„Svépomocí jsme vytvořili dráhu širokou asi padesát, šedesát centimetrů s různými zatáčkami. Je to především o udržení stability," popsal dráhu ředitel závodu Vlastimil Koleňák. Dále si diváci mohou vyzkoušet jízdu na vysokém kole a těšit se na taneční vystoupení a cyklistickou exhibici.

Pro zájemce, kteří se přihlásí do 29. června, stojí startovné 300 korun a obdrží pamětní triko závodu. Po tomto datu se startovné zvýší na čtyři stovky a závodník triko už nedostane. Dokonce je možné přihlásit se ještě v den závodu, člověk zaplatí pět set. Děti do čtrnácti let za závod na pětadvacet kilometrů zaplatí sto korun. Dětský závod na tři sta metrů nestojí nic.

Svoje působiště pro závod loni pořadatelé přestěhovali právě na Javorník. Letos změnili i trasu. „Začíná se v Javorníku, pojede se přes Filipovské údolí, Novou Lhotu. Část závodu se jede po státní hranici, znovu do Lhoty a nazpátek do Javorníku," uvedl Koleňák. Oproti minulým ročníkům v letošním ubude asfaltu a přibude přírodního terénu, těžkých výjezdů a také brod. Pořadatelé mají pro závodníky na obou trasách připraveno občerstvení, iontové nápoje, ovoce i koláčky.

Kromě tradičních kategorií na Karpatském pedálu existuje i kategorie pro tělesně postižené, kteří jezdí po stejné trase jako zdraví závodníci. „Loni se závodu zúčastnili čtyři neslyšící a dva jinak tělesně postižení závodníci," řekl Koleňák. Závodí také zahraniční sportovci, nejvíce ze Slovenska. V loňském ročníku jel i Rakušan a Brit.

Dětský závod, který odstartuje v jedenáct hodin, je stejně jako hlavní závod rozdělen do kategorií. Kočárky, odrážedla a tříkolky do čtyř let spadají do jedné. Další dvě jsou bikeři a bikerky od tří do pěti a od šesti do devíti let.

Přímo v areálu budou mít závodníci i jejich doprovod možnost už od rána se občerstvit nejen pitím, ale také různými grilovanými speciality a domácí uzenými výrobky. Po celý den bude pro zájemce také k dispozici prodejní stánek specializovaného sportovního obchodu.

Slavnostní vyhlášení proběhne ve čtyři hodiny. V každé kategorii obdrží ti nejlepší poháry a věcné ceny. Také bude tombola startovních čísel.

Největší novinka letošního závodu je zpřesnění měření závodu. Pořadatelé využijí jednorázových čipů přilepených na startovním čísle. „V minulých ročnících jsme čas měřili sami. Nyní jsme si na měření najali specializovanou firmu. Díky tomu se mohou závodníci přihlašovat i v den závodu, což dřív nebylo možné," sdělil Koleňák.

Závodníci se mohou ubytovat v okolních zařízeních nebo se dopředu domluvit s pořadateli a přenocovat ve stanech v areálu závodiště. Karpatský pedál je součástí česko-slovenského maratonu O krále Bílých Karpat.

RADKA KŮŘILOVÁ