S těmi body nemohli počítat, přesto se o výhru rvali až do konce. Drtiči dvakrát odpověděli na branku nabušeného protivníka, na třetí trefu Hořanského z konce prostřední část však reagovat nedokázali.

Valaši při power play soupeře zpečetili svůj triumf a uhájili letošní domácí neporazitelnost. Peš a spol. ledovou plochu na legendárním Lapači opouštěli se vztyčenými hlavami, bodově ale znovu vyšli naprázdno. „Po dvou nepovedených zápasech, které jsme minulý týden prožili, jsme se chtěli herně zvednout, což se nám to povedlo. Vsetínu jsme byli rovnocenným soupeřem. Bohužel jsme po individuálních chybách dostali dva góly, jednou inkasovali v oslabení a nakonec prohráli,“ posteskl si hostující trenér Stanislav Beťko.

Červené světlo za gólmanem Kotavem se rozsvítilo už po sedmadvaceti vteřinách. Úvodní nápor favorita přetavil ve vedoucí gól kanonýr Luka. Drtiči se po inkasované brance pomalu zvedali a v polovině první třetiny skóre srovnali. Přesilovou hru zužitkoval útočník Kadlec.

Účastník nedávné zimní univerziády prostřelil Hromadu ranou na vzdálenější tyč. Valaši si vzápětí mohli vzít vedení zpět, ale přečíslení Luky a Kucharczyka vyřešil skvělým zákrokem slovenský gólman Kotvan.

Na druhé straně byl blízko branky Petr Jurča. Hodonínský forvard v oslabení využil zaváhání soupeře na útočné modré čáře a hnal se sám na Hromadu. Nejproduktivnější hráč druhé ligy zakončil brejk střelou do břevna. „I když jsme dali rychlou branku, tak jsme měli první třetinu velmi vlažnou,“ všiml si trenér Vsetína Luboš Jenáček.

„Chybělo nám větší nasazení, zápal. Nehráli jsme do těla a mysleli si, že to nějako odehrajeme,“ přidal naštvaně domácí kouč.

Valachům pomohlo až stáhnutí sestavy na tři formace. Lídr východní skupiny v úvodu prostřední části přečkal další přesilovku hostů a po faulu beka Kužílka udeřil. V závěru dvouminutové převahy se trefil Šilhavý, který střelu zápěstím namířil přesně nad Kotvanovo levé rameno.

Hodonínští ale znovu dokázali odpovědět. Další zaváhání domácích zadáků v početní výhodě potrestal Vaněk. Bývalá kapitán Vsetína po vysunutí Marka Halody srovnal na 2:2.

Slovácký celek nerozhodný výsledek ale neudržel. Ve 40. minutě se chopil kotouče Adam Hořanský. Dvacetiletý talent se neukvapil a střelou mezi Halodovy betony poslal favorita do trháku.

Vsetínští si těsný náskok pečlivě střežili. Drtiči se snažili urvat alespoň bod, do většího tlaku se ale kvůli častým vyloučením nedostali. „Bohužel nás rozhodčí posledních pět minut nepustil vůbec do hry. I přesto jsme měli samostatný únik, který jsme ale bohužel neproměnili,“ řekl Beťko.

Jihomoravanům nepomohla ani hra bez brankáře. Při závěrečné power play hosté inkasovali pátý gól, když odpor protivníka sedmadvacet vteřin před koncem definitivně zlomil střelou do odkryté klece mazák Kucharczyk. „Nebyl to z naší strany stoprocentní výkon, ale body máme,“ těší Jenáčka.

Ten společně s kolegou Dopitou hráče za předvedenou hru rozhodně nechválil. „I když se od druhé části naše nasazení zlepšilo, nevyvarovali jsme se nedůslednosti v obranném pásmu. Nebyli jsme schopní založit útok, házeli jsme to tam po sobě jako horkou bramboru,“ řekl kouč Vsetína, který naopak ocenil sympatický výkon snaživého protivníka.

„Hodonín u nás ukázal, že má velmi dobrou ofenzívu. V útoku má velmi dobré a schopné hráče, kteří když se jim dá prostor ke kombinaci, tak dokáží skórovat. Určitě patří do první čtverky,“ míní Jenáček.

Vsetín nakonec těžkou šichtu zvládl a odhodlaného soka přemohl. „Byl to ale vyrovnaný zápas. Naštěstí jsme dali branky, na které pak už kvalitní soupeř nedokázal zareagovat. Bylo to upracované vítězství,“ dodal Jenáček.

Drtiči po porážce 2:4 klesli na páté místo. Svěřenci trenéra Beťka na čtvrtou Opavu ztrácejí dvě kola před koncem základní části jediný bod. Hokejisty Hodonína v sobotu čeká derby s poslední Technikou, Slezan hostí Valašské Meziříčí.

2. hokejová liga, 42. kolo:

VHK ROBE Vsetín - SHK Hodonín 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Luka (Jeník, Kucharczyk), 26. Šilhavý (Čuřík, Čech), 40. Hořanský (Čuřík, Šilhavý), 60. Kucharczyk (Šilhavý, Hryciow) - 12. Kadlec (Pokorný, Kužílek), 38. Vaněk (M. Haloda). Rozhodčí: Vaněk - Rožánek, Holibka. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1520. Střely na branku: 40:30.

Vsetín: Hromada (Šurý) - Jeník, Teper, Čech, Kobylík, Stuchlík, Žák, Mojžíš, Hryciow – D. Pokorný, Šilhavý, Vávra, Zúbek, Kolařík, Kajaba, Finsterle, Čuřík, Vítek, Luka, Hořanský, Kucharczyk. Trenéři: Jiří Dopita, Luboš Jenáček.
Hodonín: Kotvan (O. Haloda) – M. Haloda, Miklík, Kužílek, Polesný, Potekhin, P. Pokorný, Loginovsky, Weber - Jurča, Vaněk, Vrána - Kadlec, Peš, Matula - Hajný, Charvát, Hložánek - Černohous. Trenéři: Stanislav Beťko, Jan Prčík.

42. kolo: Valašské Meziříčí – Kopřivnice 6:2 (2:0, 2:1, 2:1), Šumperk – Nový Jičín 6:3 (0:1, 3:0, 3:2), Technika Brno – Poruba 3:4 (1:2, 1:1, 1:1).