Místnost s expozicí nabízí fotografie a kopie Koehlerových děl, průřez jeho životem, ale také obrazy Koehlerových potomků a umělců, které inspiroval. „Nemáme žádné jeho originály. Výstava je proto jednoduše přístupná a zdarma. Otevřeno je podle otevírací doby obecního úřadu," doplnila Válková. Klíče od výstavní síně na požádání vydají pracovníci úřadu, prohlídku je možné si domluvit i přímo s Válkovou.

Ta vede galerii při obecním úřadě již od začátku století. Výstavní místnost s vysokým stropem ze začátku zdobily hlavně výtvory dětí z místní základní školy. Jako studentka na kyjovském gymnáziu se Válková malováním také zabývala, býval to její velký koníček. Na střední škole se také začala o Koehlera více zajímat, psala o něm i maturitní práci.

V nenkovické galerii pořádá Válková asi tři výstavy ročně. Není proto možné, aby tam byla zároveň i stálá expozice. Časem se proto přesune do vestibulu obecního úřadu.

Místnost, kde je výstava umístěná, sloužila dříve jako třída a obřadní místnost. Obec ji však jednou za čas nadále využívá například pro vítání občánků, případně i svatbu. Obec tam nechala upravit osvětlení, lišty a další části za několik desítek tisíc korun. „Budova má zavedená protipožární opatření a je elektronicky zabezpečená. Výstava je přínosem. Ne každá obec má takovou osobnost, jakou byl Jano Koehler," řekl nenkovický starosta Petr Zálešák.

Jano Koehler se narodil jako Jano Köhler v roce 1873 v Brně. Měl sestru-dvojče Růženu. Po otcově smrti se s oběma dětmi matka přestěhovala do rodných Nenkovic.

Koehler chodil napřed do německé, pak ale do české školy, proto radši používal přepis svého jména bez přehlásky. „Nejznámější je jeho tvorba na budovách, fresky a sgrafita. Mezi nejvýznamnější díla patří mozaika na křížové cestě na Hostýn. V Kroměříži v psychiatrické léčebně stvořil jednu z největších mozaik ve střední Evropě," sdělila Diana Valentová, která o Koehlerovi napsala publikaci ke 130. výročí jeho narození. Koehler zemřel v Brně v roce 1941, ve stejné ulici, kde se narodil.