Starý Poddvorov – Dolní Bojanovice 1:1 (1:1)

Branky: 14. Pavel Bařina – 5. Zdeněk Kuchyňka. Rozhodčí: Horňáček. Diváci: 350.

Více toho natěšení fanoušci neviděli. Výkon zejména domácího týmu zůstal za očekáváním. Derby mělo atmosféru i kulisu, od hráčů se však čekalo víc. „Jsem zklamaný. Podali jsme nejhorší výkon pod mým vedením. Bod beru, ale s hrou spokojený nejsem," uvedl kouč Starého Poddvorova Dušan Krupica starší.

Hosté výsledek rovněž brali. Pokud by ale mladík Kuchyňka proměnil i další vyložené šance, klidně si mohli fotbalisté Dolních Bojanovic odvést domů všechny body. „Remíza je asi spravedlivá, i když ve druhém poločase jsme měli více ze hry i větší počet vyložených šancí. Kdyby přidal Kuchyňka druhý gól, mohl být za hrdinu," prohlásil hostující trenér Zdeněk Sklenský. Ten však vyzdvihl především výkon stopera Martina Veselého a záložníka Pavla Půlkrábka. U soupeře ocenil středopolaře Radka Žurovce.

Bývalý hráč Hodonína a Vracova ovšem nebyl v derby tolik výrazný. Nadprůměrná návštěva viděla hodně rozhárané utkání se spoustou nepřesností a chyb. Oba týmy navíc hrály opatrně, zezadu. „Vypadalo to, jako kdyby nikdo nechtěl udělat chybu, což bylo na úkor kvality fotbalu," uvedl dlouholetý komentátor Starého Poddvorova Josef Polášek.

Diváci však na první branku nečekali dlouho. Do vedení se v 5. minutě dostali hosté. Blaha po pravé strana zatáhl míč, v pokutovém území soupeře našel volného Zdeňka Kuchyňku, který překonal brankáře Beneše. Šikovný forvard, který v létě oslaví osmnácté narozeniny, měl z gólu velkou radost, neboť právě ve Starém Poddvorově bydlí. S domácími obdržená branka zatřásla, přesto se brzy dočkali vyrovnání. Po rohovém kopu Dušana Krupici nejmenší hráč na trávníku, Vietnamec Huy Hoang Le, míč přizvedl a nekrytý Bařina balon uklidil do odkryté branky. Ve zbytku první půle se pak hrálo výhradně mezi oběma šestnáctkami, takže moc vzruchu nebylo.

Po přestávce byli o něco iniciativnější hosté, kteří si vypracovali dvě tutovky. Nejprve v 62. minutě Kuchyňka udělal Kuchyňka kličku brankáři Benešovi a střílel do prázdné branky, ale vracející se obránce Veselský stačil na poslední chvíli míč odvrátit na roh. Následně centroval Podrazil a odražený balon se dostal k osamocenému Kuchyňkovi. Ten však prudkou ranou mířil pouze do břevna. Zápas i kvůli neproměněným šancím skončil dělbou bodů.

Kozojídky – FC Vracov 6:2 (3:0)

Branky: 10., 14. a 80. Patrik Bančák, 52. a 84. Ondřej Březina, 40. Richard Slovák – 68. Radim Pres, 75. Peter Šona. Rozhodčí: Rotter – Hulcký, Janík. Diváci: 60.

Souboj Kozojídek s Vracovem přinesl očekávaný průběh i výsledek. Celek z Veselska potvrdil proti předposlednímu týmu okresního přeboru roli favorita a nakonec bez problémů zvítězil 6:2. Na demolici soupeře se hattrickem blýskl útočník Bančák.

„Byla to jednostranná záležitost. Jenom v prvním poločase jsme ještě zahodili minimálně čtyři tutové šance. Vyhráli jsme zaslouženě," uvedl šéf SK Kozojídky Viktor Kolůch.

Vracov, který se po zimní přestávce neuvěřitelně souží, přijel na utkání bez náhradníků, a remízový stav držel pouze deset minut. Soupeřovu defenzivu poprvé překonal Patrik Bančák, který následně přidal druhý gól a domácí po čtvrthodině hry vedli 2:0. Kozojídky i nadále diktovaly tempo hry a na trávníku kralovaly. Další vyložené šance ale neproměnili. Na gólmana Linharta si nepřišli Březina, Vítek ani Petrucha. Na 3:0 zvýšil až ve 40. minutě Richard Slovák. Vracov se před branku soupeře za pětačtyřicet minut pořádně nedostal a mladý gólman Grombíř tak byl bez práce. Dlouhé nákopy v klidu posbírala domácí obrana, většina akcí hostujícího družstvo končila daleko před šestnáctkou protivníka.

