Podařilo se mu v uplynulých letech sehnat mnoho starých snímků obce, některé pocházejí až z přelomu devatenáctého a dvacátého století. Velkou pomocí mu byl jeden brněnský historik, k němuž se z pozůstalosti dostaly do rukou fotografie Uhřic ze sedmdesátých let. „Někdo se prošel obcí a přitom ji nafotil. Měl jsem veliké štěstí, že se fotky našly," řekl Hovězák.

Vytvořit podobnou knihu byl vždy jeho sen. „A letos, u příležitosti sjezdu rodáků, se mi vyplnil. Snažil jsem se ze stejné pozice jako dávný fotograf zachytit stejná místa," přiblížil autor.

Doufá také, že si obyvatelé Uhřic budou moci udělat představu o proměnách jejich obce a o tom, kam až dospěla. Hovězák v Uhřicích žije celý svůj život a vytvoření kolekce fotografií je pro něj osobní záležitostí. „Je to srdcovka," usmál se autor knihy.

Fotografie jsou v knize poskládané od nejstarší po nejnovější. Hovězák nepoužil žádný speciální fotoaparát, zvolil běžně dostupný přístroj.

Knihu si zájemci mohli poprvé zakoupit letos v létě, nyní pro velký zájem vedení obce zajistilo dostisk. „Vydali jsme dalších dvacet svazků, celkem jich je sto dvacet. Cena činí čtyři sta korun," řekl uhřický starosta Petr Tihelka. Knihu lze zakoupit na obecním úřadě.