Populární Winter Classic sliboval zajímavou podívanou. Fanoušci obou táborů byli zvědaví především na provizorní hokejovou arénu ze šesti set tun lešení, která vyrostla v místě strženého zimního stadionu za Lužánkami, kde brněnský klub v padesátých a šedesátých letech slavil jedenáct československých titulů.

„Jako divák už jsem zažil Winter Classic v Pardubicích před čtyřmi lety. V Brně to ale bylo lepší. Všechno bylo blíž ledu," řekl známý okresní fotbalový útočník a současný kouč Vlkoše Miroslav Čada, který s přáteli a se známými vyjel do Brna už dopoledne.

Skupinka příznivců z Kyjovska si totiž nenechala ujít ani extraligový duel Komety 
s Plzní. „Raději jsme autem nejeli, udělali jsme si výlet vlakem. Po cestě nás zahřála kořalka," smál se další z fanoušků Robert Bavlnka, který spolu s partou kamarádů a dětí přijel z Kyjova.

Příznivce od návštěvy utkání, které bylo součástí Hokejových her 2016, neodradilo ani mrazivé počasí. Teplota spadla v době utkání na minus sedm stupňů.

Diváky rozehřál již nástup hráčů na ledovou plochu. Oba týmy totiž navlékly stylové retrodresy. Hráči domácí Techniky na sobě měli červenobílou kombinaci, hosty zdobila zelená trika s černým nápisem Baník na hrudi.

Po přestávce se však oba jihomoravští rivalové převlékli do tradičních oděvů. „Moc jsem se na to těšil, protože je to podle mě nejvíc, co může hokejový fanoušek zažít. Je to obrovská akce," prohlásil Petr Langášek.

Ani borce v oranžovo-modrém dresu mrazivé počasí od návštěvy speciálního duelu neodradilo. „Jsem dobře oblečený a na hokej natěšený," usmíval se Langášek. Alkoholem se nezahřívali ani další diváci. „Jsme nabalení jak pumpy," ukazoval několik vrstev oblečení jeden z hodonínských příznivců.

Zatímco v prvním zápase brněnských Hokejových her 2016 rekord padl, ve druhém nedělním utkání už ale odolal. Triumf Komety nad Plzní 5:2 sledovalo pod širým nebem za Lužánkami 18 514 diváků, což je rekord české extraligy.

Druholigový duel Techniky a Hodonína navštívilo v provizorní aréně, která byla postavena ze šesti set tun lešení, jen 4 136 příznivců, přitom rekord soutěže činí 5100. Brněnský celek si alespoň stanovil nejvyšší domácí návštěvu 
v historii klubu. „Jak jsem před pár dny na facebooku psal, přál jsem si, aby tady bylo aspoň deset tisíc lidí, což se mi asi nesplní, ale krásných pět šest tisíc lidí tady bude," nesprávně tipoval před utkáním Čada.

V ochozech byli i další fotbaloví činovníci. Kromě předsedy OFS Hodonín Petra Kotáska si Winter Classic nenechal ujít ani šéf klubu z Hovoran Vlastimil Podivínský. „Na utkání jsem se těšil, byla to opravdu velká událost a silný zážitek," uvedl dlouholetý funkcionář, kterého nadchly především velké strmé tribuny. „Je dobře, že něco takového vzniklo a že se Brňané dokázali s Hodonínem domluvit," řekl Podivínský.

Svůj premiérový Winter Classic si užil i Roman Měchura z Hodonína. „Tak jak domácí Kometa tady zvítězila, tak doufáme, že i my tady vyhrajeme. Něco na zahřátí bylo a bude, ale snad mě zahřeje i výkon Drtičů," smál se Měchura.

Dobrá nálada mu vydržela pouze do poloviny zápasu. Ve 26. minutě se k puku dostal domácí kapitán Habrovec, který vstřelil jediný gól nedělního utkání. Slovácká celek na zvrat neměl. Nejen hostům bránil v kvalitnější souhře horší led. Hosté herně nezářili. Jurásek a spol. nevyužili pár slibných příležitostí ani zkrácenou přesilovku pět na tři.

Na výkonu Drtičů se možná podepsaly netypické podmínky. Oslizlovu partu mohly rozhodit i další věci. Hodonínští hokejisté se třeba stejně jako soupeř převlékal v kabinách na Technice, odkud se autobusem dostali na stadion.

Trenéři šli dokonce pěšky. O přestávkách se hosté domlouvali ve vyhřívaných buňkách, které byly speciálně spojeny v jednu kabinu. Netradiční komfort si v monstrózní aréně postavené z lešení užívali i diváci, kteří mohli utkání sledovat také na třech velkoplošných obrazovkách.

Radost příznivcům pokazili pouze provozovatelé stánků 
s občerstvením, kteří raději počítali tržbu, než aby dál prodávali další pochoutky. Fronta u jediného stánku, který byl přístupný fanouškům Hodonína, byla nekonečná.

Všechno bylo perfektně připravené, řekla Gajošová

Hodonín – Velký černý klobouk a klubová šála zdobila na Winter Classic za Lužánkami šéfku druholigového Hodonína Janu Gajošovou. Předsedkyně slováckého celku nedělní duel prožívala od začátku do konce, vytoužené výhry se ale impulzivní žena nedočkala.

„Porážka mě samozřejmě hodně mrzí. Já totiž jezdím na venkovní zápasy vyhrávat," uvedla Gajošová.

Fotbalový výsledek 0:1 ale nemohl zakrýt nevšední zážitek, který zápas pod širým nebem nabídl. „Jsem ráda, že jsme se mohly této mimořádně akce zúčastnit, tři body si ale domů nevezeme," pronesla. Zatímco k výkonu hráčů měla oprávněné výhrady, pořadatelům Hokejových her vysekla poklonu. „Všechno bylo perfektně připravené," řekla šéfka SHK, která duel sledovala společně s dalšími stovkami hodonínských fanoušků v sektoru B za střídačkami. „Jak všichni na stadionu slyšeli, my jsme tady byli doma," připomněla pokřik Gajošová. „Co mě však mrzí, bylo to, že si naši fanoušci nezakřičeli gól," přidala. Na oddané příznivce myslela i v případě slušivých retro dresů. Přednost ale mají hlavní aktéři. „Představa je taková, že je nabídneme našim hráčům na odkoupení. Pokud to však někdo nevyužije, tak to nabídneme našim fanouškům," slíbila závěrem.