Lepší na stadionu U Červených domků byli pouze Maďar Lörinc Varga a český reprezentant Marek Kalous. „Jsem spokojený. Závod se mi hodnotí dobře. Byl hodně rychle rozběhnutý, což mi tentokrát vyhovovalo. Na konci mi zbyly nějaké síly, takže ještě na ten finiš mi to vyšlo,“ usmíval se v cíli mílař Jakub Škojec.

Svěřenec trenéra Antonína Slezáka startovala v domácím prostředí po dlouhé době a závod před vlastním publikem si náležitě vychutnal. „Byl to trochu nezvyk, ale běželo se mi dobře,“ uvedl Škojec.

Překonání osobního rekordu byl jeho hlavním cílem pro letošní sezonu. „Jsem rád, že se mi to povedlo hned na startu. Teď chci čas posunout pod 1:58 minuty,“ říká šestnáctiletý závodník.

Velkou pozornost v sobotu poutal také hodonínský sprinter Štěpán Voborník. Svěřenec trenéra Zdeňka Lípy se v běhu na dvě stě metrů neúspěšně snažil splnit limit na mistrovství světa dorostenců. Ještě předtím se Voborník představil na poloviční trati, kde rovněž neuspěl. „Bylo to špatné. Chtěl jsem běžet rychleji, ale jsou to první závody, tak snad se to brzy zlepší,“ doufá Voborník.

Šikovný mladík připomněl, že šlo o teprve vstupní závod do celé sezony. „Je super, že jsme začali právě Olympic Hopes. Můžeme si vyzkoušet, jak se nám běží a jak máme natrénováno,“ upozorňuje Voborník, který ale víkendovou akci nijak speciálně nebral. „Bylo to stejné jako jindy. V Hodoníně se totiž pokaždé běhá krásně,“ usmíval se Voborník.

POLÁCI NEDOJELI

V konkurenci zahraničních atletů obstály i další hodonínské naděje. Ve sprintech na sto a dvě stě metrů se představily Emma Jančálek s Kateřinou Maňáskovou, dorostenka Kristýna Čajková bojovala stejně jako Michaela Knotková a Zuzana Dymáčková na patnáctistovce.

Obě děvčata závod kvůli zranění protrpěla. „Před dvěma lety jsem měla problémy s kotníkem, teď se to vrací. Patnáctistovka navíc není moje ideální trať, takže to bylo nic moc,“ uvedla patnáctiletá Dymáčková. Slušný výkon zaznamenala také kladivářka Klára Kolibová.

Na stadionu U Červených domků v Hodoníně, kde se uskutečnily závody Olympic Hopes, se v sobotu představily atletické naděje z České republiky, Slovenska a Maďarska. „Mezinárodní soutěž je určená dorosteneckým reprezentantům. Nároky na pořadatele jsou vysoké, takže není úplně jednoduché postarat se o zahraniční sportovce. Komunikace je v cizích jazycích, navíc je potřeba domluvit rozhodčí a zařídit spoustu dalších věcí,“ říká sekretář AK Hodonín a ředitel závodu Lukáš Lípa.

Prestižní mezistátní akci dorostenců narušila neúčast polské výpravy, které se na poslední chvíli odhlásila. I když mladé polské reprezentanty soupeři i pořadatelé na jihu Moravy vyhlíželi marně, bylo se na Slovácku na co dívat. Řada závodníků zlepšila svá osobní maxima nebo splnila přísná kritéria pro postup na mistrovství Evropy či světa.