„Vůbec jsem netušila, že bych mohla někdy vystavovat. Jsem moc ráda, že mi to tady povolili,“ svěřuje se se svými dojmy mladá Barbora Gučová, která v Hodoníně studuje na uměleckoprůmyslové škole grafický design.

Jak se sama zmiňuje, ve svých dílech zachycuje především pocity. V kresbách se s oblibou zaměřuje na lidské tváře a jejich mimiku. „Právě obličeje kreslím nejraději, a to i ve škole v hodinách. Lákají mě zvláště ty trochu smutné,“ říká začínající umělkyně, která je hrdá zejména na svůj obraz Tři grácie.

Expozice ve dvou galerijních místnostech odráží posledních šest tvůrčích měsíců. Výstava nese název Limbo. „Inspirací je stejnojmenná počítačová hra, v níž také nevíte, co vás čeká v dalším kole a co na vás vybafne. Něco podobného vyjadřují i mé obrázky, pod nimiž nevíte, co si představit, ale někdo se na nich třeba i pozná,“ usmívá se talentovaná studentka.

Na lidských tvářích ji přitahují především jejich výrazy. „Někteří lidé se například tváří smutně a přitom je člověk vnitřně šťastný,“ poukazuje na určitý paradox tvůrkyně, která od černé průpisky přechází k tuši stejné barvy. V její paletě ale nechybějí ani fixy a zvýrazňovače.

I do budoucna se chce věnovat ilustracím. „Doufám, že bude úspěšná i moje přihláška na vysokou školu, kde bych se chtěla zaměřit právě na ilustraci. Mým snem je ilustrovat knihy, bavily by mne i ty dětské,“ prozrazuje dívka.

K výtvarné práci ji to táhlo od mala. „Taťka je výtvarně nadaný, možná jsem to zdědila po něm. Už od dětství mě bavilo kreslit a malovat. Zkoušela jsem různé techniky a styly, ale až právě na střední jsem našla to pravé. Ilustrace,“ svěřuje se kreslířka, jejíž díla ale lidé nenajdou jen ve škole nebo v galerii.

„Navrhovala jsem také logo pro vinařství mého strýce,“ pousmála se Barbora.

Nyní už druhým týdnem sbírá zkušenosti v Itálii. Byla totiž vybraná jako jedna z nejlepších ve škole a bude celý měsíc pracovat ve Florencii v místním grafickém studiu časopisu The Florentine.