„Cena je v dobrých rukou. Pořadí na prvních místech se neustále točí. Adélka patří mezi naše nejlepší holky, i když to nemá jednoduché, protože zdravotně na tom není zase až tak dobře. Díky své výšce a technice už cvičí se staršími holkami," uvedla předsedkyně oddílu Marcela Zemánková.

Cenu pro nejlepší trenérku slováckého oddílu obdržela Petra Turečková. Rodiče ovšem nezapomněli ani na zakladatelka klubu, které v závěru předali květinu a dort. Slavnostní vyhlášení se v pátek večer uskutečnilo v estrádním sále Městského kulturního střediska Kyjov. Součástí akce bylo i exhibiční vystoupení Nikol Dimitrovové, Kristýny Janouškové a Lucie Konečné. Nadmíru vedený večer při společných skladbách zpestřily i mladší dívky z klubu. „I když se tato akce koná již potřetí, stále je to pro nás novinka. Neustále to zkoušíme," říká Zemánková.

Důvod ankety je jasný. „Chceme děti po náročné sezoně ocenit a chceme, aby se na konci roku pobavily. Děvčata se mohu vyřádit při diskotéce a na rautu si dát jídla, která mají v sezoně zakázané," prohlásila Zemánková. Medaile od šéfky kyjovského oddílu ovšem neobdržely pouze ty nejúspěšnější. Kritérií bylo víc. „Počítá se i účast na trénincích nebo na soustředění," připomněla Zemánková.

Ta se svými kolegy a trenéry pořádá pro šikovné dívky také různé akce. „Chceme, aby se kolektiv pořádně stmelil. Snažíme se pro děvčata v rámci našich možností připravit zajímavý program, takže chodíme plavat nebo jezdíme na výlety," hlásí šéfka GyTa Kyjov.

Gymnastka roku 2015 (GyTa Kyjov)
Absolutní vítězka: Adéla Kurzová – 453 bodů
Trenérka roku: Petra Turečková 

Ročníky 2008, 2009 a 2010:
1. Julie Ševelová, 2. Sabina Hrubá, 3. Adéla Hylšová, 4. Anna Paulíková, 5. Hana Konečná, 6. Sára Koníčková, 7. Vendula Robková, 8. Jolana Kohutová, 9. Amálie Válková, 10. Adéla Chaloupková

Ročníky 2006 a 2007: 1. Adéla Kurzová, 2. Matylda Kalkusová, 3. Nella Foukalová, 4. Eliška Mořická, 5. Sára Kaletová, 6. Kateřina Medunová, 7. Antonie Gazaňová, 8. Žaneta Machálková, 9. Kristýna Přikrylová, 10. Tereza Svobodová

Ročníky 2001, 2004 a 2005: 1. Kateřina Michalisková, 2. Eliška Horehleďová, 3. Veronika Paulíková, 4. Nikol Dimitrovová, 5. Kristýna Jiroušková

Jihomoravský oddíl má kolem šedesáti dětí od čtyř do čtrnácti let. „Je to čím dál náročnější, protože počet dívek v klubu neustále roste. Je fakt problém to všechno ukočírovat, aby to fungovalo," říká Zemánková, které nevypomáhají pouze kvalifikovaní trenéři Petra Turečková, Milan Jiroušek, Kamila Seloucká a Radka Horehleďová, ale také rodiče. „Máme na ně obrovské štěstí. Sami svoji pomoct nabízejí, což se v minulosti tak často nestávalo. Zatímco v jiných klubech musí rodiče prosit, u nás jim stačí říct a oni nám pomohou. Je mi ale jasné, že to dělají pro své ratolesti," prohlásila Zemánková.

Ta si nemůže přístup svěřenkyň vynachválit. „Já bych cenu dala všem dětem. I těm, které nemají takové výsledky, ale celý rok poctivě chodí a připravují se," přiznala šéfka.

Jelikož kyjovský oddíl dostává na jednotlivé akce pouze určitý počet míst, ne všechny holky se na závody dostanou. Mezi hlavní sběratelky medailí patří Julie Ševelová, která sice na úplný vrchol ještě nevystoupala, ale pokaždé byla druhá nebo třetí. Letos se dařilo i Sabině Hrubé, Adéle Hylšové, Matyldě Kalkusové, Nelle Foukalové nebo Kateřině Michaliskové.

Zatímco v kategorii jednotlivců se kyjovským děvčatům daří, společné skladby dělají teprve druhým rokem. „Ve skupinách začínáme. Je tam velká konkurence, a jelikož nemáme žádné zkušenosti, pořád se učíme," dodala Zemánková.