V kolonce gólů u vašeho jména svítí číslo osmnáct. Víte, kolik přesných zásahů vám chybí k překonání osobního maxima?

Ano, vím. K vyrovnání mi schází už jenom jeden gól (směje se). Snad se mi podaří své maximum vytáhnout ještě víc.

Říká se, že hráči kolem osmadvacátého či devětadvacátého roku jsou na tom se silami nejlépe. Souhlasíte s tímto tvrzením? Cítíte se tak?

Asi souhlasím. Myslel jsem si, že jsem měl vrchol někdy před dvěma třemi lety, ale po překopání letní přípravy se letos opravdu cítím nejlíp v celé své hokejové kariéře. Letos si to i více užívám. Vždycky jdu do zápasu s tím, abych z toho měl hlavně radost a hrál s chutí. Za pár dnů mi ale bude třicet. To už budu starý pes a půjde to už jen z dolů (směje se).

Pojďme k utkání v Šumperku. Jak jste se na zápas o třetí místo připravovali?

Připravovali jsme se dobře. Zaměřili jsme se více na aktivní obranu vlastní modré čáry. Trenéři udělali rozbor hry soupeře z videa, takže jsme pracovali poctivě a jeli jsme do Šumperka bodovat.

První zápas v Šumperku skončil vaší výhrou 2:1 na nájezdy. Ve středu ale padlo jedenáct branek. Byla utkání hodně rozdílná?

Zase až tolik rozdílná nebyla. I když si myslím, že z těch letošních čtyř vzájemných duelů odehrál Šumperk nejlepší zápas. Minulé utkání vyšlo lépe gólmanům, Ondra (Ondřej Haloda – pozn. red.) i Peca (Petr Zavadil – pozn. red.) zachytali parádně. Oba týmy jsou teď v dobré střelecké formě, tak možná tomu bych přisuzoval vysoké skóre.

Zápas byl poměrně divoký, hrálo nahoru dolů. Bylo to i proto, že na šumperském stadionu byla velká zima?

Je pravda, že na zimáku byla opravdu kosa jak Rusku. Pořadatel nám mohl o přestávce aspoň nalít trochu svařáku na zahřátí (směje se). Hokej nahoru dolů se hrát tedy hlavně kvůli tomu. Obě mužstva jsou kvalitní a nehrají jen do defenzivy.

Jak těžké bylo se v takové zimě zahřát?

Do provozní teploty se dalo dostat docela dobře. Když hrajeme na krátká střídání, tak se všichni dostanou rychle do hry.

Domácí tým dal tři ze svých pěti gólů v přesilovkách, jen dvakrát se prosadil ve hře pět na pět. Souhlasíte s názorem, že jste v rovnovážném počtu byli o něco lepší a nebezpečnější než Draci?

S tím určitě zcela souhlasím. Ve hře pět na pět jsme byli lepší. Domácím se ale dařilo v přesilovkách. I když je pravda, že dva přesilovkové góly nám dali přímo z rozjezdu, kdy nám ujeli a my jsme je nezachytili už ve středním pásmu. Naopak naše přesilovky nebyly tak dobré, jak bychom chtěli. Ale pracujeme na tom na trénincích. Jde vidět postupné zlepšení. Věřím, že je zlepšíme ještě víc.

Když jste před rozhodujícím gólem upaloval sám na Zavadila věděl jste hned, jak únik zakončíte?

Nevěděl. Nabral jsem rychlost, a až pak se rozhodoval. Minule jsem Pecovi udělal kličku, ale řekl jsem si, že v té rychlosti bych nemusel tohle zakončení zvládnout tak dobře a Peca by mě snadno vyslejdoval. Využil jsem tak svojí rychlosti a energie a vystřelil mezi nohy. Jsem rád, že se mi to podařilo. Kdyby ale střela byla o něco slabší, možná by za brankovou čáru neprošla. Peca mi pak po zápase říkal, že si mě vymaže ze svých přátel na sociálních sítích, když jsem mu dal zase gól z nájezdu (směje se).

V závěru to Draci zkoušeli v šesti. Trenér Beťko si předtím vyžádal oddechový čas. Co jste si při krátké poradě říkali?

V těchto chvílích to je vždy velmi podobné. Musíme se dobře postavit na buly, kde každý dostane svůj úkol. Ať už se buly vyhraje, nebo prohraje, každý musí vědět, co má udělat. Při power-play soupeře jsme se snažili dobře chránit naši bránu a moc zbytečně nelítat, takže jsme to nakonec ubojovali.

Na začátku druhé třetiny předvedl obránce Kužílek krásný a čistý bodyček na domácího Drtila. Vysloužil si zákrok mladého beka velkou pochvalu?

Kužel (Jakub Kužílek – pozn. red) se postaral o pěkný highlight zápasu. Na facebooku má už přes sedmnáct tisíc zhlédnutí. Marek Haloda se mu smál, že tolik lajků v životě nedostal (směje se). Nikdo se u toho nezranil, takže si myslím, že to bylo super pro oko diváka.

V sobotu vás čeká další těžká bitva se Vsetínem. Jak chcete favorita porazit?

Na zápas se musíme připravit stejně dobře, jako na minulý domácí zápas se Vsetínem. Oni stejně jako my teď vyhrávají vysokými výsledky, tak uvidíme, jak zápas dopadne, a jak na tom aktuálně v porovnání s vedoucím týmem tabulky jsme.

Autor: ADAM KRÁTKÝ