Když ho na začátku letošního roku oslovil s nabídkou spolupráce šéf Thaiboxu Hodonín Roman Sedlačík, ani ve snu ho nenapadlo, jakou lavinu v rodném městě spustí.

„Na začátku února jsme udělali nábor. Přišla spousta mladých lidí. Většina z nich už to vzdala, zůstalo nám pouze zdravé jádro, které čítá od desíti do dvaceti bojovníků," říká Michal Ivánek.

Třicetiletý rodák z Hodonína, který hrál v minulosti hokejbal i ragby, se ke smíšeným bojovým uměním, jak se MMA v Česku říká, dostal v roce 2007. V polopro­fesionálních zápasech nastoupil majitel Fordu Mustang ke čtyřem zápasům. S bilancí dvou výher a stejným počtem porážek pak absolvoval další čtyři amatérské zápasy s bilancí 3:1.

Kvůli zranění ramene ovšem musel Ivánek aktivní kariéru ukončit. „Levé rameno mě trápilo delší dobu. Měl jsem ho několikrát zraněné a jelikož jsem levák, musel jsem na náročnou operaci. Ta mi sice pomohla, rameno celkem drží, ale na zápasy v kleci to už není," pronesl Ivánek.

Ten v minulosti procestoval téměř celý svět. Po deseti letech se ale rozhodl vrátit domů. „Dostal jsem se do podvědomí lidí, kteří se v bojových sportech orientují. Jelikož Thaibox Hodonín, který má svoji úroveň, kvalitu i historii, rozhodl jsem se nabídku Romana Sedlačíka přijmout," řekl Ivánek.

Amatérští bojovníci se pod vedením zkušeného kouče připravují třikrát týdně. Tréninky jsou ve Skácelově ulici, bývalé hale stolního tenisu, v úterý, ve čtvrtek a v neděli. „Trénink začíná rozcvičkou, při které se zahřejí svaly. Pak jedeme nácviky, sparingy, zápasení, techniku a dýchání," popisuje Ivánek.

Podle něj může na trénink přijít úplně každý. „Člověk potřebuje pouze triko a kraťasy," usmívá se.

Ivánkovi chodí na tréninky lidé s různým povoláním. Kdo by čekal halu plnou potetovaných gaunerů či mlátiček, ten se hluboce mýlí. „U nás trénují i lidé z kanceláří, manažeři nebo vedoucí firem. Samozřejmě tady máme i vyhazovače, ale nejsme žádná skupina trestanců," říká Ivánek.

Podle něj jsou bojové sporty, a zejména MMA, ideální pro shazování tuku či zlepšení fyzické kondice nebo zvýšení psychiky a sebevědomí z hlediska sebeobrany.

„Člověk, který má strach z jakéhokoliv konfliktu nebo je na ulici zakřiknutý, tak v momentě, kdy umí MMA, je na ulici neporazitelný. Pokud tedy nepotká dalšího zápasníka MMA," říká úsměvem Ivánek.

Ten však bojovníky k agresivitě nenabádá. Naopak, učí je, jak zachovat chladnou hlavu nebo zůstat nad věcí. „Ani na tréninku nechci mít individualistu, který v hale rozhazuje rukama a dělá machra," říká.

Náročný kouč chtěl dát svým svěřencům o prázdninách volno, ale kvůli velkému zájmu musel zavést trénink i v červenci a srpnu. „Řadu kluků to chytlo. Jsou do MMA zapálení," těší Ivánka.

Ne všichni začínající bojovníci se ale ženou do klece. Někteří sportovci zápasy raději odmítnou. „Je to na každém z nich. Nikoho nepřemlouvám ani nenutím. Samozřejmě někdo chce v tomto sportu také soutěžit a mít úspěchy. Znám ale plno lidí, kteří do klece nikdy nevstoupí a na tréninky stejně chodí, protože se tak udržují v kondici.," uvedl Ivánek.

Naopak někteří bojovníci touží po souboji ještě v době, kdy nejsou zcela připravení. „Zápasit jsme začali v červnu, což je i na mě brzy, protože bojovník pořád roste a po pěti měsících přípravy není stoprocentně nachystaný na boj. Měl jsem fakt strach, protože techniku nebo kvalitu zápasníka nejde tak brzy zhodnotit," prohlásil Ivánek. „Nakonec to dopadlo dobře. Kluci to zvládli," oddechl si.

Členové klubu MMA Hodonín mají za sebou dva galavečery a jeden turnaj na Slovensku. Bilance je zatím vyrovnaná. Pět výher a stejný počet porážek. „MMA je hodně specifická, protože se v ní nemůže trénovat pouze spodek. Je to nejkomplexnější bojový sport co existuje. Největší promotér zápasů na světe, Dana White, dokonce tvrdí, že časem možná zanikne thaibox, klasický box i řecko-římský zápas, a zůstane pouze MMA," říká Ivánek.

Ten věří, že i bojovníci z jihu Moravy mohou v silné konkurenci uspět a jednou se zápasením živit. „V Hodoníně je spousta mladých lidí, kteří dokázali pod dobrým vedením ovládnout celou Českou republiku, ba dokonce celý svět. Na mysli mám atlety, hokejisty, závodníky. A to stejné platí i v MMA. Věřím, že pokud budou mít lidé kolem tohoto sportu stejný zápal, mohou jednou skončit i v UFC a vydělávat miliony," pronesl Ivánek.

Když MMA jako profesionální sport začínal, bojovali proti sobě boxer s karatistou, judista s kickboxerem, řecko-římský zápasník s taekwondistou. Dnes, pokud v tomto sportu chce někdo uspět, musí umět bojovat jak v postoji, tak i na zemi.

„V momentě, kdy nějaké bojové umění ovládáte, stáváte se chodící zbraní. Tady vidím hlavní kámen úrazu. Podle mě je bojovník MMA v pouliční rvačce nepřekonatelný. I když se postaví třeba proti chlapovi, který je o padesát kilo těžší," nabízí svůj pohled Ivánek.

Kdo je trenér MMA Michal Ivánek?
„Za Staropramen Hodonín jsem hrál první i druhou národní ligu. V minulosti jsem hrál na Novém Zélandě ragby. S týmem Havelock North Beasts jsem se stal šampionem divize. V poloprofesi­onálních zápasech MMA jsem nastoupil ke čtyřem zápasům, dvakrát jsem vyhrál a dvakrát prohrál. K tomu jsem absolvoval další čtyři amatérské zápasy s bilancí 3:1.I když jsem se narodil v České republice, stal jsem se anglickým rodilým mluvčím. Angličtinu jsem učil na univerzitě v Soulu v Jižní Koreji a na Vysoké škole ekonomické v Praze jsem vylepšoval angličtinu přímo vysokoškolským pedagogům angličtiny a pracoval jsem jako překladatel pro národní soud na Novem Zélandě. Procestoval jsem skoro celý svět. Z profesí jsem se pak nejvýše dostal na globálního obchodního manažera společnosti Cisco a mezinárodního obchodního manažera společnosti AVG. Pode mě spadalo osmdesát procent veškerého obchodu naší planety. Díky těmto profesím jsem si před dvěma lety splnil jeden ze svých velkých snů a koupil si Ford Mustang. Takže se mi docela úspěšně podařilo spojit profesní a sportovní život."