„Rap mě baví už dlouho. Když mi bylo patnáct, rapoval jsem s kamarády na ulici. Jenže pak se tento hudební styl přesunul k počítačům a do videí. V práci jsem ale potkal Ivana Kláska a řekli jsme si, že to dáme dohromady," přibližuje začátky dubňanského dua pětadvacetiletý Holota.

Ten se stará o texty a zpěv. Jeho třiapadesátiletý kolega je beatmaker, takže připravuje hudbu. „Klobouk dolů před jeho hudebním rozhledem a všestranností. Je ze staré školy, věnuje se moderním stylům jako house, drum and bass či dubstep. Skoro nespí, jen pracuje na hudbě. Je pro mne hnacím motorem, který potřebuji, abych nezůstal stát," říká Hekele.

Loni se s Kláskem pustil v hodonínském nahrávacím studiu do debutového alba. „Dostal jsem hudbu, napsal jsem text a šli jsme nahrávat," podotýká zpěvák.

Vznikly tak skladby jako Boj, No Problemo, Nedělám pro nikoho či Sex. „Hodně se lidem líbí Moje město, které je o Dubňanech. A pak také Absolutní nula. Texty jsou o tom, co nás baví nebo štve, takže i o alkoholu či holkách," dodává raper. Pro CD s kolegou vybírali nějaký dubňanský název, který by odkazoval i na hornickou minulost města. Zvolili Lignit Underground. „Nechceme dělat komerci, ale alternativní rap, který je třeba v Praze, protože takový na jižní Moravě chybí. Celé cédéčko je volně ke stažení," vysvětluje Holota.

Už před vydáním alba měl dubňanský tandem tři koncerty. „Dvakrát jsme hráli v Dubňanech a jednou v Hovoranech. U honoráře ale nešlo o žádné velké peníze, vždycky jsme dostali jen nějaké pivko a párek. Byli jsme ale vděční za každou příležitost," svěřuje se raper.

Poslední koncert absolvoval při křtu knihy Pecinek.cz za asistence kapely Glejt. „Šlo o velice příjemný večírek, kde se kombinoval punk s rapem. Devatenáctého dubna nás čeká v Hodoníně Ho Rap Event, kde budeme předskokany Johnyho Machette," sděluje dubňanský zpěvák.

Nyní Holota s Kláskem připravují druhé album a k nové skladbě první videoklip. „Baví nás ale především koncerty, do kterých se snažíme dát všechno, co v sobě máme," dodává Marek Hekele.