Jiskra se ve 23. kole výrazně přiblížila záchraně, a pokud zvládne následující domácí zápasy s Podivínem a Mikulovem, bude hrát krajskou soutěž i v příští sezoně. „Výhru v Žarošicích jsme potřebovali. Jsou to pro nás důležité body. Máme s nimi také lepší vzájemný zápas, který může v konečném zúčtování hrát svoji roli,“ říká strážnický kapitán Jiří Mašina.

Zkušený fotbalista měl z víkendového utkání obavy, nakonec se s parťáky na venkovní výhru ani tolik nenadřel. „Bylo to lehčí, než jsme čekali,“ přiznal Mašina.

Hostům, kteří až na Černocha dorazili do Žarošic kompletní, pomohla penalta odpískaná hned v první minutě. Ruku stopera Ždánského v pokutovém území potrestal právě Mašina. Osmatřicetiletý borec s přehledem překonal gólmana Bajera, jenž nastoupil místo zraněného Holuba, a poslal Jiskru do vedení.

Žarošice, kterým kromě zkušeného gólmana scházel také veterán Poláček, dokázaly rychle srovnat. Frýbort utekl po pravé straně, naservíroval balon před branku a neobsazený Jakub Chromý zblízka překonal bezmocného Pížu.

Jiskra ale kontrovala z následující rozehrávky. Vedení hostům vrátil kanonýr Lípa. Vysoký forvard navíc ve 23. minutě využil zaváhání Bajera a po centru ze strany hlavou poslal míč do sítě.

Strážnice měla dál navrch a tvrdě trestala každé zaváhání protivníka. Ve 43. minutě se parádně z trestného kopu prosadil Karel Paška a za stavu 4:1 bylo hotovo. „První poločas byl z naší strany výborný. Proměnili jsme šance a soupeři odskočili,“ uvedl Mašina.

Žarošice mohly ještě v první půli výsledek zkorigovat, ale Jakub Chromý ani v jedné šanci neuspěl. Nejprve domácí forvard zakončoval ve vyložené pozici levou nohou vedle, vzápětí kromě gólmana Píži přehodil i jeho branku.

Ve druhé půli už se hosté nikam nehnali a taktickou hrou si v klidu hlídali luxusní tříbrankový náskok. Hráče Jiskry nerozhodila ani trefa střídajícího Bělohoubka, kterou balon po úniku po křídle předložil další náhradník, Šimeček, jenž už ve 32. minutě střídal zraněného Frýborta.

Domácí fotbalisté se sice na chvíli dostali do hry, ale šanci na zvrat v žádném případě neměli. Hosté výborně bránili, navíc zlobili po rychlých brejcích. Triumf Jiskry i svůj hattrick v 79. minutě završil výtečný Lípa, který přesprintoval Marošiho a nekompromisně zavěsil. „Tomáš byl naším klíčovým hráčem,“ vyzdvihl výkon jindy zlobivého útočníka Mašina.

Za předvedený výkon ale zasloužil pochvalu celý strážnický tým. Zato domácí hráči v důležitém střetnutí selhali. „Kluci ze Žarošic bojovali, ale fotbalovost byla na naší straně,“ dodal Mašina.

Oslabený Kněždub zvládl domácí utkání s Uhřicemi

Fotbalisté Kněždubu po pětibrankovém přídělu v Nikolčicích před domácím publikem znovu zabrali. Sokol i bez sedmi stabilních hráčů zvládl těžké utkání s Uhřicemi, které v nedělním souboji dvou týmů z popředí tabulky zdolal 3:1. Okresní rivaly nyní v tabulce I.B třídy dělí čtyři body.

„Do utkání jsme šli s tím, abychom nedostali moc gólů a zápas odehráli se ctí. To, co se u nás stalo, považuji za malý zázrak. Ani jsem nevěřil vlastním očím, co někteří kluci dokázali odehrát. Jsem rád, že škarohlídům ukázali, že fotbal hrát umějí a že je někdy možná lepší nastoupit v oslabené sestavě a bojovat než mít na trávníku samé profesory a mistry světa,“ prohlásil trenér Kněždubu Libor Grabec starší.

Zkušený kouč proti okresnímu rivalovi postrádal hned sedm hráčů. Kromě Vařechy také Zelinku, Romana Grabce, syna Davida, Lukáše, Rýpara a Milana Durnu. Kněždub šel do utkání s Uhřicemi ve dvanácti lidech. Jediným náhradníkem znovu byl pouze Karel Zavadil. Třiapadesátiletý brankář se opět po týdnu dostal do hry, když v 88. minutě vystřídal čtyřicetiletého Marka Sasína. „Až na výjimky většina hráčů nastoupila na úplně jiných postech. Nakonec jsem měl možná velmi šťastnou ruku, že jsem sestavu takto složil,“ uvedl Grabec. „Třeba útočník Marek Bíla odehrál ve stoperské dvojici vynikající zápas. K němu se pak přidali další kluci,“ pokračuje známý kouč.

Domácí tým se hned na začátku utkání zatáhl a čekal na chyby protivníka. Kněždub se s přibývajícími minutami osmělil a začal rovněž útočit. „Oba týmy se dlouho navzájem hlídaly,“ všiml si Grabec.

Více šancí měli domácí, kteří byli za svoji svahu poprvé odměněni ve 36. minutě, kdy se po kombinaci s Janíkem levou nohou prosadil Petr Chromeček. Střelu ještě před hostujícím gólmanem Hovězákem tečoval jeden z jeho spoluhráčů. Vzápětí měl tutovku Nejedlík, který po spolupráci s Janíkem střílel nad. Sokol dál trpělivě čekal na podobné situace a bojoval. Uhřice, které rovněž nebyly kompletní, sice měly herní převahu, ale do zakončení se pořádně nedostaly. „Porazili jsme jich vlastními zbraněmi,“ řekl Grabec.

Druhý poločas se odvíjel podobně. Domácí se spíše bránili a vyráželi k rychlým brejkům, naftaři po většinu času dobývali soupeřovu utěsněnou defenzivu. Hostům to herně nešlo, dlouhé balony zase posbírali zadáci Sokola nebo gólman Lipár.

Uhřice s přibývajícími minutami znervózněly a dostaly se do křeče. Další ránu protivníkovi zasadil v 70. minutě Janík, který si po Nejedlíkově přihrávce zasekl obránce a prostřelil gólmana. Uhřice i za stavu 0:2 tlačily, ale platonická převaha nic převratného nepřinesla. Zato domácí nekompromisně trestali chyby soupeře. První ránu Marka Sasína hosté ještě odvrátili na roh, po něm už ale Janík střílenou přihrávkou na malé vápno našel nepokrytého Sasína, který zápas definitivně rozhodl. Hosté dokázali porážku pouze zmírnit, když na konečných 3:1 chytrou hlavičkou upravil Radek Konečný. „Jsem velmi spokojený s tím, co jsme doma s Uhřicemi předvedli. Zápas z naší strany nepostrádal nasazení ani bojovnost. Kluci si na trávníku uměli vyhovět i pomoct, což bylo rozhodující,“ dodal Grabec.