Hodonínská akce je vůbec prvním letošním podnikem světového okruhu, který čítá čtyři turnaje kategorie Golden Series Events, sedm turnajů kategorie Premium Events a patnáct turnajů Regular Events. V pětadvacetitisícovém městě se prestižní mezinárodní klání koná již od roku 2009. „Jsem přesvědčený o tom, že je to největší turnaj, který se v Hodoníně pořádá. Bez účasti Číňanů je to béčkové mistrovství světa juniorů ve stolním tenisu. Významnější akce v regionu není,“ tvrdí hodonínský místostarosta Jiří Janda.

Známý politik oceňuje hlavně práci pořadatelů, kteří turnaj za několik let pozvedli na světovou úroveň. „Všem lidem patří obrovské poděkování. Nechci říkat jména, protože bych na někoho zapomněl, ale Milan Kurka s Ríšou Brhelem jsou tahouni. Deset mistrovských titulů v ženské extralize je toho důkazem,“ říká Janda.

Po dvou letech pořádání turnaje Cadet open pod hlavičkou ETTU se od roku 2011 koná na jihu Moravy podnik seriálu ITTF Junior Circuit pod názvem Czech Junior & Cadet Open. „Je pochopitelně složité každoročně pořádat akci takového rozsahu, ale dá se to zvládnout. Máme dostatečnou kapacitu sportovišť. Hala je velmi efektivně propojena s menší arénou a vlastně i jídelnou. Ubytovacích kapacit je v Hodoníně také dostatek, takže ani v tomto směru problém není,“ prohlásil člen výkonného výboru spolupořádajícího SKST Hodonín Milan Kurka.

Organizátorům se zatím daří zajistit finance a pokrýt rozpočet pětidenní akce. „Všechno leží na našich bedrech. Samozřejmě o dotace žádáme Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, českou stolně-tenisovou asociaci, lidi z ITTF nebo představitele kraje či města. Každý nám vychází vstříc, jak může. Pomáhají nám všichni,“ říká předseda SKST Hodonín a hlavní organizátor Czech Junior & Cadet Open Richard Brhel.

Pořadatelé pro všechny účastníky znovu zajistili potřebný servis včetně ubytování a jídla. Stolní tenisty z hotelů do haly pravidelně sváží autobus. Komfort však mají zajištěný nejen hráči a hráčky, ale také mezinárodní rozhodčí, trenéři a členové výprav. „Na speciální požadavky jsme už zvyklí. Japonci třeba nechtějí sprchy, ale vany. Muslimové zase nejí vepřové maso. Je toho víc, ale už to máme vychytané,“ říká Brhel.

Fanoušci stolního tenisu mohou zápasy v přímém přenosu sledovat také na internetu. „Příprava nám zabírá tři měsíce. Poslední dva týdny jsou úplně hektické. Pořadatelský tým má asi třicet lidí. Není jednoduché všechno skloubit dohromady, ale myslím, že se nám to daří dobře. Dvě akce do roka bychom ale nezvládli,“ přiznává Richard Brhel. „Vždycky se těším, až v pondělí všichni odjedou, a já pak čtrnáct dní spím,“ přidává s úsměvem.

Známému stolně-tenisovému funkcionáři pomáhají hlavně kamarádi, kolegové a členové slováckého klubu, kterých je dohromady sto dvacet. „Zapomenout nesmíme ani na ředitelku turnaje Andreu Botkovou. Především díky ní už před několika lety začali na turnaj jezdit hráči a hráčky z Asie, což dodalo našemu turnaji obrovskou prestiž,“ tvrdí Kurka.

Do Hodonína se i letos sjela světová mládežnická špička. Na jih Moravy dorazili také reprezentanti z Korei a Japonska, na seznamu nechybí ani tradičně silné evropské výpravy Německa, Ruska nebo Rumunska, která je společně se slovenskou a českou reprezentací nejpočetnější. „Už tři roky musí competition manager turnaje trochu redukovat přihlášky, protože jich chodí stále víc a víc. Je jen jeho věc, kolik hráčů a hráček nakonec pustí do soutěže. Měli jsme ročníky, kdy jich startovalo tři sta třicet, letos je jich tři sta. To je z mého pohledu optimální,“ říká Kurka.

Ten upozorňuje, že řada účastníků i vítězů turnaje v Hodoníně už dobývá velké turnaje mezi seniory. Příkladem je vicemistr Evropy, Francouz Simon Gauzy. „Hráli tady však také Brazilec Hugo Calderano, Rumunka Bernadette Szocsová, Francouzka Marie Migotová, Ruska Jana Noskovová nebo Japonka Rira Ishikawová, která má stříbro z londýnské olympiády. A z těch mladších je to Slovinec Darko Jorgič a dvě největší české naděje Tomáš Polanský se Zdenou Blaškovu. Těch jmen je opravdu hodně,“ vyzdvihuje Kurka.

Hodonínský klub na významné akci reprezentují Anežka Ilčíková, Ondřej Lapčík, Filip Hromek, Klára Ševčíková a Ukrajinka Solomiya Brateyko. „Lapčík by mohl uspět. Hraje v juniorech poslední rok, navíc má dobré výsledky. Bez šance není ani Brateyko, která má taky slušnou formu,“ upozorňuje Brhel.

Turnaj, který vyvrcholí v neděli 12. února, začal ve středu dopoledne kvalifikačními zápasy ve dvouhře juniorů a juniorek. První vítězové budou známí ve čtvrtek. Mezinárodní klání pak pokračuje v pátek a v sobotu soutěžemi družstev. Pětidenní maraton zakončí boje kadetů a kadetek. „My jsme především rádi, že se nám podařilo pevně usadit mezi turnaji kategorie Premium Events, kterých je letos sedm. Určitě bychom si troufli i na nejprestižnější kategorii, ale to by musela mít podobný zájem i česká asociace. A dostat do Česka takový turnaj by nebylo vůbec jednoduché,“ připomíná Kurka. „V současnosti máme radost z toho, že pomáháme nejen mladým českým hráčům a hráčkám, ale zlepšujeme obraz českého stolního tenisu jako celku. Říct nám před šesti lety, že budeme pořádat turnaj této kategorie, asi bychom se zasmáli. Přitom v roce 2013 byla tato akce vyhlášena jako nejvýznamnější sportovní akce v Jihomoravském kraji. Předčili jsme tehdy dokonce slavnou motoristickou Grand Prix v Brně,“ dodává Kurka.