou na třetím místě.

Pokud v posledním kole zvítězí, Trauben doma prohraje a Milotice postup odmítnou, mohou ve Vacenovicích nečekaně slavit návrat do I.A třídy. „S kluky jsme se o tom samozřejmě bavili. Pokud se možnost naskytne, určitě o ni budeme bojovat. Na jaře se nám herně i výsledkově daří, chceme vítěznou šňůru protáhnout až do konce,“ říká vacenovický kouč Petr Bezouška.

Jeho tým si v Křepicích připsal šestou výhru v řadě. Zatímco v předchozích kolech nastříleli Sladký a spol. pět a šest branek, v neděli Vacenovicím ke třem bodům stačila jediná trefa. Triumf na hřišti celku z Břeclavska hostům zajistil právě kapitán Miroslav Sladký, který překonal výtečného gólmana Kokeše ve 37. minutě nekompromisní ranou pod břevno.

Vacenovice ovšem měly šance i předtím, ale v zakončení nebyly přesné. Jakubíčka po centru ze strany vychytal zmiňovaný Kokeš, který parádním zákrokem vytáhl také Špačkovu přízemní střelu k tyči. Na druhé straně si zázračný zákrok připsal hostující gólman Jaštík, jenž reflexivně vyškrábl na roh ránu jednoho z domácích hráčů.

Klíčová chvíle utkání přišla před koncem první půle. Míč se od Špačka Radka Příkazského dostal až ke Knotkovi, který přiťukl balon Sladkému a ten ho nechytatelně poslal pod břevno.

Vacenovice i po změně stran měly více ze hry. Pojistit vedení mohl Knotek, ale v jasné šanci selhal. Dalekonosná rána obránce Zdeňka Grufíka zase skončila na břevnu. Hosté měli utkání dál ve své moci, Křepice protivníka zlobily pouze po nebezpečných výpadech. Žádnou z nadějných akcí ale nedotáhly. Domácí ve druhém poločase zahrozili pouze jednou. Jaštík sice na přetažený centr nedosáhl, ale balon skončil mimo.

Vacenovice už si dobrou taktickou hrou nenechaly těsný náskok vzít a opět po týdnu slavily tři body. „Jsem spokojený. Chtěli jsme v Křepicích navázat na předchozí zápasy a prodloužit vítěznou sérii, což se nám povedlo. Domácí z nás měli respekt, my jsme byli herně lepší a vypracovali si více šancí,“ uvedl Bezouška.

Podle něj stovka diváků viděla v Křepicích poklidné utkání. Vacenovice zakončí letošní ročník domácím duelem s Charvátskou Novou Vsí.