Jediný gól vinařů v pátečním zápase zaznamenal dorostenec Patrik Lamáček. Pro patnáctiletého mladíka to byla vůbec první trefa mezi muži v nejvyšší krajské soutěži.

Individuální akce útočníka Marcela Čepila a pohotová dorážka Lamáčka z 29. minuty však bylo to jediné, co se vinařům v posledním utkání letošní sezony povedlo. Mutěnicím to stejně jako v Bohunicích a naposledy v Lanžhotě nešlo, vinaři se devadesáti minutami spíše protrápili.

Domácí hráči se snažili. Připravenému soupeři se vyrovnali nasazením, ale po vyčerpávajícím ročníku neměli kde brát. Euforie z boje o postup do divize vyprchala a nádrž s fyzickou kondicí je dávno prázdná. „Kluci měli v hlavách, že už o nic nejde. Sezonu dohráváme se zraněnými hráči. Ani v posledním kole jsme nebyli kompletní,“ povzdechl si mutěnický kouč Petr Zemánek.

Jeho tým toho proti brněnskému protivníkovi směrem dopředu mnoho nepředvedl. Zato Bosonohy působily Pod Búdama lépe a favorita přehrávali pohybem i kombinací. Hosté poprvé udeřili v 18. minutě. Střelu Havlíka ještě stačila zblokovat domácí obrana, pokus Chalupského už ale skončil v síti.

Brňané dál hráli v pohodě. Druhý gól přidal stoper Lerch, který s přehledem proměnil penaltu nařízeou za faul Trávníka na unikajícího Fretzera. Mutěnický gólman Kratochvíla skočil doleva, míč však šel na opačnou stranu.
Mutěnice poprvé zahrozily po rohovém kopru Hromka. Dobře postavený dorostenec Lamáček ale zakončoval z hranice šestnáctky mimo.

Domácí mladík se premiérové branky v krajském přeboru dočkal až o chvíli později. Čepil se v pokutovém území soupeře elegantně zbavil několika Brňanů, míč naservíroval neobsazenému Lamáčkovi, který ho zblízka poslal do sítě.
Teprve patnáctiletý fotbalista diváky zaujal ještě jednou, když v závěru první půle střílel po nepřesvědčivém zákroku brankáře Maloně vedle.

Nejblíže vyrovnání byl ve 45. minutě Čepil. Nejlepší mutěnický střelec v letošním ročníku po povedené akci Hromka a Jiřího Maršálka zblízka dorážel mimo.

Po přestávce už domácí nijak nebezpeční nebyli. Kouč Zemánek za nepříznivého stavu poslal do hry uzdraveného veterána Koštuříka i šikovné dorostence, na vyrovnání už ale druhý tým tabulky nedosáhl.

Bosonohy totiž využily další příležitosti a nakonec zvítězily 4:1. Nejprve bezmocného Kratochvílu prostřelil Belko, na konci pátečního střetnutí nachytal domácího brankáře ranou z pětatřiceti metrů střídající Kulík. „Z výkonu i výsledku mám radost. Přijeli jsme na stadion čtvrt hodiny před zápasem a nestihli jsme se ani rozcvičit, přesto bylo prvních pětadvacet minut v naší režii. Dali jsme dva góly a herně kralovali. Pak jsme ale přestali hrát a inkasovali kontaktní branku. I za stavu 3:1 jsme však pořád chtěli hrát fotbal. Občas to bylo ostřejší, ale to k fotbalu patří,“ zhodnotil závěrečný duel hrající hostující kouč Daniel Břežný.

Bývalý ligový obránce Zbrojovky nebyl spokojený pouze s posledním utkáním, ale i celou sezonou. Bosonohy na jaře zářily. Vyhrály jedenáct z patnácti duelů a v tabulce krajského přeboru poskočily na čtvrté místo. „U nás pořád platí, že chceme hrát fotbal. Kádr dál zůstává stejný, ještě občas naskočí Ríša Dostálek, takže i za rok chceme být nahoře,“ uvedl Břežný.

Mutěnicím patří druhá příčka. Zatímco před třemi lety vinařům sedmašedesát bodů stačilo k triumfu v krajském přeboru, letos byl úspěšnější Tišnov, jenž slaví postup do divize. „První místo jsme si prohráli v Bohunicích, kde jsme byli jasně lepší, ale nedali jsme góly, což nás trápilo téměř po celé jaro,“ prohlásil Zemánek.

Zápas s Bosonohami pouze podtrhl nevydařený mutěnický konec. „Závěr nám nevyšel,“ ví Zemánek. „Soupeř hrál výborně, s chutí a na rozdíl od nás jednoduše vstřelil branky. Hosté se brzy dostali do herní pohody, nám to naopak nešlo. Bosonohy zvítězily zaslouženě. My jsme rádi za konec sezony,“ dodal Zemánek.

Známý trenér zatím neví, zda bude Pod Búdama pokračovat. Jinak kádr vinařů by měl zůstat téměř beze změn.

Krajský přebor, 28. kolo -

FK Mutěnice – FK SK Bosonohy 1:4 (1:2)

Branky: 29. Patrik Lamáček – 18. Jiří Chalupský, 23. Stanislav Lerch z penalty, 62. Ivan Belko, 88. Petr Kulík
Rozhodčí: Tunka - Petko, Papuga (Kordula)
Žluté karty: Trávník, Novotný – Lerch, Šíma, Chalupský, Břežný
Diváci: 120
Mutěnice: Kratochvíla – Trávník, H. Maršálek, Benešovský, Novotný – J. Maršálek (81. Michna), Hromek, Koplík (84. Hanák), Drápal (68. Koštuřík) – Čepil (73. Valíček), P. Lamáček (78. Jagoš)
Bosonohy: Maloň – Homola, Břežný, Lerch, Kaňa – R. Havlík (75. Kulík), Šíma, Chalupský, Belko – Šťourač (78. Osladil), Fretzer (40. Machát)