Na vedoucí gól Škoríka dokázali Valaši zásluhou navrátilce Ševčíka ještě odpovědět, ale druhá trefa kanonýra Juráska už byla vítězná.

Zlepšená defenziva, výborné výkony brankářů, nevyužitá dvojnásobná přesilovka a důraz v koncovce. Drtiči mají stále co zlepšovat, chyb ve hře je stále dost, ale díky posilám z prvoligového Havlíčkova Broda, kde dělá manažera bývalý kouč SHK Miroslav Barus, šly výkony slováckého celku nahoru.

Finalistu zaniklé skupiny Střed čeká ve východní skupině spousta těžkých soupeřů, pokud ale budou hodonínští hokejisté naslouchat pokynům zkušeného trenéra Kosíka, vyvarují se zbytečných faulů, hloupých chyb a budou proměňovat vyložené šance, může jihomoravský tým pomýšlet v konkurenci Prostějova, Přerova, Techniky Brno nebo Orlové na přední příčky.

„Věřím, že to bude dobré," říká před startem nové sezony trenér Hodonína Svatopluk Kosík. Ten po zápase se Vsetínem potvrdil, že složení týmu už by se zásadně měnit nemělo. „Všichni hráči u nás pravděpodobně zůstanou. Vše závisí na ekonomické stránce. I když máme docela dost beků, mám v plánu přivést nějaké obránce, ale všechno záleží na vedení klubu," pronesl Kosík.

Jeho tým proti tradičnímu rivalovi v posledním přípravném duelu nezklamal. I když začátek zápasu patřil spíše hostujícímu mužstvu, do vedení šli v 9. minutě Drtiči. Ve hře čtyři na čtyři, když na trestné lavici seděli domácí Koukal a hostující Hruška, nahrál Kučera na modrou čáru Kubovi, který těžkou přihrávku dokázal zpracovat a nastřelit puk na vzdálenější tyč, kde jej přesně pod horní tyčku usměrnil Stanislav Škorík.

Hodonín mohl svůj náskok ještě navýšit, ale druhou branku nedal ani z dlouhé přesilovky pět na tři. „To mě velmi mrzí, neboť ji sehráli zkušení harcovníci. Nakonec jsme ve dvojnásobné početní výhodě branku soupeře ani neohrozili," zlobil se Kosík.

Několik oslabení ovšem hráli Drtiči. A právě zbytečné fauly vadili domácímu trenérovi ze všeho nejvíc. „Nedostatky máme v herní disciplíně. Máme spoustu vyloučených. Udělali jsme několik zbytečných útočných faulů. To je to nejhorší, co může být. Přestupky v obranné třetině, když hrozí nebezpečí gólů, ještě toleruji," řekl Kosík.

Podle něj se musí hodonínští hráči smířit s přísnějším posuzováním zákroků od rozhodčích.

Ještě hůře na tom ale byli Valaši. „S kolegou Hlobilem nás štvou častá vyloučení. Pokud se nemýlím, měli jsme na trestné lavici deset hráčů, což je moc. Oslabení seberou našim klíčovým hráčům spoustu sil. Ty nám pak chybí vpředu. Hlavně kvůli tomu nejsme v koncovce efektivní," míní kouč Vsetína Juraj Jakubík.

Špatné střídání

Jeho tým dokázal srovnat na začátku prostřední části. Vyrovnání zařídil ve 23. minutě Robin Ševčík, který skóroval hned ve svém prvním zápase po návratu do Vsetína. „Pozitivní je, že jsme v posledním přípravném zápase dostali pouze jeden gól. Když si ho zpětně promítnu, tak ale ani nemusel být. Padl totiž po špatném střídání, když naši obránci neobsadili hráče soupeře, který neměl problém zakončit," vrátil se Kosík k vyrovnávací trefě protivníka.

Žádnou další střelu hodonínští gólmani za svá záda nepropustili. „Oba brankáři nám zachytali," pochválil muže s maskou Kosík.

Tomu udělal radost ve 26. minutě Jurásek. Nejzkušenější hodonínský hráč propasíroval po střele Kučery a přihrávce Peše puk mezi betony vsetínského gólmana Hromady.

Hostující brankář pak až do konce střetnutí domácí střelce svými zákroky deptal. Výborný výkon ale odvedli i ve druhém brankovišti Barus s Kotvanem. Proto se již skóre nezměnilo. Dvě minuty před závěrečnou sirénou na stadionu všem zatrnulo, když hodonínský Vrba za hostující brankou tvrdě narazil vsetínského zadáka Žáka. Tomu museli za potlesku tribun dopomoci na střídačku spoluhráči.

„Podle mě to byl faul, protože puk byl dávno odehraný. Žák má buď naražené nebo zlomené žebro," uvedl v útrobách stadionu TEZA hostující lodivod.

Valaši si zlepšili náladu v samostatných nájezdech, které vyhráli 2:1. Vítězný gól dal bývalý extraligový útočník Martin Ambruz.

„Snažíme se pracovat na defenzivě. V předchozích venkovních zápasech jsme dostali spoustu branek. Z tohoto pohledu jsem se zápasem v Hodoníně spokojený," pronesl Jakubík, který v létě dal velký prostor i hráčům ročníku 1993. „Z toho, že jsme v přípravě venku nevyhráli neděláme žádnou velkou vědu. My jsme v přípravě dali příležitost maximálnímu počtu hráčů, byli mezi nimi i junioři, kteří vloni postoupili do extraligy a kterým chceme dát co nejvíce příležitostí. Tím pádem jde hodně chyb na vrub právě mladíků, kteří ale sbírají cenné zkušenosti," dodal Jakubík.

Přípravný hokej – SHK Hodonín – VHK Vsetín 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Branky: 9. Škorík (Kuba, Kučera), 26. Jurásek (Peš, Kučera) – 23. Ševčík (Kajaba). Rozhodčí: Vampola – Kucián, Tkáč. Vyloučení: 9:10. Využití: 0:1. Diváci: 424. Střely na branku: 21:24.

Hodonín: Barus (31. Kotvan) – Pokorný, Rybalkin, Koukal, Skočovský, Miklík, Kučera, Směřička, Belisle, Laporte – Špok, Vondráček, Dvořáček – Peš, Jurásek, Štěpánek – Velechovský, Škorík, Kuba – Charvát, Smetana, L.Vrba.
Vsetín: Hromada (Plšek) – Farda, L. Vrba, Žák, Okuliar, Báchor, Vodák, Mikšovský – Vaněk, Ambruz, Kajaba, Podešva, Ševčík, Daněk, Kubo, Štrbík, O. Hruška, Brezáni, Mareček.