Nejvyšší okresní fotbalová soutěž startuje v neděli 27. března. Hodonínský deník ještě před patnáctým kolem nahlédl do kabin a společně s představiteli klubů informuje o změnách v jednotlivých oddílech.

1. Jiskra Strážnice. Vedoucí Strážnice získala do ofenzivy výraznou posilu. Vedení Jiskry se domluvilo s Radějovem na hostování útočníka Karla Pašky, který na podzim hrál v Kněždubu. Lídr okresního přeboru i nadále usiluje o Milana Tomečka. Ten sice patří Vnorovům, ale předcházející půlrok již nosil strážnický dres. „Chceme ho na přestup," říká jednatel Jiskry Lubomír Botek. Staronovou tváří je Patrik Chlud, který se domů vrátil ze zahraničí. „Měl by nám pomoct," věří zkušený funkcionář. Strážnice má v čele tabulky šestibodový náskok před druhými Uhřicemi. Své vedení chce tým vedený trenérem Pavlem Daňkem uhájit. „Chceme první místo udržet, ale nechceme tlačit na pilu. Pokud postup vyjde, budeme rádi, v opačném případě z toho tragédii dělat nebudeme," pronesl Botek.

2. SK Uhřice. Téměř žádné změny, druhé Uhřice dál spoléhají na osvědčené tváře. „Do jara půjdeme se stejným kádrem, jako jsme měli na podzim. Řešíme pouze příchod jednoho ofenzivního hráče na hostování z Brna, ale zatím to není dotažené do konce, takže jméno zatím neprozradím," řekl předseda SK Uhřice Petr Meduna. Naftařům už jednou postup do první B třídy utekl, první B třída, která se v obci na Kyjovsku nikdy v historii klubu nehrála, ale prioritou není. „Chceme hlavně navázat na výsledky a výkony z podzimu. Máme ale těžký los. Hned v úvodních čtyřech kolech nás čekají týmy z popředí tabulky, takže pokud je zvládneme, můžeme pomýšlet na vyšší soutěž. Na druhé straně může být už v dubnu hotovo," říká Meduna. Ten připomněl, že Uhřice patří na Hodonínsku mezi menší obce a že většina hráčů je v klubu na hostování. „Uvidíme, co bude v létě po sezoně," dodal známý funkcionář.

3. Kovo Ždánice. Fotbalisté Ždánic jsou v klidu. „Postup jde mimo nás, před sezonou jsme se chtěli hlavně zachránit. Chceme uhrát ještě nějaké body a do týmu třeba zapracovat nějaké dorostence," říká brankář ždánického Kova Radek Ruban. Třetí tým okresního přeboru se po posilách neohlíží, mužstvo půjde do jara v nezměněném složení. Marčík zůstává v sousedních Lovčicích, o jiných jménech se vedení Kova nebaví. Marčíka by měly nahradit branky Snášela a Handlíře.

4. SK Kozojídky. Ambiciózní tým z Veselska v zimní přestávce nezískal žádnou posilu, do jarních odvet však půjde s novým trenérem. Bývalého kouče Jana Grombíře vystřídal Zdeněk Buček z Kněždubu. Jediným nováčkem v kádru je brankář Martin Garaj, který se vrátil k fotbalu. „Sháněli jsme nějaké hráče, ale nakonec to nedopadlo, takže budeme hrát s těmi, kteří tu byli na podzim. V přípravě se nám zatím nedaří, tak snad bude sezona mnohem lepší," věří předseda SK Kozojídky Viktor Kolůch

5. Spartak Svatobořice. Zatím spíše ztráty počítají ve Svatobořicích. Hutta se vrátil zpět na Slovensko, Holubovi skončilo hostování z Milotic, otazník visí i nad Valentou, který hraje a trénuje v Kyjově. „Jaro musíme odehrát s vlastními kluky," říká jednatel svatobořického klubu Kamil Maršálek. Vedení Spartaku žádné posily nelanaří. „S několika hráči jsme mluvili, ale vůbec nevíme, jak to dopadne," uvedl známý funkcionář. Jedinou jistotou je setrvání Jiřího Kačera, který bude ve Svatobořicích i nadále hostovat z Mutěnic.

