I když konfrontace českých týmů se zahraničními soupeři nedopadla pro interligové celky příznivě, hodnotila Vítková i se Salčákovou úvodní duely pozitivně. „Trenér nám říkal, že Francouzky budou rychlé, aktivní a budou mít sílu. Nepřekvapily nás, ale i tak je to úplně jiný level než tady v Česku," řekla po středečním utkání s Toulonem mostecká pivotka.

Zatímco Černí andělé prohráli s francouzským týmem o čtyři branky, souboj Olomouce se slovinským Zagorje skončil rozdílem deseti gólů. „Pro nás je to taková první prověrka před sezonou. Po kondiční přípravě jsem až tento týden trochu začaly oprašovat kombinace. Točíme všechny hráčky, což je dobře. Je potřeba, aby se do týmu začlenila i nová děvčata," uvedla opora Zory Olomouc Kristýna Salčáková.

Dres Hanaček na mezinárodním turnaji navlékly i další bývalé Veselanky Romana Chrenková s Katarínou Hvostáľovou. „Pro nás to byla velká zkušenost, protože s takovými týmy se nepotkáváme každý den. Jsme rády, že můžeme v Hodoníně plnit evropským týmům roli sparingpartnera," prohlásila Salčáková.

Olomouc na Slováckém poháru na poslední chvíli nahradila polský Lubin. Výsledky Zory se však do turnaje nepočítají. „Vůbec nám to nevadí. I tak se budeme snažit, abychom evropským týmům byly rovnocenným soupeřem," řekla sedmadvacetiletá házenkářka.

Salčáková moc dobře ví, že interligové týmy se těžko mohou předním evropským družstvům rovnat. „Rozdíl tam je vidět," přiznává. „Na reprezentační úrovni už jsme ale trochu výš," přidává.

Podle rodačky z Uherského Hradiště však půjdou výkony Hanaček v dalších zápasech nahoru. I Most, který znovu patří k hlavním aspirantům na celkové prvenství ve WHIL, má stále na čem pracovat. „Zkoušíme co se dá. Máme spoustu zraněných a nedoléčených hráček. Je nás málo," pronesla Vítková.

Právě zápasy s evropskými protivníky mají ambiciózní Most před startem dalšího interligového ročníku pořádně zocelit. „Slovácký pohár je fantastický turnaj. Opravdu sem každý rok jezdí kvalitní a pro nás celkem neznámá družstva. V Hodoníně se setkávají celky z Balkánu, ze střední i severní Evropy. Pokaždé nás čeká jiný styl a já myslím, že utkání se zahraničními týmy nám po psychické i fyzické stránce hodně dají," pronesla Vítková, která v pondělí 18. srpna oslavila pětatřicáté narozeniny.

Zkušená hráčka, která po nevydařené baráži ukončila reprezentační kariéru, na severu Čech působí dál. „Nevyšla mi jedna práce, takže budu pokračovat do té doby, než se nám doma zadaří a budu mít mimčo," uvedla.

Slovácký pohár navštívila i řada házenkářských osobností. V hledišti sportovní haly TEZA nescházel třeba známý trenér Antonín Střelec, nový veselský kouč Ľuboš Hudák nebo bývalá kapitánka slováckého celku Jitka Tomečková. Ta si sice dala od házené pauzu, ale atraktivní duely si ujít nenechala. „Měla jsem volno, tak jsem se přijela podívat," řekla Tomečková. Ta se do Hodonína vydala společně s Lucií Jagošovou, která má po operaci kolena.