Psal se rok 1959, když dostalo tehdejší Krajské středisko lidového umění ve Strážnici za úkol sestavit deset párů, které by o rok později vyrazily na druhou celostátní spartakiádu. Tehdejší ředitel ústavu Vítězslav Volavý dal tento nelehký úkol Anně a Josefu Vajčenrovým. Splnili ho.

„Jsme souborem lidových písní a tanců. Věnujeme se nejen těm ze strážnického Dolňácka, Horňácka, Kopanic, ale i ze severní Moravy nebo jižních Čech. V tomto se od počátků souboru nic nezměnilo," uvedl současný vedoucí Danaje Jiří Kaluža.

Soubor se nyní skládá z devíti párů, ve věku patnáct až pětatřicet let. Ve svých vystoupeních se nejčastěji věnují kultuře Strážnice a okolí. „Využíváme taneční a písňové sbírky, archivní prameny i materiály z terénních sběrů. Snažíme se také o regionální čistotu v tanečním i zpěvním projevu a také v krojovém vybavení, což podporuje spolupráce s předními etnografy a folkloristy," uvedl Kaluža a doplnil, že repertoár souboru zahrnuje pásma, která se vztahují k prožívání roku na Slovácku. Jako například vítání jara, masopustní obchůzka či zvyky zimního slunovratu.

Své dovednosti nepředstavují členové souboru jen při tradičním Mezinárodním folklorním festivalu Strážnice, ale i ve světě. Podle Kaluži navštívil Danaj za dobu působení téměř všechny země Evropy, jako jsou Řecko, Rakousko, Belgie, Rumunsko, Litva nebo Finsko. Vydal se i do Ruska. „Představili jsme se i v mimoevropských státech, jako jsou Libye, Sýrie, Egypt nebo Korea," vyjmenoval Kaluža.

Pětapadesáté výročí oslaví Danaj na podzim. Podle Kaluži zatím soubor počítá s říjnem. „Oslavy budou na kulturním domě Strážničan. Jak budou vypadat, ale neprozradím, chceme návštěvníky překvapit," vzkázal příznivcům.