6. Slovan Bzenec B. Bzenecká rezerva na podzim těžila především z hráčů prvního mužstva, kteří béčku pravidelně vypomáhali a stejné to zřejmě bude i na jaře. „Kostra béčka zůstává stejná. Podle potřeb prvního mužstva však využijeme i méně vytížené kluky z áčka," říká předseda bzeneckého Slovanu Pavel Andrýsek. Hodně zápasů v okresním přeboru odehrál i Radek Šifel s Michalem Kůřilem. Ti však ve Bzenci skončili. Na hřišti v Těmicích se však ukáží další borci z kádru mužstva krajského přeboru.

7. Dolní Bojanovice. S jediným nováčkem, zkušeným Tomášem Podrazilem, vyrukují na soupeře ve druhé polovině sezony Dolní Bojanovice. Nováček nejvyšší okresní soutěže věří, že bývalý hráč Ratíškovic a Tvrdonic, který dlouho působil v Rakousku, pomůže mateřskému oddílu ke klidnému jaru. „I když Tomáš půl roku fotbal nehrál, měl by pro nás být přínosem," říká kouč Dolních Bojanovic Zdeněk Sklenský, který již nemůže počítat s Jiřím Stávkem. Mladý hodonínský fotbalista v zimě nečekaně ukončil kariéru. Dolní Bojanovice se sice po výborném vstupu do sezony propadly tabulkou, ale slušný závěr je posunul na sedmé místo. „Chceme se připravit na další sezonu. Budeme hrát trochu jiný fotbal," pronesl Sklenský.

8. Baník Mikulčice. Bez dlouhodobých marodů,Josefa Anovčína a Lubomíra Hubáčka vstoupí do jarních odvet fotbalisté Mikulčic. Oba hráči jsou po operaci kolena a mimo hru zřejmě budou až do konce sezony. Dres Baníku bude naopak nadále nosit dubňanský kanonýr Pavla Šalša. Vedení Mikulčic dále jedná s Ratíškovicemi o příchodu stopera Petra Machaly, který na podzim hrál ve Vracově. Trenér Oldřich Matůšek zkouší v přípravě i šikovného mladíka Eduarda Kuchyňku. V přípravě se Mikulčicím příliš nedaří. Baník prohrál s Kosticemi 6:8, slovenskému Letničie podlehl 2:3 a stejným výsledkem skončil i duel Mikulčic s jedním rakouským týmem. Sérii porážek utnul osmý tým okresního přeboru až na umělé trávě v Břeclavi, kde remizoval s Tvrdonicemi 1:1.

9. Slavoj Moravany. Nový předseda Moravan Miroslav Zbořil má před startem druhé poloviny sezony starosti s udržením stávajícího kádru. Vedení Slavoje na hostování do Osvětiman uvolnilo Matěje Tychtla i jmenovce Otáhala, který ale mužstvu vypomůže v prvním jarním kole v Kozojídkách. Dlouhodobě mimo hru je pracovně vytížený krajní obránce Selucký, zájem je i o zkušeného středopolaře Holečka. Jediným nováčkem je milotický záložník Jiří Balous, jehož příchod je v jednání. „Další hráče nesháníme. Prostě sezonu dohrajeme s vlastními hráči či dorostenci. Chceme dál sázet na domácí kluky," říká nástupce zemřelého prezidenta Albína Ondříška.

