Premiéra snímku nejenže v neděli zaplnila kulturní dům Strážničan, ale dokonce po jejím skončení následovala pro další natěšené diváky hned první repríza. „Zájem nás velice těší. Přišli se podívat nejen místní a členové folklorních souborů, ale na premiéru Vdovce přijeli také lidé z Brna či Olomouce," řekl dojatý kameraman.

Mezi prvními diváky byl i velký filmový příznivec Antonín Tesařík z Hodonína. „Velice se těším na tento díl a věřím, že nezůstane jen u těchto dvou. Je dobře, že ke klenotům folkloru, které Strážnice má, ať už je to skanzen v oblasti architektury či Mezinárodní folklorní festival, přibývá i filmová tvorba," uvedl zastupitel kraje, který finančně mladým filmařům pomohl.

Ti tentokrát připravili příběh ze staré Strážnice o životě Vincka, ovdovělého otce dvou dětí, který se vyrovnává se složitou situací. Řešení hledá ale jen na dně pohárků vína. „Pročetla jsem spoustu knih ze Slovácka, všechna Zýbalova díla i Město pod Bílou věží, ale nic nám nepřišlo reálně natočitelné, například tam byl hořící kočár nebo bílá paní. A najednou jsem našla Vdovce," vzpomněla na zrození námětu produkční Jana Kolenc.

Do podoby filmového scénáře jej pak přepracoval Miroslav Buzrla, který ve snímku hraje i jednoho z vandrujících hudců. „To, co jsme dnes viděli, se mi začalo přemítat v hlavě už před rokem. Pak už to bylo jako sněhová koule, na kterou každý z týmu něco nabalil," přiblížil další tvůrčí proces Buzrla.

Hlavní roli vdovce, pro kterou filmaři získali inspiraci u skutečně žijící postavy na přelomu devatenáctého a dvacátého století, obsadil Vítězslav Hořák ze strážnického Žerotína. „Nebyl jsem před kamerou poprvé. Před léty jsem měl totiž možnost točit s cimbálovou muzikou Danaj, ale šlo o malý štěk. Hrál jsem jen mrtvého," připomněl svoji hereckou kariéru Hořák.

Vdovce, v němž také nechybí cimbálová muzika, mohou zájemci vidět opět za měsíc. Tentokrát v Petrově, a to 28. ledna.