VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Finále? Všechno se maže, jedeme od nuly, uvedl oštěpař Veselý

Rio de Janeiro – Hodonínský oštěpař Vítězslav Veselý má v této sezoně vyrovnanou výkonnost i stříbro z mistrovství Evropy v Amsterodamu, ale ve středu měl na olympijských hrách v Riu potíže, aby se vůbec dostal do finále. Z české trojice byl sice nejhorší, ale je si moc dobře vědom, že kvalifikace mistry nedělá.

18.8.2016
SDÍLEJ:

Oštěpař Vítězslav Veselý.Foto: ČTK/Tibor Alföldi

Takovou zkušenost má i z minulé olympiády v Londýně, kde v boji o postup do finále oslnil dosud nepřekonaným osobním rekordem hned v prvním pokusu, pak se ale ve finále trápil a bronzovou medaili dostane až po nedávné diskvalifikaci jednoho ze soupeřů za doping. "Ve finále se všechno maže, jedeme od nuly," prohlásil mistr světa z Moskvy 2013.

Už před jeho posledním kvalifikačním hodem postoupili oba tréninkoví parťáci Petr Frydrych i Jakub Vadlejch, a když se dostal mezi dvanáctku finalistů také Veselý, kouč nejsilnější oštěpařské skupiny na světě Jan Železný se pousmál. To se totiž ještě nikdy na světové akci nepodařilo. "Jsme skupina a prožíváme i osudy ostatních, protože spolu trávíme strašná kvanta času. A když se nám to takhle podařilo, tak je to největší odměna pro trenéra. Ten nám věnuje všechno, co může a dělá to s největším nasazením," uvedl třiatřicetiletý Veselý.

Kouč ale má vyšší cíle než postup do finále. A samotní oštěpaři taky. "Předvedli jsem každý tak nějak to, co se od nás očekávalo. Já jsem hlavně rád za Peťu (Frydrycha), že to prolomil, když se předtím trápil. Před tím jeho hodem klobouk dolů," pochválil kamaráda. "Je to těžké hodit třetím pokusem, musíte se vnitřně hecnout," řekl.

Psychicky by na tom Veselý měl ale být dobře. V sezoně hodil za 80 metrů takřka v každém závodu a i když nemá životní formu, jeho výkony jsou stabilní. "Je dobré si potvrdit, že to jde. Od olympiády v Londýně to jsou čtyři roky, člověk má zase jiné zkušenosti a je jinačí," uvedl.

Pomoct mu může i skutečnost, že za poslední čtyři roky se stal mistrem světa, má zlato a dvě stříbra z kontinentálních šampionátů a dodatečně obdrží bronz z Londýna. "To je fajn. Ale v sobotu je další šance a já to zkusím," řekl Veselý.

Na medaili ale podle svých slov bude muset hodit k 88 metrům. To se mu podařilo naposledy před rokem. "Tohle je oštěp a ne sprint, kde tu formu většinou prodáte. Bude to o tom konkrétním večeru a momentální formě," upozornil.

Rozhodně si už nedá před finále hromadu melounu, který ho při soutěži tížil. "Takže dva dny odpočinku pomůžou. Ale už nevím, co mám jíst, když je tam všechno pořád stejné," krčil rameny.

Podobně jako jeho tréninkoví kolegové Veselý kvituje účast všech českých oštěpařů ve finále, ale… "Tam už bude potřeba, aby se každý soustředil na sebe a vyždímal ze sebe co nejvíc. Každý má cestu k výkonu jinou. Budeme si víc povídat, ale každý to bude prožívat jinak. Je to olympijské finále," prohlásil.

Autor: ČTK

18.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Nálezy. Ilustrační foto.

Ztráty a nálezy? Někdy přijmou i kozla

Ilustrační foto.

Grand Prix: hotely a kempy hlásí obsazeno

DOTYK.CZ

České pivo určené ženám pobouřilo Britky. Je to sexismus, zlobí se

Česká společnost Aurosa Martiny Šmírové uvedla na trh stejnojmenné pivo, určené ženám. Když ho zkusila prodávat v Londýně, narazila. Britských žen se dotklo, že jim někdo předepisuje, jaké pivo mají pít.

Sady s ovocem mizí. Nejvíce ubývá broskvoní a třešní

Brno /INFOGRAFIKA/ – Sadů a zahrad je na jižní Moravě stále méně. Nejvíce ubývá broskvoní. Problémem je levné ovoce z dovozu i počasí.

Veslař Baldrián skončil druhý ve skifu, Rédr proháněl Synka

Hodonín /FOTOGALERIE/ - Slušné výkony přinesly účasti ve finále i cenné medaile. Hodonínští veslaři mají za sebou povedené období. Členové jihomoravského klubu, který letos slaví výročí sto deseti let od svého založení, uspěli na domácím závodě i mistrovství republiky všech věkových kategorií.

Rozmazané fotografie? Možná minulost. Díky metodě brněnských vědců

Brno - Policisté hledají podezřelého. Získají fotografii poznávací značky z kamer, je ovšem rozmazaná. Není to pro ně ale problém. Pomocí metody s umělými neuronovými sítěmi, které matematicky zpracovávají vložená data k žádanému výsledku, mají fotografii brzo doostřenou a značku přečtou. Podobný scénář se může stát realitou díky metodě doostřování fotek, kterou vymyslel Michal Hradiš z Fakulty informačních technologií brněnského Vysokého učení technického.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení