Durďák, který hájí barvy rohateckého sboru dobrovolných hasičů, loni opanoval Grand Prix Slovácka a stal se i absolutním vítězem celého seriálu. „Loňskou sezonu hodnotím jednoznačně pozitivně. I přes některé dílčí úspěchy to v posledních letech šlo spíše výkonnostně spíš dolů, letos se to ale naštěstí trošku otočilo. Osobáky z doby, kdy mi bylo pětadvacet, už se mi zlepšovat nepodaří, ale některých výsledků si přesto cením," líčí Luděk Durďák.

Zkušený vytrvalec zazářil třeba na desetikilometrové trati v Blažovicích, kde měl čas pod čtyřiatřicet minut. Cenné vítězství zaznamenal v Holíči a díky závěrečnému finiši na posledních stovkách metrů triumfoval i v Malé Vrbce. „To jsou rozhodně výkony, které mě těší," říká.

Rohatecký běžec v roce 2016 ovládl šest závodů Moravsko-slovenského běžeckého poháru, z triumfu se radoval i v Břeclavi a Skalici. „Osm prvních míst v jedné sezoně je počin, o kterém se mi ani nesnilo. I z tohoto pohledu byl minulý rok nejlepším v kariéře," říká Durďák. „Navíc jsem vydržel relativně zdravý. Běhá celá naše rodina, baví nás to, takže co víc si přát?" ptá se.

Známý vytrvalec i po mimořádně úspěšné sezoně má před sebou další výzvy. Nadšený atlet přechází mezi veterány, letos se bude poměřovat se závodníky nad čtyřicet let. „Když se podíváte na celkové výsledky za poslední dva roky, tak mezi mnou a Dušanem Tomčalem to bylo vždy o pár bodů. Teď se potkáme ve stejné kategorii. Myslím, že tohle je dostatečná motivace neusnout na vavřínech a dál makat," říká Durďák.

Ten připomíná, že Tomčal nebude jediný soupeř. „Náš region je na výborné veterány poměrně bohatý. Je tu Andrej Psota, Eda Králík, Jirka Brožík. Navíc společně se mnou přechází i Jozef Jurčík. Bude to zajímavá sezona," myslí si.

Přípravu na jednotlivé závody ale nijak upravovat nebude. „Poslední dva tři roky je to prakticky stejné. Snažím se naběhat aspoň dvě stě kilometrů měsíčně s tím, že na začátku roku je to spíš do objemu a v sezoně do kvality a síly," upozorňuje. „Našel jsem už jakousi rovnováhu, jak moc nešidit rodinu, stíhat povinnosti a přitom tréninku dát tolik, aby výkonnost držela a tělo moc neprotestovalo," dodává.

Kromě Durďáka se z vítězství v Moravsko-Slovenském běžeckém poháru 2016 radovali také veteráni Dušan Tomčal, Dušan Brezovský, Pavel Kubíček, Vladimír Varmuža a Karel Karas. Hlavní kategorii žen ovládla drnovická Irena Pospíšilová, v silné konkurenci uspěly i nestárnoucí Slovenky Erika Farkašová s Blaženou Kocúrikovou.

Nejlepšími juniory byli Pavol Riečický a Anička Halasová z Kyjova, mezi dorostenci se radovali její oddíloví kolegové Jan Karafiát a Monika Leciánová.

V Grand Prix Slovácka uspěli také Pavel Kratochvíl z Třebíče, Pavel Kubíček, Karolína Bártová a Marta Durnová.

Moravsko-Slovenský běžecký pohár 2016 
(absolutní vítězové)

Muži: 1. Luděk Durďák

Muži nad 40 let: 1. Dušan Tomčal

Muži nad 50 let: 1. Dušan Brezovský

Muži nad 60 let: 1. Pavel Kubíček

Muži nad 65 let: 1. Vladimír Varmuža

Muži nad 70 let: 1. Karel Karas

Ženy: 1. Irena Pospíšilová

Ženy nad 35 let: 1. Erika Farkašová

Ženy nad 45 let: 1. Blažena Kocúriková

Junioři: 1. Pavol Riečický (Junior Holíč), 2. Patrik Sasínek (AK Hodonín), 3. Martin Rebenda (AK Hodonín)

Juniorky: 1. Aniška Halasová (SBK Kyjov), 2. Eliška Jakubčíková (AK Hodonín), 3. Erika Kollárová (Borský svätý Jur)

