Oba víkendové zápasy opět provázela fantastická divácká kulisa. Elektrizující atmosféra a výkony na hranici sebeobětování byly k vidění při víkendových zápasech finálové série Moravské hokejbalové ligy.

Sobotní utkání kromě toho doprovázela až příliš velká nervozita. Trestné lavice po nedovolených zákrocích praskaly ve švech. Rozhodčí Orság se Zvařičem rozdali ve třetím duelu neuvěřitelných čtyřiadvacet dvouminutových trestů. „Na to, že to bylo finále, dopustili se sudí mnoho kontroverzních momentů, které mluvily především v náš neprospěch,“ myslí si hostující kapitán Petr Král.

Jihlavští hráči se však kromě zbytečných faulů nevyvarovali ani diskuzím s arbitry a po zápase cítili velkou křivdu. „Pouze na rozhodčí ale porážku nesvádíme,“ říká Král.

Právě přesilové hry hrály v tropickém vedru prim. Díky třem využitým přesilovkám dokázal Hodonín vždy svému soupeři odskočit. „Tentokrát nám hra pěti proti čtyřem šla,“ souhlasil domácí brankář Libor Krýsa.

Slovácký celek se v úvodní části po přesných raných Hübla a Dominika Tótha dostal do dvougólového trháku, Jihlava ale náskok soupeře ještě do konce první třetina snížila. Bezmocného Krýsu překonal Gregor.

Hostující Dolejší sice krátce po změně stran skóre srovnal na 2:2, ale Hodonín si rychle vzal vedení zpět. Hüblovu střelu dorazil do sítě pohotový Rapant. Vzápětí udeřil Dominik Tóth a domácí znovu vedli o dvě branky.

Rozhodnuto ale nebylo. Jihlava utkání góly Habermanna a Apeltauera zdramatizovala. V závěrečných minutách, kdy bylo skóre 6:5, však přišly ze strany domácích dva těžké direkty a z těch už se hráči SK nevzpamatovali. Odpor favorita definitivně zlomily zásahy Navrátila a Rapanta. „Bylo to pořádně divoké utkání. Spousta branek, hodně faulů, emocí. Někdy takové finále prostě je. Ale diváci se určitě bavili,“ řekl Krýsa.

V neděli se ale natěšení fanoušci dalších gólových hodů nedočkali. Oba týmy hrály ze zabezpečených obran, a tak se často jen čekalo na faul nebo nějaký protiútok. I přes velký počet zblokovaných střel se však rodily gólové příležitosti. První dvě měla Jihlava, jenže na brankáře Krýsu nevyzrála.

Ve druhé třetině už se zaplněná domácí tribuna radovala z branky. Kovářovu střelu si totiž nešťastně srazil do branky hostující obránce Koch. Jihlava se následně nadechla k náporu, ale ten často končil na výzbrojích domácích hráčů, kteří hráli velmi obětavě. Nemohoucnost v koncovce, ze které pramenila křeč, ještě více podpořil Helešic. Zkušený útočník nadvakrát z dorážky poslal svůj tým do dvoubrankového vedení. To si nakonec Hodonínští pohlídali a po fotbalové výhře 2:0 vrátili finálovou sérii zpět na Vysočinu. „Vychytané nuly si velmi vážím. Po sobotní přestřelce mi znovu dodala sebevědomí. Dost mi ale pomohli kluci v poli, kteří hráli neskutečně obětavě. Výhru jsme si právě za velkou bojovnost zasloužili,“ míní Krýsa.

Zkušený gólman ocenil i fanoušky obou táborů. Z Jihlavy se jich do Hodonína vydalo kolem třiceti. Na případné oslavy si ale musí minimálně do soboty počkat. Rozhodující finále, které určí šampióna Moravy pro rok 2017, se odehraje na hokejbalovém hřišti v Jihlavě. Třeskutá bitva začíná v šestnáct hodin. „Musíme se na zápas dobře připravit. Rozhodovat budou maličkosti. K výhře nás dovede především disciplína,“ ví Krýsa.

Finále play-off Moravské hokejbalové ligy

3. zápas: HBC Hodonín - SK Jihlava 8:5 (2:1, 3:2, 3:2)

Branky a nahrávky: 10. Hübl (Tóth, Zetocha), 15. Tóth (Rapant), 18. Rapant (Hübl), 20. Tóth, 29. Tomi (Navrátil), 36. Navrátil, 43. Navrátil, 44. Rapant - 15. Gregor (Hlavatý), 16. Dolejší (Průcha), 25. Habermann (Gregor), 33. Apeltauer (Fejt), 39. Průcha

Rozhodčí: Orság, Zvařič

Vyloučení: 10:14. Využití: 3:2. V oslabení: 0:1

Střely na branku: 47:20

Diváci: 105

4. zápas: HBC Hodonín - SK Jihlava 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 18. Kovář (Tomi), 38. Helešic (Rapant)

Rozhodčí: Orság, Zvarič

Vyloučení: 7:4. Využití: 1:0

Střely na branku: 20:17

Diváci: 116

Hodonín: Krýsa (Oláh) – Z. Hlavačka, Kovář, Hanuš, Zetocha, Mohyla, M. Švagerka – J. Švagerka, Z. Švagerka, Vojáček – Navrátil, Tóth, Mráz – Rapant, Helešic, Hübl – L. Hlavačka, Tomi, Roch

Jihlava: Ježek (v neděli Bártů) – Jiskra, Anděl, Dolejší, J. Koch, Habermann, Sobotka, Blaško, Hrbáč, Fatrdla – Koudelka, Gregor, Král – Smutný, Apeltauer, Průcha – Fejt, Hlavatý, Trybuček – Střecha, Danko