Panenky v cestě za dalšími dvěma body nerozhodil načekaný konec trenéra Radima Pernického ani dlouhá cesta na východ Slovenska. Mladý tým se s dlouhou štrekou skvěle vypořádal a pod vedením nového kouče podal bojovný kolektivní výkon, který slavil úspěch.

„Holky musím pochválit. Opravdu to neměly jednoduché, přesto podaly dobrý výkon. I když se výhra nerodila lehce, dva body jsou zasloužené," prohlásil hostující trenér Slavomír Varga.

Bývalý předseda Nitry či kouč dorostenecké reprezentace Slovenska s týmem absolvoval pouhé dva tréninky, přesto přinesl do hry Veselí několik novinek a změn. „Do protiútoků jsme to tahaly přes křídlo a spojku a celkem nám to vycházelo. Jinak máme nějaké nové signály, které jsou dobré," řekla mladá spojka Jana Šustková.

Panenky v Prešově spoléhaly na poctivou defenzivou a trháky. „Důležité bylo, že jsme se vyvarovaly zbytečných technických chyb a nedostávaly branky z křídel," uvedla Šustková. „Hlavně jsme se však hecovaly a bojovaly," přidala osmnáctiletá mládežnická reprezentantka.

Nejen rodačku z Velké nad Veličkou nečekaný konec kouče Pernického zaskočil. Překvapené byly i další hráčky slováckého celku. „Mrzí nás, že nás trenér opět opustil v rozehrané sezoně, ale musíme se s tím stejně jako vloni vypořádat a bojovat až do konce. Všechny doufáme, že sezonu už dohrajeme pod vedením trenéra Vargy," prohlásila gólmanka Simona Lekešová.

Ta patřila v duelu dvou sousedů interligové tabulky k důležitým postavám.

Úvod nedělního střetnutí vyšel lépe Bemacu, který se ujal vedení a náskok si držel až do 13. minuty. Veselanky po čtvrthodině hry výsledek zásluhou střelkyň Vargové se Šustkovou alespoň na chvíli otočily, ale Prešov srovnal a pak zase chvíli vedl.

Závěr prvního poločasu patřil panenkám, které protivníkovi odskočily do dvougólového trháku. „První poločas byl vyrovnaný," řekla Lekešová.

Ukázalo se, že šlo o klíčový moment zápasu, protože domácí hráčky ve druhém poločase ztrácely a Jihomoravankám se přiblížily nejblíže na tři branky. „Začátek druhé půle nám vyšel podle představ. Vybudovaly jsme si rozhodující náskok, který jsme udržely až do konce zápasu," řekla veselská gólmanka.

Prešovu k bodům nepomohly ani přesné zásahy Šutranové s Harčarufkovou. Ty dohromady zaznamenaly třináct branek slovenského týmu. „Bohužel v obraně jsme důsledně nepřistupovaly k jeho nejnebezpečnější hráčce Harčarufkové, která nám dala dost zbytečných gólů," posteskla si Lekešová.

Naopak kanonýrku Šutranovou si Veselanky pečlivě střežily. „Dobře jsme se na ni připravily, protože ze hry nám dala jenom tři branky," upozornila šikovná gólmanka.

Házenkářky Prešova bojovaly až do konce, panenky už ale vedení nepustily a domů si odvezly důležitou výhru, která drží slovácký celek ve hře o poslední čtvrté postupové místo do českého play off. To momentálně patří Zoře Olomouc, na kterou Veselí ztrácí sedm bodů. Oba týmy odehrají ještě osm zápasů. „Pokud je šance, budeme o ni bojovat," dodala Lekešová.

Panenky nyní čeká utkání v Partizánském. Pak je na programu třítýdenní reprezentační přestávka.

Interliga žen, 20. kolo –

Bemaco Prešov – SHK Veselí nad Moravou 21:24 (12:14)

Nejvíce branek: Šutranová 7/4, Harčarufková 6, Pavúková 3 – Olšovská 6, Šustková 5, Vargová 4/1. Rozhodčí: Daňo, Sobol. Sedmimetrové hody: 4/4 – 3/1. Vyloučení: 5:5. Červená karta: 57. Pavúková (Prešov) Diváci: 250.

Prešov: Goboňová, Bernátová, Dlugošová – Musilová, Gajdošová 1, Čirčová 1, Kocanová, Füleková, Vraňuchová 1, Šutranová 7, Puzderová, B. Kundratová, Pavúková 3, Vencuriková 2, Harčarufková 6, Jevčáková.

Veselí nad Moravou: Lekešová, Nejezchlebová, Sedláčková – Romanová, Olšovská 6, Varjassiová 2, Kožuchová, Lukšíková 3, Vinklárková 3, Šustková 5, Stará, Vargová 4/1, Soldánová 1.

Další výsledky 20. kola: Písek – Zlín 22:31 (12:12), Most – Partizánske 31:16 (14:9), Poruba – Michalovce 25:25 (8:12), Šaľa – Slavia Praha 25:25 (11:12), Plzeň – Olomouc 16:24 (8:10).