Kozojídkám vyšel i vstup do druhé půle. Proti bývalému klubu se prosadil Ondřej Březina. Domácí pak za rozhodnutého stavu přestali hrát a Vracov výsledek alespoň zkorigoval. Nejprve Grombíře překonal Pres, následně se prosadil i Šona. Na víc ale hosté neměli. Naopak Kozojídky se po dvou obdržených brankách znovu probraly a zápas naprosto v pohodě dohrály. Na 5:2 zvýšil v 80. minutě Bančák, který završil hattrick, výhru domácího celku pečetil Březina.

Strážnice – Svatobořice 4:1 (1:1)

Branky: 73. a 83. Tomáš Lípa, 6. Lukáš Mička, 53. z penalty Jiří Mašina – 26. Zdeněk Pazderka. Rozhodčí: A. Kordula. Diváci: 120.

Fotbalisté Strážnice navýšili náskok v čele tabulky okresního přeboru už na dvanáct bodů. Zatímco ostatní soupeři i nadále ztrácejí a klopýtají, Jiskra je na jaře zatím stoprocentní. Lídr soutěže si v 19. kole poradil i se Svatobořicemi, které doma přehrál jasně 4:1.

Favorita za dalšími třemi body nasměroval Lukáš Mička. Osmatřicetiletý obránce se trefil po rohovém kopu Chluda a nepovedené střele Vávry. Strážnice v první půli hrozila hlavně po rohových kopech. Po centru Pašky hlavičkoval Harašta těsně vedle. Pak se hezky uvolnil Paška, který vybídl ke skórování Lípu. Nejlepší střelec okresního přeboru ale pálil ve výhodné pozici nepřesně. Svatobořice se po dvaceti minutách osmělily a po ojedinělé útočné akci udeřily. Na 1:1 srovnal Pazderka. Vedení na strážnickou stranu mohl vrátit Chlud, dlouhán Lípa ale hlavou mířil nad.

V závěru prvního poločasu se k míči znovu dostal domácí kanonýr, který přihrál Paškovi. Toho vychytal výtečný gólman Dvořák. Opora Spartaku si následně poradila i s dalším únikem Pašky. Ve 37. minutě domácí střídali, když místo Čecha nastoupil Běloch, který byl na začátku druhého poločasu faulován a sudí Kordula nařídil pokutový kop. Míč si na bílý puntík postavil tradiční strážnický exekutor Mašina a ten se znovu nemýlil. Hosté mohli srovnat po zaváhání Mašiny, ale míč skončil nad brankou Jiskry. V 73. minutě bylo rozhodnuto. Po centru Harašty a střele Vávry se k odraženému míči dostal nekrytý Lípa, který zblízka uklidil balon do sítě. Následně mohl zvýšit mazák Popelka. Jeho pokus skončil těsně vedle. Domácí, který scházel pouze zraněný Černoch, pak udeřili ještě jednou. Po rohu Bělocha hlavou udeřil Lípa. Svatobořice se ke zkorigování výsledku nezmohly.

Mikulčice – Uhřice 0:3 (0:3)

Branky: 24. a 43. Jakub Neumann, 10. Zbyněk Hojač. Rozhodčí: J. Zima. Diváci: 100.

Mikulčice řeší nečekané problémy. Vedení Baníku, který prohrál v 19. kole okresního přeboru s Uhřicemi 0:3, více než nepříznivý výsledek a další ztráta mrzí přístup dorostenců. Někteří šikovní mladíci odmítli pomoct prvnímu mužstvu a i když jsou uvedení v oficiálním zápisu o utkání, do hry vůbec nezasáhli.

Mikulčice přitom šly do utkání bez náhradníků a po zranění Josefa Pitzingera odehrály celý druhý poločas v deseti. Zápas s problémy dohrál i zraněný bek Hubačka. „Připadá mně, že si dorostenci i kluci z béčka hrají na svém pískovišti. Chtěli jsme aspoň tři hráčky na lavičku. Nastoupil ale akorát jeden, ostatní se sebrali a šli pryč," kroutil hlavou nad přístupem mladíků šéf mikulčického klubu Pavel Šagát.

Zatímco devatenáctiletý Pavel Flachs odehrál celý zápas za dorost a následně absolvoval i devadesát minut za muže, jeho parťáci Zachara s Kuchynkou a Jedličkou ovšem prvnímu mužstvu ve složité situaci nepomohli. „Jsou to šikovní a perspektivní kluci. Nevím ale, co jim zápasy dorostu, které vyhrají rozdílem několik tříd, dají, když stejně nikam nepostoupí," říká Šagat. „Do konce sezony navíc odehrají jenom pár kol a stejně vyjdou do mužů," přidal.

