Marek Popelka patří k ikonám strážnického klubu. Do Jiskry přišel v devíti letech a mateřský oddíl nikdy neopustil. „Nějaké nabídky byly, ale neměl jsem zájem ani potřebu nikam odcházet. Ve Strážnici byl vždycky dobrý kolektiv. Doma se mi líbilo," uvedl jeden z největších fotbalových klubistů na Hodonínsku.

Vyhlášený kanonýr se obávaným střelcem nenarodil. Góly začal pravidelně střílet až v dorostu. Nejúspěšnější období prožil v posledních deseti let. „Sice jsme byli chvilku ve třetí třídě, ale pak jsme šli zase nahoru. Navíc jsem v té době dával nejvíce branek," říká Popelka.

Ten se patnáct sezon po sobě stal nejlepším střelcem Strážnice. Jednou dokonce zaznamenal úctyhodných čtyřiatřicet gólů. „Nastřílených branek mám hodně. Podařilo se mi dát gól téměř vším," usmívá se obávaný střelec.

A typická Popelková trefa? „Únik a tvrdá rána křížem na zadní tyč. Tak jsem se prezentoval v mladších letech, ještě když jsem měl rychlost," culí se strážnický fotbalista.

Ještě jako teenager si zahrál první B třídu, po dvou letech se však Jiskra vrátila zpět do okresu, kde působila až do letošního roku.

V poslední sezoně se ovšem Strážnici neskutečně dařilo a Popelka se se svými parťáky radoval z návratu do první B třídy. „Vyšel nám začátek, utvořila se skvělá parta. Dobře se potrénovalo a šlo se za tím. Neměli jsme žádnou krizi, celou sezonu se nám dařilo. Nedostávali jsme branky, navíc střelecky zářil Tomáš Lípa," řekl Popelka.

Tým vedený trenéry Pavlem Daňkem a Petrem Orlem nastřílel suverénně nejvíce branek, po Uhřicích pak obdržel nejméně branek. Právě s naftaři si letos zahraje nejnižší krajskou soutěž. „Nemyslím, si, že by to mělo být špatné. Věřím tomu, že střed tabulky uhrajeme," míní Popelka.

Jiskra bude i ve vyšší třídě sázet téměř výhradně na domácí hráče. Mužstvo plné odchovanců doplňují pouze Jakub Černoch z Veselí nad Moravou a Karel Paška z Radějova. „Nikdo tady nic nedostává, fotbal bereme pouze jako zábavu. U nás se nestane, že by někdo záviděl tomu druhému, že bere víc peněz," říká Popelka.

Ten bez fotbalu nebude ani po skončení kariéry. Známý útočník totiž působí v Jiskře jako člen výkonného výboru, deset let trénuje mladší a starší žáky, navíc je správcem strážnického hřiště. „V partě dál zůstávám. S kluky se i nadále scházím, když mám čas, jdu si s nimi i zatrénovat," uvedl Popelka, který se sice udržuje v kondici, ale návrat na trávník neplánuje. „Jenom pokud by byla velká marodka, šel bych pomoct," řekl.

Jinak se Popelka bude starat hlavně o výchovu mládeže a údržbu areálu. „Kromě hlavní travnaté plochy máme také umělou trávu, tenisové kurty, hokejbalové hřiště, cyklopark. Vyžití je velké," připomíná Popelka.

I když strážnický areál v regionu patří k těm největším, vedení klubu trápí nízké návštěvy. Šestitisícové město totiž nepatří mezi vyhlášené fotbalové bašty. „Nemáme takové zaryté fanoušky, jako někde jinde, ale zase máme skalní příznivce, kteří chodí pořád. Hrajeme před publikem, která nás zná," dodává Popelka.