10. Starý Poddvorov. Nového trenéra má Starý Poddvorov. Desátý tým okresního přeboru po dlouholetém vedoucím mužstva Jaroslavu Majzlíkovi, který bude na jaře vykonávat i funkci asistenta, převzal Dušan Krupica starší. Lékařem zůstává Oldřich Rozsypálek. Vedení klubu udrželo všechny opory, včetně záložníka Žurovce či brankáře Beneše. Z hostování v Kosticích se vrací Filip Krupica, probojovat se do základní sestavy se pokusí Miroslav Krist s Mojmírem Tomanem, kteří na podzim hráli v Sudoměřicích. Na zkoušku přichází mikulčický dorostenec Brdíčko.

11. FC Vracov. Úzký kádr trápí i funkcionáře Vracova, kde po podzimu skončil ratíškovický obránce Petr Machala. Ten zamířil do Mikulčic. Jinak žádné změny v bývalém divizním celku nejsou. „Máme stejné problémy jako ostatní. Dva domácí kluci začali hrát, další pro zranění vypadli. Věřím ale, že i s úzkým kádrem budeme hrát ve středu tabulky," říká předseda FC Vracov Jiří Kudlík starší, který se Spartou Brno dolaďuje podmínky prodeje kanonýra Petra Lopraise. „V létě by stejně odešel zadarmo," vysvětlil Kudlík. Toho momentálně trápí zdravotní stav syna Tomáše, který má problémy s kolenem.

12. SK Kostelec. Novou útočnou dvojicí se může pochlubit Kostelec. Kariéru po půlroční pauze obnovil útočník Gabriel David, kterého na hrotu doplní další zkušený forvard Robin Dobeš, který přichází do Kostelce na hostování z Osvětiman. Vedení klubu jedná s funkcionáři Kyjova o prodloužení hostování Ondřeje Křižky a Tomáše Prachaře, kteří v Kostelci působili již na podzim. Jediný, s kým nemůže zkušený kouč Svatopluk Macek v jarních odvetách počítat, je zkušený obránce Radek Bůžek. Ten ukončil kariéru. „Věřím, že jsme mužstvo posílili tak, abychom neměli problémy se záchranou," řekl předseda celku z Kyjovska Břetislav Junášek.

13. Sokol Nenkovice. Nového trenéra a brankáře mají fotbalisté Nenkovice. Sokol má k záchraně dovést Marek Zálešák. Bývalý gólman ze zdravotních důvodů ukončil aktivní kariéru a na lavičce prvního mužstva nahradil zkušeného Antonína Píštěka. Novou nenovickou jedničkou mezi tyčemi se stal Pavel Schöfr, který přichází do klubu ze Ždánic. „Právě post brankáře jsme museli vyřešit, protože na podzim se v brance vystřídalo snad sedm lidí," připomíná nenkovický jednatel František Kuchař. Jinak kádr zůstává téměř stejný. Velký otazník visí pouze nad stoperem Janem Polcrem. Opora mužstva má zdravotní problémy a s přípravou ještě nezačala. „Možná nám bude chybět celé jaro," připustil Kuchař. Vedení Sokola kádr prvního mužstva doplnilo vlastními hráči z béčka. Jediným cílem třináctého týmu přeboru je záchrana soutěže.

14. KEN Veselí na Moravou. Se ctí a se vztyčenou hlavou chtějí dohrát letošní sezonu fotbalisté beznadějně posledních Zarazic. Vedení KENu se snažilo získat posily, oslovilo i několik hráčů, ale nepochodilo. „Bohužel všechno je to stejné jako na podzim. Je jasné, že vzhledem k postavení v tabulce se k nám nikdo nehrne. Věříme, že nám pomůže alespoň Kubica ze sousedních Vnorov," říká veselský funkcionář Vojtěch Bártek. Člen výkonného výboru OFS Hodonín potvrdil, že kouč Václav Urbančík má i nadále důvěru představitelů KENu. Šance na udržení nejvyšší okresní soutěže jsou však mizivé. „V naší situaci by bylo troufalé mluvit o záchraně," ví Bártek. „Na druhé straně nic nebalíme ani nevypouštíme. Pokusíme se sezonu odehrát se vztyčenou hlavou," vzkázal soupeřům.