Jedenadvacetiletý člen Willi Race Teamu, který má na Veselsku rodinu, si ve známé obci připsal o minutu lepší čas než loni a výkonem 42:19 skončil celkově šestašedesátý. „Jsem spokojený. Na to, že jsem běhání až tolik nedal, tak je to dobré,“ usmíval se v cíli Hanika.

Mladý sportovec, který na startu ani trati nebudil příliš velkou pozornost, má pohyb samozřejmě rád. Běhání ale bere hlavně jako doplněk tréninku na motocyklu. „Dost často ale taky jezdím na kole, které mám radši. Běhání úplně není moje oblíbená disciplína,“ přiznává Hanika.

Závod ve Vnorovech, kde má rodinu a kamarády, si ale ujít nenechal. Zatímco loni se jedenadvacetiletý Brňan ve druhé polovině trati trápil, v sobotu měl skvělý finiš. „Zvolil jsem trochu jinou taktiku než loni,“ přiznává Hanika. „Před rokem jsem přepálil začátek a pak už jsem nemohl. Letos jsem běžel spíše opatrně a poslední kolo jsem dost zrychlil,“ pokračuje.

Deset kilometrů pro něj bylo tak akorát. „Je to zhruba trať, kterou běhám,“ přiznává.

I když při tréninku raději volí přírodní trať, atmosféra v Lidéřovicích ho pohltila. „Podmínky byly ideální. Tady s fanoušky podél trati je to taky příjemné,“ říká Hanika.

Monster Energy Grand Prix České republiky 2017, stupně vítězů Moto 2, zleva Alex Márquez, Thomas Lüthi a Miguel Oliveira.
Po deštivé loterii v třídě Moto2 slavil Lüthi. Hanika dojel dvaadvacátý

Motocyklový jezdec po závodě domů nespěchal. Ve Vnorovech si užil i slavnostní vyhlášení, zpět do Brna se vydal až v neděli. „Půjdeme do hospody, dáme si pivo a rozebereme závod,“ plánoval Hanika.

Debata samozřejmě sklouzla také k motorkám. Známý závodník v této sezoně jezdí mistrovství světa Endurance na superbicích. Pro srpnovou Grand Prix České republiky dostal divokou kartu. Na brněnském Masarykově okruhu se však představil v třídě Moto2, nikoliv v kubatuře Moto3, v níž jezdil od roku 2014 a v minulé sezoně skončil v týmu Platinum Bay Real Estate.

Hanika předvedl po kvalifikaci, v níž byl poslední, solidní výkon. Jezdec Willi Race Team se posunul na dvaadvacáté místo. „Zazávodil jsem si a předjel několik jezdců, takže dobrý. Jsem rád, že jsem na trati nejezdil poslední. Na mokru jsem dělal, co mohl. Jsem rád, že jsem dojel," prohlásil.

Jedenadvacetiletý Brňan hodnotí premiéru v Moto2 pozitivně. „Oproti soupeřům jsem měl málo najeto. Především jsem se učil. Ale určitě jsem nezklamal,“ tvrdí Hanika, který se chce ve zbytku letošního ročníku ještě zlepšit. „Přestoupil jsem na velké motorky. Zatím jsem spokojený,“ uzavírá.