Radost hráček v růžových dresech byla obrovská. „Znamená pro nás nesmírně moc, protože jsme se chtěly před domácím publikem předvést. Toto je naše první vyhrané utkání, takže jsme šťastné,“ usmívala se kyjovská kapitánka Pavla Chytilová.

Zkušená obránkyně společně s dalšími hráčkami slováckého celku sice v úvodním zápase sobotního turnaje podlehly České Třebové po velkém boji 1:2, ale ve druhém utkání zdolaly berounské Kelty 3:1. „Trošku jsme se soupeře lekly. Na začátku to z naší strany bylo dost splašené. Po vedoucí brance jsme se ale uklidnily a závěr jsme dohrály s přehledem,“ řekla Chytilová, která povedený duel dlouho rozebírala s fanoušky a rodinnými příslušníky. „Za jejich podporu jsme moc rády,“ uvedla opora Kyjova.

Barbíny sahaly po bodech i v závěrečném utkání proti Pardubicím. Pořádající družstvo ale nezvládlo koncovku a Svítkovu podlehlo 0:1.

Kyjovské hokejbalistky s bilancí jedné výhry a dvou těsných porážek se v tabulce mistrovství republiky posunuly před Kelty na předposlední sedmé místo. „Sice jsme nováčci, ale nechceme být poslední. Pevně věříme, že budeme v tabulce stoupat,“ říká Chytilová. Nejvyšší soutěž vede suverénní Slavia Praha.

Turnaj elitních ženských hokejbalových týmů České republiky zavítal do Kyjova vůbec poprvé. V královském městě se v sobotu představily úřadující vicemistryně z České Třebové, Kelti Beroun a Svítkov Pardubice. Fanoušci však byli zvědaví hlavě na domácí Barbíny. Družstvo kyjovských žen vedené trenérem Alešem Ištokem nastoupilo před vlastním publikem vůbec poprvé od svého vzniku. „Dlouho dopředu jsme se na tuto akci těšily,“ přiznala Chytilová.

Ženský hokejbalový tým vznikl v Kyjově teprve před rokem a půl. Základ družstva tvoří hlavně maminky mladých nadějí, které postupně doplnila i šikovná děvčata a hráčky z okolí. Nadšeně hrající Jihomoravanky za krátkou dobu dokázaly velké věci. Hokejbalistky Kyjova v přeboru východních Čech ovládly poslední turnaj a zahrály si baráž o postup do skupiny A. Nejnovějším úspěchem je pak účast v národním šampionátu žen. „Zlepšení je vidět a herní progres je vidět,“ říká kyjovský kouč Ištok.

O mistrovský titul letos bojuje osm týmů. Kyjov je v nejvyšší ženské soutěži nováčkem a na podzim sbíral hlavně cenné zkušenosti. Na první výhru si slovácký celek musel počkat až do soboty, kdy v areálu městského stadionu hostil jeden z turnajů mistrovství republiky. „Je to nejvyšší soutěž, pro nás vrchol sezony. Děvčata celý rok hrají někde jinde. Teď se na přišla podívat rodina, kamarádi, známí. Bylo to něco jiného,“ dodal Ištok.

Mistrovství České republiky v hokejbale žen

Výsledky sobotního turnaje: HBK Kyjov - Česká Třebová 1:2, HBK Kyjov - Kelti Beroun 3:1, HBK Kyjov - Svítkov Pardubice 0:1