Čtvrteční dohrávka 19. kola Chance ligy patřila brněnskému Helasu, který v derby dvou jihomoravských rivalů zdolal hodonínské Tango 5:2 a upevnil si pozici pro čtvrtfinále play off. Naopak slovácký celek čeká ve zbývajících třech duelech základní části složitý boj o záchranu nejvyšší soutěže. „Myslel jsem si, že s Helasem budeme brát minimálně bod, který by nám velmi pomohl. Musíme ho však urvat někde jinde,“ ví hodonínský kouč Marian Berky.

Klíčová chvíle televizního duelu, který ve sportovní hale TEZA sledovalo 465 diváků, přišla hned v sedmé vteřině. Hostující Šarkozy fauloval Chadzidise a sudí správně nařídili proti Helasu penaltu.

Brněnský trenér Loup se však rozhodl k odvážnému tahu, když z branky stáhl mazáka Šimona a na palubovku poslal náhradníka Fruhvirta. Dvacetiletý mladík důvěru kouče splatil parádním zákrokem, naopak Levčík v důležitém momentu selhal. „Pokud bychom dali vedoucí gól, byl by zápas úplně jiný,“ myslí si kouč Tanga, který Levčíka sám určil. „Škoda, že to Patrik neproměnil,“ lituje Berky. „Očekával jsem, že to bude řešit technicky. Zahrál to ale takovým zvláštním způsobem. Šajtlí nebo venkovním nártem, což nebyla dobrá volba. Měl to řešit razantně, nebo klasickou placírkou,“ přidává slovenský stratég.

Zatímco domácí fanoušci kroutili hlavami, Brňané opěvovali brankáře Fruhvirta. „Skvělý zákrok gólmana nám pomohl, nastartoval nás,“ přiznal dvougólový střelec Vítězslav Hrubý.

Hodonín se i po nepříjemném začátku tlačil do zakončení, proti organizované obraně soupeře si ale nevěděl rady.

Helas dobře bránil a vyrážel k rychlým protiútokům. Blízko vedoucímu gólu byl Hrubý. Brněnská desítka na polovině hřiště obrala o míč Veselovského, ale v úniku pálila pouze do levé tyče.

Dvaadvacetiletý futsalista se prosadil až v 19. minutě, kdy si naběhl na rohový kop kapitána Davida Cupáka a nechytatelně poslal míč pod břevno Lupačovy brány.

Tango mohlo srovnat ve druhém poločase. Doubravský po přihrávce Levčíka zblízka dorážel vedle. Následně přišel tentýž domácí hráč v souboji s D. Cupákem o míč. Kapitán Helasu pak našel před prázdnou bránou Hrubého a hosté vedli 2:0.

Vzápětí mohl snížit domácí Chadzidis, ale trefil jen tyč. „Helas je defenzivní mužstvo. Když vede, těžko se proti němu prosazuje. My jsme sice nějaké šance měli, ale ty jsme neproměnili. V ofenzivě jsme nebyli efektivní,“ říká Berky.

Kouč Tanga se za nepříznivého stavu znovu odhodlal ke hře bez brankáře. Dlouhá power play ale k vyrovnání nevedla. Brňané precizně bránili a nekompromisně trestali ztráty protivníka.

Odkrytou hodonínskou branku z dálky postupně trefili gólman Šimon a bývalí mutěničtí fotbalisté Lacko s Outratou. „Je to rarita, ale Tango hrálo power play na riziko, někdy to tak bývá,“ usmívá se Hrubý.

Domácí to nevzdávali a dál útočili. Branky Slováka Višvádera v početní převaze přinesly borcům v modrých dresech pouze naději, nikoliv potřebné body. „Věděli jsme, že Tango díky zkušenému trenérovi hraje power play výborně. Domácím však chyběl Belaník, který hodně střílí. Dostali jsme sice dva góly, ale tři jsme dali,“ upozornil hostující kapitán David Cupák.

Tango v závěru protivníka zmáčklo, tutovku Levčíka ale zmařil výtečný Šimon. „David odchytal perfektní zápas. Svůj výkon korunoval i gólem,“ vyzdvihl zkušeného brankáře Cupák.

Lídr Helasu však chválil celý tým. „Smekám před všemi hráči i realizačním týmem. Klukům patří velký dík, jak zápas odjezdili. Takto se hraje v lize o body,“ prohlásil sedmadvacetiletý srdcař, který si triumfu v derby náležitě považoval. „Věděli jsme, že jde o důležitý zápas. Bylo to hodně o obranné fázi, kterou jsme odmakali. Připravovali jsme se na zápas dva týdny a zaslouženě jsme zvítězili,“ uvedl David Cupák.

Zatímco Helas se v tabulce Chance ligy posunul před pražskou Slavii na šesté místo, desátý Hodonín zůstal s devatenácti body mimo pozice pro play off. Slovácký celek má před předposledním Třincem náskok pouhý bod, před sebou má navíc dva venkovní duely a domácí zápas s mistrovskou Chrudimí. „Na výhru musíme hrát v Litoměřicích nebo ve Vysokém Mýtě. Nebylo by dobré, kdybychom se měli zachraňovat v posledním zápase s Chrudimí,“ uvědomuje si Berky.

Chance futsal liga, 19. kolo

FC Tango Hodonín – Rádio Krokodýl Helas Brno 2:5 (0:1)

Branky: 34. a 38. Juraj Višváder - 19. a 29. Vítězslav Hrubý, 32. David Šimon, 35. Ivan Lacko, 39. Pavel Outrata

Rozhodčí: Kaštánek, Matyš (Bednář)

Žluté karty: Šimon, D. Cupák (oba Helas Brno)

Diváci: 465

Hodonín: Lupač (Dvořák) – Chadzidis,Cenek, Svoboda, Řezníček, Buršík, Buc, Levčík, Veselovský, Višváder, Doubravský

Helas Brno: Šimon (Fruhvirt, Konečný) – D. Cupák, J. Lidmila, V. Cupák, Lacko, Lerch, Outrata, Mužík, Šarkozy, Hrubý, Bobylev, P. Lidmila


Domácí rekord nepadl. Derby zhlédlo 465 fanoušků

Hodonín – Pokus o překonání diváckého rekordu vedení hodonínského Tanga nevyšel. Zatímco podzimní duel se Slavií Praha sledovalo šest set diváků, ve čtvrtek večer do sportovní haly TEZA společně s kamerami České televize dorazilo 465 lidí. „Zklamaní nejsme. Sice jsme čekali trochu více fanoušků, vždyť derby s Helasem bylo pro všechny velkým svátkem, ale na druhé straně je návštěva velmi slušná. Navíc nám několik desítek fanoušků sebral také přímý přenos,“ uvedl PR manažer hodonínského klubu Petr Hruška, který všem divákům za návštěvu poděkoval už při zápase. „Věřím, že všichni dojdou i na poslední domácí zápas s Chrudimí, který se hraje v pátek jednatřicátého března,“ dodává Hruška. Vedení Tanga pro diváky připravilo poločasový program, včetně tradiční soutěže o ceny.