Durďák se Souralem spolupracovali už v minulém závodě v Rohatci a pomáhali si i o víkendu v Malé Vrbce. Duo běžců se ihned od startu oddělilo od zbytku závodníků a s náskokem drželo své vedení. „Bylo to jenom o tom, kdo v závěru bude mít více sil,“ říká ředitel Moravsko-slovenského běžeckého poháru 2017 Pavel Bíla.

Nakonec byl na tom ve finiši lépe Lukáš Soural. Brněnský běžec porazil Durďáka, který se radoval mezi veterány nad čtyřicet let, o pouhých sedm sekund. Třetí se ztrátou dvaačtyřiceti vteřin skončil zkušený Slovák Andrej Psota.
Napínavý souboj o první místo svedly také ženy. „O absolutní vítězce se rozhodovalo až v posledních metrech a neskutečnou formu potvrzuje již padesátiletá Blažena Kocúriková. Ta po velkém finiši vyhrála časem 26:01 minuty o pouhé dvě sekundy před Erikou Farkašovou,“ hlásil Bíla.

Farkašová se stala vítězkou kategorie žen nad pětatřicet let. Na třetím místě doběhla další slovenská veteránka, Miroslava Zíšková. V dalších kategoriích se radovali Pavel Kratochvíl, Miroslav Mikula, Vladimír Varmuža a František Kubíček.

Celkem se na start hlavního sobotního závodu postavilo osmaosmdesát mužů a žen. „Naštěstí se počasí v Malé Vrbce pak umoudřilo a hlavní závod se běžel za ideálních podmínek. Čistý vzduch po bouřce, teplota okolo šestnácti stupňů, bezvětří a téměř suchá silnice. Co víc si běžec může přát?“ ptal se Bíla.

Fotbalisté FC Veselí nad Moravou si doma proti vyškovské rezervě s chutí zastříleli. Svěřenci trenéra Hrotka zvítězili vysoko 9:0.
Fotbalisté Veselí nastříleli Vyškovu devět branek. Velká zdolala Dražovice

Zatímco někteří milovníci pohybu si závod v bouřkovém nečasu užívali, řada z nich raději zůstala doma. Sobotní podnik totiž několikrát narušily bouřky a vydatný liják. „Stará pořadatelská pravda říká, že dobré počasí je, poloviční výhra. Na to jsem si v sobotu vzpomněl hned několikrát,“ uvedl Bíla. „Za těch třicet let jsem ještě nezažil, aby si počasí s náladou pořadatelů tak pohrávalo,“ pokračuje. „Již příjezd do Malé Vrbky byl provázen hromy a blesky, o mírné dešti se nedalo mluvit. Dvě silné bouřky odradily ty, co ještě nevyjeli z domu. Zaplavené ulice a sklepy v širokém okolí daly zapomenou všem na nějaké závodění. Panovala obava, že v tomto počasí si účast v závodě každý rozmyslí. Jaké bylo překvapení, když těsně před startem přestalo pršet a vyrojily se davy rodičů s dětmi. Nakonec jich startovalo 144 a musím jim za to poděkovat,“ dodal známý funkcionář.

Rozhodčí po dohodě s organizátory museli závody v šestnáct hodin na dvacet minut kvůli bouřce a silnému dešti přerušit. Pokračování závodního programu ale ohroženo nebylo. „Naštěstí nikdo neodjel a po dešti se závodilo, jak to jen šlo. Velké díky všem za to, že vytrvali a potěšili pořadatele závodu,“ prohlásil Bíla. „Velké poděkování všem, co se na tom sobotním závodě jakkoliv podíleli,“ dodal.

Další závod se koná v sobotu 20. května v Plaveckém Štvrtku na Slovensku.

Běh o Malansků trnku, 10. ročník -
Muži: 1. Lukáš Soural (VSK Uni Brno) – 21:25, 2. Petr Buček (Těmice) – 22:25, 3, Patrik Portášik (Skalica) – 22:34. 

nad 40 let: 1. Luděk Durďák (SDH Rohatec) – 21:35, 1. Andrej Psota (Skalica), 3. Jiří Daněk (Uherské Hradiště)
nad 50 let: 1 Pavel Kratochvíl (Třebíč) – 23:29, 2. Milan Nikodem (Myjava), 3. Josef Korvas (AK Hodonín)
nad 60 let: 1. Miroslav Mikula (Radošovce) – 24:59, 2. Eduard Baumgartner (Radošovce), 3. Pavel Kubíček (Dobré Pole)
nad 65 let: 1. Vladimír Varmuža – 25:29, 2. Lubomír Bartál (oba BK Hodonín), 3. Karel Navara (Uherský Ostroh)
nad 70 let: 1. František Kubíček (Dobré Pole) – 32:47, 2. Miroslav Hajossy (Koválov) 3. Michal Janota (Skalica)

Ženy: 1. Iveta Kluknavská (Gelnica) – 28:45, 2. Petra Měsíčková (Sobůlůky) – 29:32, 3. Vendula Skoupá (Slavičín) – 31:18 

nad 35 let: 1. Erika Farkašová (Skalica) – 26:03, 2. Miroslava Zíšková (Jablonica), 3. Andrea Borovská (Brezová pod Bradlom)
nad 45 let: 1. Blažena Kocúriková (Jablonica) – 26:01, 2. Marta Durnová (Veselí nad Moravou), 3. Jana Klimešová (Wiky Kyjov)