„Společně jsme byli v Polsku úplně poprvé, takže jsme nevěděli, do čeho jdeme. Bylo to ale super," prohlašuje vedoucí Kyjovánku Adéla Klingelová.

Na festival se soubor dostal přímo na pozvání pořadatelů na základě toho, že se s nimi jeho členové znají. „Seznámili jsme se s nimi na CIOFF Festival na Tchaj-wanu," poznamenala vedoucí.

V současné době kyjovský soubor navštěvuje asi pětačtyřicet dětí ve věku od pěti do patnácti let. Na festival ovšem vyrazili jen starší členové a dětská cimbálová muzika, která zpěváky a tanečníky doprovázela.

Výprava osmadvaceti mladých a tří dospělých folkloristů byla ubytovaná na okraji Poznaně v kempu Malta. Největší zážitek měli z polské kuchyně, především z všudypřítomného kopru. Poláci jej totiž rádi do jídel přidávají. „Děti byly nadšené prakticky ze všeho, hodně je ale překvapil program. Ten byl velmi náročný. Prakticky každý den jsme zhruba od devíti hodin až do večera vystupovali nebo jsme měli připravená doprovodná pásma," připomíná si Klingelová.

Oddech děti využily k poznání historie Poznaně. Prostřednictvím interaktivní prohlídky Folk City Game. Dostaly nějakou indicii a podle mapy musely dojít k určitému bodu. Tam splnily úkol a něco se o dané budově dozvěděly. Kromě města děti navštívily i blízké okolí, ale kvůli náročnému programu neměly na prohlídku čas.

Po návratu z Polska si nyní členové Kyjovánku dopřávají měsíční oddech. Potom se začnou chystat na Slovácký rok v Kyjově. Kvůli náročné přípravě proto další cestu do zahraničí o prázdninách neplánují. Na podzim chtějí vzkřísit projekt z období, kdy soubor vedli manželé Vašulkovi. Jmenuje se Srdce na dlani.

Jeho hlavní náplní je to, že děti objíždí s vystoupením domovy důchodců a ústavy sociální péče. „Projekt je na více dní a navštíví se při něm domovy důchodců v Jihomoravském kraji. Zatím je ale v jednání," uzavřela.

MICHAELA HAVLÍČKOVÁ