Dorostenci: 1. Jan Karafiát (AK Kyjov), 2. Peter Orgoň (Junior Holíč), 3. Oldřich Maláník (AK Hodonín)

Dorostenky: 1. Monika Leciánová (AK Kyjov), 2. Tereza Havlíčková (AHA Vyškov), 3. Lucie Březinová (Mikulčice)

Grand Prix Slovácka 2016

Muži: 1. Luděk Durďák (SDH Rohatec) – 15 320 bodů, 2. Jakub Měsíček (Sobůlky), 3. Jiří Tomeček (Vnorovy)

Muži nad 40 let: 1. Dušan Tomčal (Lipov) – 15 310 bodů, 2. Jiří Brožík (BK Hodonín), 3. Jan Miškeřík (Lipov)

Muži nad 50 let: 1. Pavel Kratochvíl (Třebíč) – 15 038 bodů, 2. Václav Guliš (Dolní Bojanovice), 3. Josef Veverka (AC Čejkovice)

Muži nad 60 let: 1. Pavel Kubíček (RELAX Dobré Pole) – 12 9821 bodů, 2. Antonín Prčík (Hodonín), 3. Lubomír Navrátil (Vracov)

Muži nad 65 let: 1. Vladimír Varmuža (BK Hodonín) – 14 288 bodů, 2. Lubomír Bartál (BK Hodonín), 3. Karel Navara (Uherský Ostroh)

Muži nad 70 let: 1. Karel Karas (BK Hodonín) – 14 164 bodů, 2. František Kubíček (RELAX Dobré Pole), 3. Květoslav Hána (Orel Svatobořice-Mistřín)

Ženy: 1. Irena Pospíšilová (Drnovice) – 14 844 bodů, 2. Petra Měsíčková (Sobůlky), 3. Iva Hřebačková (Hodonín)

Ženy nad 35 let: 1. Karolína Bártová (Velké Bílovice) – 10 836 bodů, 2. Jana Kadlecová (KSB Hodonín), 3. Kateřina Doubková (Perná)

Ženy nad 45 let: 1. Marta Durnová (ANTALIS Branopac) – 14 764 bodů, 2. Lenka Gejdošová (Hodonín), 3. Jana Klimešová (Kyjov)

Rekordní účast v roce 2016 hlásilo devatenáct závodů seriálu

Hodonínsko – Moravsko-Slovenský běžecký pohár 2016 je minulostí. Tečku za minulým ročníkem napsali běžci a běžkyně společně s rozhodčími, atletickými činovníky, sponzory a představiteli měst či obcí ve Gbelích. Právě v tamním kulturním domě se v sobotu večer uskutečnilo vyhlášení vítězů a předání cen nejlepším.

Sváteční akce byla již tradiční součástí plesu, který pro kolegy a kamarády uspořádali Gbelskí strýci. „Pořadatelé opět nezklamali. Chci poděkovat všem, kteří nám již po několikáté připravili toto hezké vyhlášení," uvedl zkušený vytrvalec, trenér a hlavní organizátor Vnorovské desítky Josef Korvas. Slavnostním večerem opět provázel ředitel Moravsko-Slovenského běžeckého poháru Pavel Bíla.

Ten připomněl, že do osmého ročníku populárního seriálu bylo zařazeno sedmatřicet závodů. „Rozhodčí se rozhodně nenudili. Ve všech kategoriích v cíli zaznamenali časy 13 337 závodníků," hlásil Bíla.

Hned devatenáct pořadatelských týmů ze sedmatřiceti závodů zaznamenalo rekordní účast. „Že je o účast na našich závodech zájem svědčí průměr na jeden závod, který byl 354 startujících," informoval Bíla.

Nejvíce jich přišlo do Jehnic, kde běžci a běžkyně atakovali tisícovku. V Prusinovicích startovalo 889 mužů, žen a dětí, v Blažovicích se představilo 786 vytrvalců. Vnorovskou desítku loni absolvovalo 657 účastníků. „O tom, že je naše soutěž opravdu mezinárodní, svědčí účast závodníků ze šestnácti států celého světa. Kromě České a Slovenské republiky byli v akci k vidění také reprezentanti Německa, Rakouska, Polska, Francie, Itálie, Ruska, Ukrajiny, Maďarska, Keně, Etiopie, Bulharska, Norska, Rumunska a Běloruska," dodal Bíla.