Hosté odjížděli domů zklamaní. „ I když jsem věděl, že nás na umělé trávě čeká hodně těžký a nevyzpytatelný zápas, představoval jsem si daleko lepší začátek. Myslel jsem si, že v Brně nějaké body získáme,“ přiznal mutěnický kouč Petr Zemánek.

Podle hostujícího trenéra sobotní duel, který se hrál na neoblíbené umělé trávě menších rozměrů, ovlivnil silný vítr. „V Brně byly až neregulérní podmínky,“ tvrdí Zemánek. „V prvním poločase jsme hráli proti větru a vůbec jsme se s ním nedokázali poradit,“ přidává bývalý ligový fotbalista.

Právě takového fotbalistu, jakým Zemánek v minulosti byl, vinaři v prvním letošním soutěžním duelu potřebovali. Slovácký celek se totiž připravené Spartě za devadesát minut pořádně neprosadil.

Čtěte také: Devět gólů, dvě penalty, jedna červená. Hodonín v přestřelce padl s Uherským Brodem

Nezáživné střetnutí rozhodl domácí Tofl. Devatenáctiletý mladík překonal gólmana Kratochvílu dalekonosnou ranou pod břevno. Balon i díky poryvu větru zaplaval a skončil až za zády bezmocného brankáře.

Vinaře inkasovaný gól zaskočil. Favorit se zbytkem první půle protrápil. „Hráli jsme hodně zbrkle až zbaběle. Nevyhovovalo nám malé hřiště, kde bylo hodně soubojů. Nedostali jsme se do žádné vyložené šance,“ uvedl Zemánek.

Jeho tým se po přestávce herně zvedl, ale žádnou tutovku neměl. Hostům nepomohl ani udzravený záložník Koplík, kterého kouč Zemánek poslal v 77. minutě na hřiště. Vinaři protivníka v závěru zmáčkli, ale přes organizovanou defenzivu se neprosadili. „Těžko jsme se do šestnáctky Sparty dostávali, navíc balon byl neustále mimo plochu,“ zmínil Zemánek.

Brňané nakonec hubený náskok uhájili a do tabulky si připsali důležité tři body. Vinaři naopak hned na startu jara klopýtli, po těsné porážce přišli o vedoucí pozici. „Vyhrál šťastnější,“ poznamenal Zemánek.

Podle něj má Sparta podobný tým jako na podzim. „Nikdo v její sestavě nevyčníval. Nebezpečný byl hlavně Loprais, který měl jednu tutovku. Po naší špatné rozehrávce šel sám na Kratochvílu, ale minul. Jinak byl asi nejaktivnějším domácím hráčem. Vpředu chodil do soubojů, podržel balon,“ chválil bývalého útočníka Vracova a Ratíškovic Zemánek.

Jeho tým nyní čeká další venkovní duel. V sobotu se Mutěnice představí v Ivančicích, které o víkendu zdolaly Moravskou Slavii 3:2.

Krajský přebor, 29. kolo

FC Sparta Brno – FK Mutěnice 1:0 (1:0)

Branka: 19. Michal Tofl
Rozhodčí: Šenkýř – Kocman, Kunický (Benda)
Žluté karty: Trávník, Lamáček (oba Mutěnice)
Diváci: 80
Mutěnice: Kratochvíla – Trávník (77. Koplík), H. Maršálek, Novotný, Vydařilý – J. Maršálek, Benešovský, Hromek, Drápal (71. Lamáček) – Koštuřík, Čepil.