Uhřice tak měly cestu za třemi body umetenou. Soupeře načal v 10. minutě Hojač, druhý gól přidal Neumann, který v závěru prvního poločasu zvýšil na 3:0. „Uhřice už do vedoucí branky měly dvě tutovky," řekl Šagát. Hosté nakonec mohli vyhrát mnohem větším rozdílem, brankář Novotný ale čaroval a své spoluhráče bravurními zákroky několikrát podržel. „Zápas se mi opravdu velmi těžko hodnotí, protože mužstvo každý týden dáváme složitě dohromady. Nyní nám chyběli Pochylý, Anovčín, Čechovský a Novák," uvedl Šagát.

Ždánice – Kostelec 1:3 (1:2)

Branky: 18. Petr Ruban – 31. a 78. Jan Kvaltin, 37. Gabriel David. Rozhodčí: Kolář. Diváci: 70.

Ždánice přišly proti Kostelci o jarní domácí neporazitelnost. Kovo v 19. kole prohrálo 1:3 a v tabulce přišlo o druhou příčku.

Tým vedený trenérem Zbyňkem Bekerem odehrál smolné utkání. Domácí byli v prvních dvaceti minutách jasně lepší. Z náporu vytěžili pouze jeden gól. Skóre otevřel obránce Petr Ruban. Zkušený zadák se trefil po standardní situaci a zaváhání brankáře Šalamouna. Kovo vzápětí mohlo přidat druhý gól, David Klíč ale pokutový kop nařízený za faul Šalamouna na Horňáka neproměnil, když mířil pouze do břevna. „Kdybychom šli do dvoubrankového trháku, tak bychom náskok nepustili. Neproměnněá penalta nás ale srazila, zato hosty nakopla," uvedl ždánický brankář Radek Ruban.

Kostelec se s přibývajícími minutami probral, vyrovnal hru i skóre. David zatáhl míč k lajně, dal ho pod sebe Kvaltinovi, jenž nedal Radku Rubanovi žádnou šanci. Kostelec ožil a skóre ještě před přestávkou otočil. Po úniku a přesném centru Kotáska se přesně hlavou trefil nekrytý kanonýr David. Hosté mohli ještě do poločasu přidat třetí gól, ale sudí trefu Davida Horáka kvůli hraní rukou neuznal. Kostelečtí fotbalisté dál hrozili. Průnik Davida skončil na tyči, dorážku osamoceného Kotáska na poslední chvíli odvrátil pohotový ždánický gólman. Kovo odpovědělo střelou Handlíře a hlavou kapitána Lánce po rohu těsně vedle.

Po přestávce se hra zklidnila. Hosté se zatáhli a trpělivě bránili těsný náskok. Oslabení domácí se jen těžko prosazovali. Ve ždánické sestavě scházel mazák Ždánský, útočník Snášel se zase zranil při rozcvičce, takže krátce po úvodním hvizdu střídal. Obránce Lánc hrál s horečkami, ještě v prvním poločase střídal Komárek. Zdecimované Kovo na zvrat nemělo. Nejblíže vyrovnání byl Handlíř, který ve vyložené pozici napálil pouze dobře postaveného Šalamouna. Rozhodnutí přinesla 78. minuta. Lochmanovu přihrávku zužitkoval mladík Kvaltin.

Nenkovice – KEN Veselí nad Moravou 5:3 (2:1)

Branky: 41. a 83. Radim Stehno, 46. a 56. Matěj Zálešák, 2. Daniel Raus – 63. a 90. Petr Polách, 15. Michal Tobiáš. Rozhodčí: Zámečník. Diváci: 80.

Nenkovice v okresním přeboru šturmují za záchranou. Sokol zvítězil potřetí v řadě, celkem bral na jaře v pěti zápasech dvanáct bodů, a v tabulce se výrazně přiblížil středu tabulky. Tým vedený koučem Markem Zálešákem naposledy doma přehrál poslední Zarazice 5:3.

