Ten už má jasnou představu o tom, co v horní sněmovně českého parlamentu rád ukáže. „Určitě se představí bohatost kyjovského kroje. Nejen toho svátečního, ale i nedělní součásti nebo další kousky, které nejsou až tak v obecném povědomí," upřesňuje sběratel, který nyní vystavuje v brněnském diecézním muzeu. „K vidění jsou fotografie a krojových kousků je jen pár. Mezi snímky jsou starší i novější fotky, zachycující vývoj kroje v minulém století. Týká se však pouze církevních svátků," prozrazuje milovník slováckých oděvů.

Lunga je specialistou na kyjovský kroj. Jak však upozorňuje, ne na celý, ale pouze na jeho části. „Sbírám kroje jak ze severního, tak z jižního Kyjovska. O další nemám zájem, protože už tak jde o koníček, který je dost náročný na místo. A kdybych se věnoval i jiným oblastem, neměl bych kousky kam dávat," usmívá se Milotčan.

Přesto jich má doma přes dva tisíce. Upravil pro ně i suterén. „Dal jsem do něj starý stylový nábytek a udělal si z místa krojovnu. Když má někdo zájem, tak se může na sbírku přijít podívat," zve Lunga, jehož tradiční slovácký oděv uchvátil už na základní škole. Sbírat však začal až po oslavě třicátých narozenin.

V kroji chodil už jako malý. Navíc i celá jeho rodina má k folkloru velmi blízko. Jeho babička vyšívala, otec vedl slovácký krůžek a i jeho příbuzní chodili v krojích. Do těch se oblékají jeho nejbližší doposud.

S tím, že by nenacházel do sbírky další kousky, problém nemá. Jak říká, lidé ho znají a sami mu části krojů nabízejí. „Pracuji v Hodoníně v obchodě a setkávám se se spoustou lidí, které znám a vím, odkud pochází. Krojů bývalo dřív hodně a tak se ptám, jestli nějaký kousek nemají. A řada z nich něco nabídne," popisuje Lunga s tím, že lidé ho často znají z výstav.

Například z té na zámku v rodných Miloticích. „Pravidelně vystavuji u nás při národopisném festivalu," uzavírá krojový sběratel.