Házenkářský čtyřlístek spojený s úspěchy veselské házené změří síly v exhibičním utkání proti výběru nejlepších hráček planety. Proti týmu Světa povede ve středu vpodvečer na centrkurtu pražské Štvanice česko-slovenský soubor trenér Jiří Zerzáň. Pod jeho taktovkou nastoupí kyjovská rodačka s veselskými kořeny Kristýna Salčáková, Simona Roubínková, i Slovenka Lucia Sukeníková. „Je to pro mě velká pocta a krásný závěr sezony, ve které se nám podařilo už počtvrté postoupit na mistrovství světa nebo Evropy,“ usmívá se kapitánka českého národního družstva a francouzského ATH Achenheim Truchtersheim.

Reprezentační dres výběru žen zastupujících Českou a Slovenskou republiku obléknou i její předchůdkyně na levém křídle Veselských panenek. Simona Roubínková hrávala v týmu, který diváci tímto názvem před více než dvaceti lety začali označovat. Slovenskou reprezentantku Lucii Sukeníkovou-Mikulčík vybral do týmu bývalého společného státu Zerzáňův asistent Dušan Poloz, který vede slovenský národní tým. „Hvězdy pro legendy bude jednou z největších házenkářských akcí, na niž se bude určitě vzpomínat. Počítáme se stoprocentní účastí našich legend, což je neskutečné,“ je přesvědčený manažer reprezentací Karel Nocar.

„Napadají mě dvě slova - propojování a otevřenost. Budou zde legendy našeho sportu i současní hráči, což je krásný příklad propojování. Dorazí nejlepší hráčky a hráči světa i házenkářská generalita,“ uvedl prezident Českého svazu házené Radek Bendl. Házenkářský čtyřlístek spojený s úspěchy veselské házené změří síly v exhibičním utkání proti výběru nejlepších hráček planety.Zdroj: Archiv Vladimíra Salčáka

Pozvání na akci Hvězdy pro legendy přijali také prezidenti obou házenou zastřešujících mezinárodních federací Hassan Moustafa (International Handball Federation – IHF) a Michael Wiederer (European Handball Federation – EHF). Svou účast také potvrdil Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru a jeho slovenský protějšek, Gábor Asványi.

Na Štvanici bude ve středu večer největší koncentrace hvězd ze všech druhů sportu, divadla, filmu, hudební scény a samozřejmě hlavně házené. „Akce Hvězdy pro legendy je oslavou největších triumfů české házené. V roce 1947 se v Československu poprvé hrála házená podle skandinávských pravidel. Díky hráčům vychovaných českou – národní házenou jsme se okamžitě stali světovou velmocí. V roce 1957 ženská reprezentace vyhrála mistrovství světa, o deset let později získali zlato muži. Z každého šampionátu vozili reprezentanti medaile. Před šedesáti lety Dukla Praha premiérově triumfovala v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí a před pětačtyřiceti lety vybojoval český celek stříbro na olympiádě v Mnichově,“ tvrdí sportovní historik Vladimír Salčák z Národního házenkářského archivu, který na Štvanici instaloval putovní výstavu ČSH Století házené.

Na Hodonínsku ji už viděli návštěvníci ve Veselí nad Moravou, ve Strážnici a ve Velké nad Veličkou.