Necelá stovka diváků se v Nenkovicích náramně bavila. V prvním poločase byl k vidění oboustranně vyrovnaný fotbal. Nenkovice udeřily hned ve 2. minutě. Po centru Zálešáka se prosadil osamocený Raus. KEN mohl vzápětí odpovědět, ale po závaru a skrumáži se nedostal balon do sítě. Hosté se vyrovnání dočkali až po čtvrt hodině hry. Po centru se strany se hlavou trefil nekrytý Tobiáš. Brankář Schöfr byl bez šance. Poslední tým tabulky se dál snažil, ale ve finální fázi nebyl přesný. Nenkovice byly před brankou soupeře podstatně nebezpečnější. Vedení na domácí stranu vrátil krátce před odchodem do kabin Radim Stehno, který z hranice šestnáctky uklidil balon k přední tyči. Sokolu parádně vyšel i vystup do druhé půle. Krátce po změně stran Zálešák po dlouhém nákopu stopera a zaváhání hostujícího gólmana Chudíka zvýšil na 3:1. V 56. minutě se Nenkovice radovaly počtvrté. A zase u toho byl kanonýr Zálešák. Ten se prosadil parádní střelou z voleje na zadní tyč.

Zarazice to ani za nepříznivého stavu nezabalily. Hráči KENu až do konce hráli naplno. Výsledkem bylo snížení, o které se postaral středopolař Polách. Za stavu 4:2 měly šance oba týmy. Nejblíže kontaktní brance byl hostující Tobiáš. Veselský útočník ale pokutový kop neproměnil, když gólman Schöfr si poradil s přízemní střelou k levé tyči i následnou dorážkou. „Měli jsme štěstí. Pokud by hosté snížili, asi by nás pozlobili ještě víc," míní hrající nenkovický jednatel František Kuchař.

Na druhé straně Zarazicím pomohla při jednom tečovaném centru tyč. Rušný zápas definitivně rozhodl v 83. minutě výborně hrající Stehno, který podél vyběhnutého gólmana Chudíka uklidil míč do sítě. Hosté stačili výsledek pouze zkorigovat. Na konečných 5:3 snížil v poslední minutě Polách. „Naše vítězství je zasloužené, i když KEN hrál dobře. Hosté se snažili o kombinační fotbal, od nás tam hlavně v prvním poločase bylo více nákopů, než od soupeře. Ve druhém poločase už jsme ale měli navrch my. Vytvořili jsme si územní převahu i víc vyložených šancí," dodal Kuchař.

Bzenec B – Moravany 1:2 (1:1)

Branky: 13. Robin Valenta – 42. a 69. Jiří Balous. Rozhodčí: Klein. Diváci: 80.

Moravany v okresním přeboru uspěly podruhé v řadě. Slavoj si po posledních Zarazicích poradil i s bzeneckou rezervou, na jejímž hřišti zvítězil 2:1. Obě branky hostujícího mužstva zaznamenal Jiří Balous. Pro zimní posilu z Milotic to byly premiérové zásahy v novém klubu. Slovanu k první jarní výhře nepomohl ani vedoucí gól Robina Valenty.

Byl to právě bývalý hráč Vlkoše, kdo ve 13. minutě otevřel skóre nedělního střetnutí. Posílené bzeneckého béčko, za které kromě Valenty nastoupil i Andrýsek s Michalem Dulovczem, měly v prvním poločase i další šance, hostující gólman Bronislav Strmiska své mužstvo však několikrát podržel. Moravany, kterým kromě beka Seluckého scházel také útočník Možíš, spoléhaly v Těmicích především na jednoduché akce a standardní situace. Snaživým hostům se povedlo srovnat ve 42. minutě. Rachvalu překonal Balous. I po změně stran byl k vidění vyrovnaný fotbal s řadou nepřesností a zbytečných ztrát.

Bzenecká rezerva se snažila, ale v koncovce nebyla přesná. Moravany hrály disciplinovaně a trpělivě, v 69. minutě navíc soupeře podruhé zaskočily. Tři body hostům vystřelil Balous. Domácí v závěru vrhli všechno do útoku, standardní situace ani dlouhé nákopy ale remízu nepřinesly. Pozorná hostující defenziva v čele s vynikajícími hlavičkáři Klimešem a Bařinou všechno ustála a nakonec se radovala z cenných tří bodů. Slavoj se díky těsné výhře 2:1 dostal v tabulce před bezeneckou rezervu, která klesá čím dál hlouběji.

Sestava 19. kola 
okresní přebor Hodonínska 

Marek Novotný (Mikulčice) – Lukáš Mička (Strážnice), Pavel Půlkrábek (Dolní Bojanovice), Jiří Balous (Moravany), Robin Valenta (Bzenec B), Patrik Bančák, Ondřej Březina (oba Kozojídky), Jakub Neumann, Lukáš Smílek (oba Uhřice), Jan Kvaltin, Gabriel David (oba Kostelec).