O podobné středisko jihomoravský oddíl usiloval několik měsíců, na začátku letošního roku jej konečně získal. „Je pro nás obrovská čest být členy této elitní rodiny. Cesta k přidělení statusu HCM však nebyla vůbec jednoduchá," říká zástupce HBK Kyjov Martin Vaculík, který společně s oddílovými kolegy přípravám věnoval více než rok.

„Byli jsme kontrolováni jak po stránce organizační, tak i technické, sportovní, metodické, personální a sociální. Každý bod obsahoval několik podmínek, které jsme museli splnit. Komisaři sledovali naši tréninkovou přípravu, tréninky, vybavení, chování trenérů či funkcionářů," pronesl Vaculík.

„Jde o garanci Českomoravského svazu hokejbalu, že klub odborně a kvalifikovaně pracuje při sportovní výchově dětí a mládeže. Výchova probíhá pod vedením odborníků se sociálním vedením pro zdravou sportovní výchovu dětí a mládeže."

Trenér HBK Kyjov Martin Vaculík

Ten potvrdil, že práce s dětmi je pro zástupce Kyjova i nadále prioritou. „Snažíme se rozvíjet jejich pohybové schopnosti komplexně, nejen se zaměřením na hokejbal. Baví nás sledovat radost nejen kluků při hře, nebo když se jim něco povede. Samozřejmě všem rádi pomůžeme a poradíme, když se jim nedaří. Odměnou pak nám je jejich radost z pohybu," prohlásil Vaculík.

Kromě Kyjova se statutem pro nadcházejí půlrok může pochlubit také Plzeň, Kladno, Kert Park Praha, Kovo Praha, Svítkov Stars Pardubice, Autosklo-H.A.K. Pardubice, HBK Kyjov, Heřmanův Městec a oddíl SK Kelti 2008.

Statut HCM naopak nedostala Hostivař, České Budějovice a TJ Blatná. „Výběr byl náročný zejména po stránce zpracování všech podkladů a získaných informací. Z dvanácti účastníků projektu nesplnily podmínky a požadavky na vstup do HCM tři celky. Ty mají možnost se o jeho zisk ucházet pro sezonu 2016/2017," říká předseda Komise mládeže Českomoravského svazu hokejbalu Martin Komárek.

Ten dále upozornil, že každý z devíti klubů dostal jasné a stručné vyrozumění, které společně s ním obsahovalo i body, na které by se měli zástupci oddílů v nejbližších měsících soustředit. „Jenom pro představu je to třeba zvýšení náborové činnosti, respektive navýšení členské základny. Úprava tréninkových jednotek, kam patří zatížení, struktura, návaznost cvičení a podobně. Jde i o zlepšení hráčského zázemí, reorganizace nasazování týmů v soutěžích minipřípravek, zvýšení počtu trenérů a jejich erudovanost a spousta další věcí," říká Komárek.

Statut HCM má pro Kyjov obrovský význam. Splnění podmínek je však pouhý začátek. „Naše snaha zlepšovat se bude nadále pokračovat. Vzdělávání trenérů a všech funkcionářů se uskuteční dvakrát ročně. Chceme také modernizovat tréninkovou přípravu, hřiště, zázemí. Dále budovat dobré vztahy s městem, se základními a mateřskými školami a s ostatními sportovními kluby i s médii," uvedl Vaculík.

Podle něj má práce s dětmi smysl. „Pohyb je přirozenou vlastností člověka. Bohužel dnešní doba mu moc nepřeje, spíše naopak. I tak je ale na každém z nás, jak se k tomu postavíme. Zda necháme své děti sedět doma u počítače, nebo je pošleme na čerstvý vzduch udělat něco pro své zdraví, najít si nové kamarády, zažít něco, co dosud viděli jen na televizní obrazovce nebo na počítači," dodal Vaculík.

Seznam klubů se statutem HCM
Statut pro ročník 1 ledna 2016 až 30. června získalo devět klubů: HBC Plzeň, HBC Alpiq Kladno, HC Kert Park Praha, TJ KOVO Praha, HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice, HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice, HBK Kyjov, Ježci Heřmanův Městec, SK Kelti 2008. Statut HCM pak nedostaly tři kluby – HBC Hostivař, SK Pedagog České Budějovice a TJ Blatná Datels.