V repertoáru se uskupení neorientuje pouze na hanácké Slovácko, ale i na celou Moravu a část Slovenska. „Zatím používáme místní kroje. Do budoucna je plánujeme vyměnit za myjavské a kroje z hanáckého Slovácka. Chceme vystupovat v úplně původních oděvech, které se nosily před první světovou válkou. Můj plán je tedy návrat ke kořenům," vysvětluje Poláčková.

V Násedlovicích už dříve podobný soubor fungoval, před deseti lety zanikl. „Byl to spíše kroužek tvořený děvčaty, která vystupovala pouze v okolí Násedlovic," popisuje folkloristka. Současný Násedlováček navštěvuje devětadvacet dětí. „Rodiče mají opravdu velký zájem," podotýká vedoucí.

Členové se scházejí dvakrát týdně na místním obecním úřadě. Za sebou mají zatím tři vystoupení. „Všechny byly v okolí Násedlovic. Celkem jsme se zalíbili. Snažíme se předvést jiný folklor, než je běžně k vidění. Do našich vystoupení přidáváme prvky slovenských tradic," uvádí Poláčková, která právě od sousedů z druhého břehu řeky Moravy pochází. Při přípravě vystoupení vychází z odborných knih a inspiruje se zvyky různých oblastí. „Také hodně spolupracuji s Vojenským uměleckým souborem Ondráš. Navštívila jsem jeho archiv, odkud jsem si odnesla několik zajímavých publikací," říká Násedlovičanka.

V budoucnu se chce s mladými tanečníky a zpěváky představit na festivalech. „Jsem folkloristka tělem i duší. Od dvanácti let jsem tančila v souboru. Později jsem dokonce tři dětské soubory na Slovensku vedla," prozrazuje spoluzakladatelka s tím, že po odchodu z rodné země musela se vším skončit. „Moc mi to chybělo. Na mateřské dovolené jsem se rozhodla, že založím vlastní soubor," dodává.