Šance na záchranu I.B třídy skupiny C stále žije. „Věděli jsme, že kdybychom ani s Podivínem nevyhráli, už je to pro nás ztracené. Kluky musím pochválit. Těžké utkání hlavně nesmírnou bojovností zvládli. Je to upracované vítězství,“ říká domácí trenér Oskar Sněhota. Mladý kouč si se svými svěřenci po zápase v kabině konečně zařval. Křik byl slyšet snad až za brankou v bufetu. Domácím hráčům, funkcionářům i fanouškům se totiž alespoň na chvíli ulevilo.

Žarošice šly do nedělního střetnutí s jasným cílem získat tři body. „Věděli jsme, že Podivín u nás bude hrát zezadu a že Martin Švestka bude posílat dlouhé balony dopředu. Chtěli jsme hrát kombinačně po zemi, což se nám až tolik nedařilo,“ uvedl Sněhota.

Domácí tým měl v prvním poločase herně mírně navrch. Kvůli nepřesnostem a spoustě zbytečných ztrát se ale do koncovky tolik nedostával. Dvakrát zahrozil Tomáš Frýbort. Sedmatřicetiletý útočník nejprve šel z boku sám na gólmana Létala, který vytáhl skvělý zákrok. Následně žarošický forvard přešel přes tři bránící hráče, ale z několika metrů mířil vedle. Podivín zahrozil pouze po dlouhých nákopech a pár protiútocích, které vyřešila pozorná domácí obrana nebo zkušený gólman Holub.

„Ve druhém poločase jsme chtěli zpřesnit hru a vyvarovat se zbytečných ztrát. Nechtěli jsme pouze nakopávat,“ říká Sněhota. Žarošická hra se po změně stran zlepšila. Celek z Kyjovska byl častěji u míče a vypracoval si několik slušných příležitostí. Rozhodující moment přišel v 54. minutě. Velmi dobře hrající Frýbort obešel na hranici šestnáctky dva hráče a přesnou ranou překonal Létala.

Domácí se po vstřelené brance zatáhli a ve zbytku utkání střežili těsný náskok. Podivín za nepříznivého stavu otevřel hru. Kromě pár standardních situací a dvou trestných kopů, které poslal do zdi, nic pořádného neměl. Slavoji k vyrovnání nepomohlo ani vysunutí kapitána Švestky na hrot. Nervózní hosty navíc v 89. minutě zastavilo vyloučení Pohanky za kritiku asistenta rozhodčího Rosy. Žarošice proti oslabenému soupeři hubený náskok nepustili.„V závěru jsme to ubojovali a ukopali,“ dodal Sněhota.

Jeho tým se po první jarní výhře dostal před Strážnici na třinácté místo. Nyní Žarošice čekají další důležité bitvy v Mikulově a právě doma se Strážnicí.

Strážnice venku zvítězila poprvé od 15. října 2016

Před týdnem proti Křepicím utnuli dlouhé čekání na výhru, v neděli urvali další mimořádně důležité body. Fotbalisté Strážnice zvládli těžkou šichtu v Charvátské Nové Vsi, kde vysoko zvítězili 4:1 a v tabulce 1. B třídy skupiny C se posunuli před Hovorany a Podivín na jedenácté místo. Na nesestupovou pozici Jiskru katapultoval hattrick probuzeného kanonýra Tomáše Lípy.

Právě vysokému útočníkovi mohou hosté děkovat za poslední výhru. Na Břeclavsku však dobře hráli i další fotbalisté Strážnice, která povolala také klubovou legendu Marka Popelku. Osmatřicetiletý forvard se na hřiště dostal v 84. minutě místo Zdeňka Čecha a mužstvu pomohl k uhájení luxusního náskoku.

Jiskru nesrazila ani trefa domácího Michala Poláška z 11. minuty. Hosté totiž okamžitě kontrovali. Vyrovnávací trefu zaznamenal Karel Paška. Strážnice dál bojovala. Hosté přečkali několik standardních situací i šancí soupeře a pak udeřili. Obrat ve 37. minutě završil Tomáš Lípa. Strážnice si těsný náskok ve druhé půli pečlivě střežila a dál trestala chyby protivníka v defenzivě. V 58. minutě hráči Charvatské Nové Vsi nepokryli Lípu, který zvýšil na 3:1. Velmi dobře takticky hrající Jiskra už náskok nepustila. Naopak, v závěru završil dlouhán Lípa hattrick a bylo definitivně rozhodnuto. Parta kouče Pavla Daňka venku zvítězila poprvé od 15. října 2016, kdy dobyla Mikulov. Od té doby sbírala samé porážky, dočkala se zase až v neděli. „Jsou to pro nás velmi důležité body,“ ví strážnický jednatel Lubomír Botek.