Kromě zkušené osmatřicetileté spojky, která přišla na Slovácko z rakouského klubu Hypo Niederösterreich, dres Hodonína poprvé navlékly také bývalá reprezentantka Pavla Poznarová, Slovenka Nikola Dubničková a veselská brankářka Vanda Nejezchlebová. „Rozhodně se zápas dal vyhrát, bohužel jsme se dostaly do tempa příliš pozdě," uvedla gólmanka Nejezchlebová, která se v prvním poločase vyznamenala pouze při sedmimetrovém hodu, jinak celou úvodní část strávila na střídačce.

Po přestávce už se třiadvacetiletá brankářka postavila mezi tři tyče, porážce slováckého celku ale nezabránila. „Nevyšlo nám vůbec nic. Neměly jsme na hřišti dirigenta, naše hra postrádala dynamičnost," prohlásil domácí trenér Antonín Střelec.

Zkušenému kouči v prvoligové premiéře nejvíce scházela živelná Višňovská. „Bez ní jsme si nenašly cestu do brankoviště," posteskl si Střelec.

Sobotní duel nevyšel především zkušeným hráčkám. Nedařilo se Budayové, za očekáváním zůstal i výkon Pospíšilové s Poznarovou. Dobře však nehrály ani další hodonínské házenkářky. „Holky nedokázaly plnit základní taktické pokyny. Zápas jsme si sami prohrály v hlavách. Hráčky nedocenily varování, že to bude jiné než ve druhé lize," řekl Střelec.

Prapor Hodonína v derby držela pouze nestárnoucí Tóthová. Pětinásobná nejlepší hráčka Slovenska nastřílela Zlínu dvanáct gólů, podporu v týmu však tentokrát nenašla. „Když se v zápase potřebovala na chvíli oddechnout, neměl jsem ji kým nahradit, protože Višňovská je po operaci tlustého střeva a Jastrábová mi před utkáním oznámila, že není schopná hrát," uvedl Střelec. „Taktovku tak na chvíli převzala mladá Bydžovská, která se s rolí rozehrávačky velmi dobře vypořádala, ale bohužel to na mladého soupeře nestačilo," přidal zklamaně.

Hodonín přitom vstoupil do sobotního duelu dobře a ve 4. minutě vedl 3:1. Celek z Valašska však výsledek rychle otočil a náskok do přestávky ještě navýšil. Hosty střelecky táhla hlavně Veronika Mynářová, která stejně jako domácí Tóthová zaznamenala dvanáct gólů. Pět branek si připsaly Lucie Polomíková se Sabinou Holeňákovou.

Hodonínská házenkářky se snažily nepříznivý vývoj zvrátit, ale nedokázaly se vrátit zpět do zápasu. „Deka nešla dát dolů. V týmu se totiž nenašel nikdo, kdo by mančaft strhl," pravil Střelec.

Jeho tým šel do kabin se čtyřbrankovým mankem. Stejným poměrem pak slovácký celek prohrával i po většinu druhé půle. Domácím hráčkám se nedařily kombinace, zlepšení nepřišlo ani v přesilovkách.

Kouč Střelec se svěřenkyně snažil probudit, potřebný impuls ovšem dlouho nepřicházel. Ve 48. minutě Zlíňačky vedly už 23:18. „Naše zkušené hráčky měly mladého soupeře převálcovat, místo toho si hostující družstvo vytvořilo tlak, který jsme neustály," řekl hodonínský kormidelník.

Prvoligový nováček se probral až v závěru. Domácí děvčata sice konec střetnutí zdramatizovala, na zvrat ale neměla čas ani sílu.

Šanci na reparát dostanou házenkářky Hodonína v neděli, kdy ve sportovní hale TEZA od sedmnácti hodin hostí Kunovice. „Pokud nezměníme přístup a myšlení, budeme mít problémy i v derby," ví Střelec. „S tímto výkonem bychom neuspěly s nikým," přidal. „Věřím, že se zápasu poučíme. Až potom to bude fungovat," dodal hodonínský kouč.

Házená, 1. liga žen

1. kolo: HK Hodonín – HC Zlín B 27:29 (11:14)

Nejvíce branek: Tóthová 12, Marková a Budayová 4, Kováčiková a Nikola Dubničková 2, Pospíšilová, Nováková a Bydžovská 1 – Mynářová 12, Polomíková a Holeňáková 5

Rozhodčí: Bečička, Bubeníček

Diváci: 100

HK Hodonín: Iveta Blažková, Vanda Nejezchlebová – Alžbeta Tóthová 12, Laura Kováčiková 2, Nikola Dubničková 2, Andrea Jastrábová, Kateřina Hegrová, Pavla Poznarová, Šárka Pospíšilová 1, Martina Marková 4, Hedvika Nováková 1, Lucie Bydžovská 1, Michaela Budayová 4