Již z aritmetického průměru je jasné, že se zrenjaninské klání proměnilo v zápasnický maratón, který začal v úmorném vedru v deset ráno, přičemž poslední souboj byl ukončen krátce před osmnáctou hodinou. S potěšením oznamujeme všem fanouškům hodonínského sportu, že jejich zápasníky v cestě za úspěchem v podobě dvou zlatých a dvou bronzových medailí nezastavila ani srbská výheň, ani chrabří balkánští bojovníci.

Právem hrdé může být město Hodonín na své sportovce Filipa Bartošíka a Jiřího Bajáka, kteří dokázali v silné mezinárodní konkurenci vybojovat zlaté medaile. Vítěz váhy do 41 kg, Filip Bartošík, si navíc kromě zlaté medaile odvezl také trofej pro nejlepšího zápasníka turnaje. Nutno podotknout, že tato trofej skončila ve správných rukou, neboť Bartošík zápasil s velkým přehledem a ve všech čtyřech soubojích suverénně zvítězil.

Bartošíkovu suverenitu lze názorně doložit na výsledku finálového duelu, v němž nastoupil proti Mistru Srbska Dejanu Berkecovi ze Senty. Všichni znalci srbského zápasu očekávali napínavou bitvu, která se však nekonala, neboť Mistr ČR Bartošík si již po třiceti sekundách svou aktivitou vynutil nařízení boje při žíněnce, v rámci něhož provedl podbřišní přehoz vlevo a vpravo a utkání zakončil čtyřbodovým zadním suplexem, čímž český mistr srbského mistra mistrně porazil na technickou převahu.

Balkánské žíněnky nad míru svědčí Jiřímu Bajákovi, který si po nedávném sarajevském vítězství vybojoval ve Zrenjaninu další zlatou medaili. Ve váze do 48 kg usilovalo o medaile třináct závodníků, přičemž losování podle mezinárodních pravidel UWW určilo Bajákovi tři soupeře. Prvním dvěma soupeřům hodonínský borec nedal žádnou šanci a bez ztráty bodu je položil na lopatky. Ve finále se pak Baják utkal se Srbem Martonem Čakim, kterého po tuhém boji porazil deset pět na body.

V bojích o třetí místo se s padesáti procentní úspěšností představili hned čtyři hodonínští sokoli, kteří bez ohledu na výsledek předvedli parádní zápasnické umění. Držitelem bronzové medaile se ve váze do 29 kg stal Tibor Kubík, který dokázal pomocí chvatu půlnelsonu položit na lopatky Nikolu Mijuškoviče ze Subotice. Lopatkové vítězství si po točené záruči připsal i Nikolas Doupovec, který v souboji o bronz porazil Chorvata Ervina Molnára. O kvalitě zrenjaninského turnaje hovoří i skutečnost, že ani tři vybojovaná vítězství Alexandra Luckého a Šimona Kocmánka nestačila na lepší výsledek než páté místo, ke kterému srdečně gratulujeme.

Představitelé TJ Sokol Hodonín by rádi veřejně poděkovali svým zápasníkům za vzornou reprezentaci a popřáli jim do dalších bojů mnoho štěstí, zejména pak Jakubu Šimčíkovi, který se pilně připravuje na své premiérové vystoupení v rámci Mistrovství Evropy kadetů v zápase řecko-římském, jež se uskuteční koncem května v Makedonii.

JIŘÍ BAJÁK st.