Novinka se bude jmenovat Úlet na sever, a jak název napovídá, posluchačům nabídne melodie Finska a Švédska. „Na albu se objeví jak písně tradiční, tak ty z repertoáru švédské skupiny Triakel a finské skupiny Värttina. Fčeličky CD nazpívají v originálním jazyce, což není nic jednoduchého," sdělila Jaroslava Hromadová, mluvčí souboru.

Jeho vedoucí, Zdeněk Musil, všechny skladby upravil. Uvedl, že švédská lidová hudba mu vždy byla sympatická. Především pro svou nosnou, komplikovanou a zajímavou melodiku a rafinovanou rytmiku.

„Připravil jsem proto nejprve pár písní a děvčatům je představil. Byly nadšené. Menší problém byl sice v tom, že švédské skladby nejsou tak temperamentní jako finské, zato ale přinášejí melodickou a harmonickou invenci," podělil se o své pocity z hudby severu Musil. Kapelu Triakel, založenou v roce 1995, přirovnal k Čechomoru. „Za sebou má tři alba a koncerty v Japonsku, Portugalsku nebo USA," poznamenal vedoucí.

Hudební dílo, které má vyjít letos, počítá s dvanácti písněmi. Nazpívalo je šest starších děvčat, těch mladších mají Fčeličky sedm.

Soubor založil Zdeněk Musil před lety při Základní škole Marie Kudeříkové. Tvorbou se zaměřuje především na vlastní písně, časem svůj repertoár rozšířil o světovou hudbu, například o písně Leonarda Cohena, skupiny Värttinä nebo Sofie Carlsson.