Nabitější je ochotnický Hobblík, kde o doporučení na celostátní festival zabojuje devět představení. Třináctý ročník na prknech hodonínského kulturního domu odstartuje Bavorské ochotnické divadlo se satirickými Zvonokosy, které od loňska vyprodaly nejeden sál pod Pálavou. „V Hodoníně jsme nikdy nehráli, takže půjde o naši premiéru. Dříve jsme jezdívali do Boleradic, ale tam jsme letos nechtěli. A Zvonokosy hráváme spolu s kamarády z Mikulova, kteří nás navedli k tomu, abychom se přihlásili na Hobblík," řekla bavorská ochotnice Zuzana Páleníková s tím, že se příchozí mohou těšit na veselé divadlo. „Mikulov jsme s tímto představením vyprodali celkem třikrát. V Hodoníně jej uvedeme naposled," upozornila Páleníková.

Derniéru vystřídá domácí premiéra. Hodonínský Svatopluk ve středu večer předvede komedii Opona nahoru! v režii Radima Blaška. V hlavních rolích se objeví Bohuna Mikulicová, Marie Bravená či Petra Kulčárová. Hodonínští ochotníci nasadili do letošní přehlídky hned dva kusy. „Linka důvěry má už po premiéře, ale na Hobblíku se ani tato jednoaktovka ještě nehrála," sdělila vedoucí Svatopluku Běta Švancerová.

Konkurenci mu tvoří trio souborů z Blanenska, a to Divadelní spolek v Rájci–Jestřebí, boskovické NABOSO a jedovnický Vlastimil. Obhajovat loňskou nominaci na Divadelní piknik do Volyně bude ve čtvrtek večer břeclavský Břetislav. Vítězné Jedlíky čokolády v repertoáru nahrazuje Vladimír a Věnek.

Nejvzdálenější účastníci se představí v pátek večer a sobotu ráno. Pražská Rozkoš nabídne Sněhuráka a (nestoudné) trpaslice. Ostravský Theatr ludem přichystá Bej-
rútský nářez.

Na pódium studentského Mumraje! se po dlouholeté odmlce vrátily soubory hodonínské Základní umělecké školy. Z původního kvarteta ale nakonec zahrají jen tři. „Kvůli onemocnění čtyř herců se odhlásil Divadelní soubor 8604 lidí," vysvětlila Tomanová. Přehlídku, na níž herci do šestadvaceti let získají doporučení na Mladou scénu do Ústí nad Orlicí, zahájí ve středu v devět ráno domácí Drákula a následně Zloděj duší.

První hosté se dostanou na jeviště před polednem – gymnazisté z Velkých Pavlovic zahřejí Postel pro anděla. Sousedy reprezentuje i Divadlo Bedřicha Kaněry z Břeclavi. Nejvzdálenějším hostem bude Štěk z Opavy.

programstředa: 9.00 Drákula (ZUŠ Hodonín), 11.00 Zloděj duší (ZUŠ Hodonín), 14.00 Postel Anděla (Gymnázium V. Pavlovice), 18.00 Zvonokosy (Bavorské ochotnické divadlo), 21.30 Opona nahoru! (DS Svatopluk Hodonín)
čtvrtek: 9.00 Paní Fantomasová se zlobí (DS Štěk Opava), 11.00 Divá Bára (ZUŠ Hodonín), 16.30 Škola základ života (Divadelní spolek v Rájci-Jestřebí), 21.00 Vladimír a Věnek (DS Břetislav Břeclav)
pátek: 8.30 Pohádkový svět (Divadlo Bedřicha Kaněry Břeclav), 18.00 Linka důvěry (DS Svatopluk Hodonín), 20.30 Sněhurák a (nestoudné) trpaslice (Ochotnický soubor Rozkoš, Praha)
sobota: 9.00 Bejrútský nářez (Theatr ludem Ostrava), 11.30 Ve škole je bomba! (DS Vlastimil Jedovnice)