Opoziční zastupitel Richard Zemánek z KDU ČSL pokládá konec působení ve druhé lize za ztrátu. Nejen sportovní, ale i společenskou. Například derby s nejbližším rivalem z Hodonína významově přesahovalo i k lidem, kteří se běžně o hokej nezajímali. „Pro město je špatné, že se hokej nepodařilo zachránit. Nenašel se generální sponzor, vysoké náklady by tak padly na město. Nebyl jsem ale pro to, aby právě město do hokeje dalo tolik peněz,“ sdělil Zemánek.

Starosta Pavel Dominik z Pro Regionu uvedl, že potřebná částka v pokladně nebyla. „Je to jednoduché. Stálo by nás to pět milionů, které jsme neměli. Je pravdou, že vyšší soutěž je pro město prestižnější, zájem diváků o hokej byl ale minimální. Dopadlo to tedy tak, že hokejisté hrají, na co mají, a na co má město ekonomicky,“ reagoval Dominik.

Že Břeclav zmizela z druhé ligy, má dopady také na Hodonín. Minulostí jsou vyhecovaná derby, jimiž žila obě města. Šéfka Drtičů Jana Gajošová připomněla, že při vzájemných střetnutích lidé vždy naplnili stadiony. Výnosy ze vstupného se pak stávaly vítanou injekcí. „Teď je to ztráta. Kdybychom se dostali do první ligy, mojí vizí bylo, že by vznikl prospěšný trojúhelník. Od Brna v extralize, přes nás, po Břeclav ve druhé lize. Mohli bychom spolupracovat na pár kilometrech. Vše je ale otázkou peněz,“ zmínila Gajošová.

Ve srovnání s okolními okresními městy přispívá břeclavská pokladna na A tým výrazně méně: sedmi sty tisíci korunami. Sponzoři pak ročně přihodí zhruba dalších sto tisíc. Součty v Hodoníně a Znojmě jsou násobně vyšší. Drtiči pracují s více než pěti miliony, znojemští Orli pak se sumou překračující třicet milionů. Většinu z částek představují peníze od soukromých podporovatelů. „Dospělí hokejisté tam mají také výrazně vyšší podporu veřejnosti,“ doplnil předseda břeclavského klubu Jaroslav Raclavský.

Podle něj se nyní klub soustředí především na hokejisty pocházející z Břeclavi a okolí. Ambice na vyšší soutěž má, současný rozpočet však sotva pokrývá náklady na krajský přebor. „Přesto je potřeba, abychom mužský tým měli. Hlavně kvůli návaznosti. Nechceme, aby tady hráči končili v osmnácti letech,“ sdělil Raclavský.