Strážovice sice v úvodním zápase podlehly Ždánicím 0:2, ale v závěrečném utkání porazily Želetice 3:0 a díky nejlepšímu skóre slavily nečekaný triumf. „Už jsem si myslel, že nikdy nic nevyhraji, nakonec se mi to podařilo až po sezoně,“ usmíval se stoper Sokola Zdeněk Šebek.

Sobotní turnaj se na hřišti ve Strážovicích uskutečnil na počest před rokem zemřelého Pavla Pelikána. „Patřil ke skalním hráčům a funkcionářům Strážovic, navíc to byl výborný kluk,“ říká starosta obce Petr Markus.
Pozvání pořadatelů přijaly celky Ždánic a Želetic. „Oslovili jsme více týmů, ale už měly jiný program. Příští rok ale tady chceme mít čtyři mančafty z okolních obcí, které Pavla znaly,“ uvedl Markus.

Pro pořádající Sokol byl první ročník Memoriálu Pavla Pelikána nejen vzpomínkovým turnajem na zesnulého kamaráda, ale také rozlučkovou akcí s prvním týmem. Strážovice totiž minimálně na rok mizí z fotbalové mapy Hodonínska. Mládež totiž hraje společně se Sobůlkami pod hlavičkou Babího lomu, muži Strážovic se zase pro nedostatek hráčů spojují se Ždánicemi.

„Bylo to těžké rozhodování. Museli jsme to však řešit velmi rychle, protože jedna sezona skončila a do čtrnácti dnů se musela přihlásit nová soutěž. Bohužel v současnosti máme pouze osm místních kluků a sehnat nové hráče by se nestihlo. Proto jsme se pro další sezonu spojili se Ždánicemi,“ vysvětluje Petr Markus.

Fotbalisté Bzence (v zelených dresech) prohráli na hřišti divizního nováčka ze Strání 1:2 a v celostátním poháru MOL Cup skončili už v předkole.
Oslabený Bzenec přišel ve Strání o náskok a v MOL Cupu skončil

Strážovický starosta věří, že se funkcionářům Sokola podaří nepříjemnou situaci v dalších dvanácti měsících vyřešit ke spokojenosti samotných fotbalistů a hlavně fanoušků. „Budeme se snažit mužstvo nějak poskládat, aby se za rok mohl tým znovu přihlásit pod hlavičkou Strážovic,“ říká Markus.

Ždánice braly účast na memoriálu jako dobrou přípravu na podzimní mistrovské boje v okresním přeboru. Šanci dostali i hráči rezervy. „Bohužel jsme nastoupili v hodně kombinované sestavě. Spousta kluků je na dovolené, další jsou zranění,“ říká hrající sekretář ždánického Kova Petr Ruban.

Účastník okresního přeboru přijel do Strážovic bez náhradníků, a když se mu v prvním zápase zranil František Snášel, dohrával duel v deseti. Ve druhém střetnutí si musel hráče dokonce půjčit. „Bylo nás málo, ale nakonec jsme to odehráli, což je hlavní,“ prohlásil nový ždánický trenér Vladimír Babirád.

Dvaašedesátiletý kouč v letní přestávce nahradil Zbyňka Bekera. Babirád naposledy vedl Ždánice v I. A třídě. Pak sezonu strávil ve Věteřově, ale posledních sedmnáct let nikde netrénoval. K fotbalu se znovu vrací až teď. „Je to pro mě dost těžké, pauze byla dlouhá. Na druhé straně věřím, že to bude dobré. Mužstvo jsem převzal minulý týden, takže kluky teprve poznávám. Myslím si, že pokud se bude poctivě pracovat, výsledky se dostaví. Turnaj beru jako součást přípravy, ve které chceme odehrát co nejvíce zápasů,“ pronesl Babirád.

Ždánicím nejen na víkendovém turnaji, ale i ve druhé polovině podzimu bude chybět útočník Lukáš Marčík, kterého čeká pracovní pobyt v zahraničí. Jinak kádr účastníka okresního přeboru žádných změn nedoznal. „Pokračujeme ve stejném složení,“ potvrzuje Ruban.

Největší ždánickou novinkou je tak spojení rezervy Kova se Strážovicemi, které se představí ve III. třídě skupině B. „Některé domácí zápasy odehrajeme ve Ždánicích, zbytek ve Strážovicích,“ informuje Ruban.
Fotbalisté Ždánic mají nabitý program. V sobotu absolvovali Pelikánův memoriál, v neděli odehráli přípravný duel v sousedních Lovčicích, kam přijel i předseda vlády Bohuslav Sobotka. Známý politik se dokonce postaral o čestný výkop. Ždánice na hřišti souseda zvítězily 3:1. V dalších přípravných zápasech Kovo vyzve Násedlovice a Žarošice.

Memoriál Pavla Pelikána 2017

Výsledky: Ždánice – Strážovice 2:0 (0:0), Ždánský, Handlíř. Ždánice – Želetice 1:4 (0:2), Handlíř – Milde 2, Koutný, P. Zálešák, Želetice – Strážovice 0:3 (0:1), Zemánek, Pelikán, Pernica.
Celkové pořadí turnaje: 1. Sokol Strážovice (2 1 0 1 - 3:2 - 3 body), 2. Sokol Želetice (2 1 0 1 - 4:4 - 3 body), 3. Kovo Ždánice (2 1 0 1 - 3:5 - 3 body)